Print icon

Vergelijken & afsluiten

De overheid verandert ieder jaar de samenstelling van het basispakket. Verzekeraars beslissen dus ook ieder jaar opnieuw wat hun aanvullende pakketten moeten verzekeren en voor welke prijs ze hun verzekeringen kunnen aanbieden. Het is daarom verstandig om ieder jaar je verzekering opnieuw te bekijken. Wellicht is het een stuk voordeliger om over te stappen! Op deze pagina vind je meer informatie over de regels omtrent het overstappen naar een andere verzekeraar.

Zorgverzekeringen vergelijken

Wanneer je een nieuwe zorgverzekering wilt afsluiten is het misschien moeilijk om een keuze te maken. Er zijn veel verzekeraars die hun pakketten voor verschillende prijzen en voorwaarden aanbieden. Om je te helpen bij het maken van een keuze heeft studentenverzekeringen.nl een aantal punten op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het vergelijken van verzekeraars.

Handige tips voor het vergelijken van zorgverzekeringen

Studenten zorgvergelijker

Ieder jaar vergelijkt studentenverzekeringen.nl alle studenten zorgverzekeringen met elkaar. Tijdens deze vergelijking letten wij op de prijs van de verzekeringen, de kortingen die aan studenten geboden worden, de voorwaarden van de verzekering, de klantenservice, dekking van het verzekeringspakket en klanttevredenheid.

Studenten zorgvergelijker

Overstappen van basisverzekering

Aan het overstappen naar een andere verzekeraar zijn regels verbonden. Het is maar een keer per jaar toegestaan om bij een andere verzekeraar een basispakket af te sluiten. Deze overstapperiode is altijd aan het einde van het jaar. Er zijn een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer de verzekeraar de polisvoorwaarden verandert of wanneer je in het buitenland hebt gewoond. In die gevallen mag je het hele jaar door een nieuwe basisverzekering afsluiten. Verzekeraars zijn verplicht om je voor de basisverzekering te accepteren.

Meer informatie over overstappen van studenten zorgverzekering.

Overstappen van aanvullende verzekering

De regels voor het overstappen naar een andere aanvullende verzekering zijn anders dan voor het overstappen van basisverzekering. Het afsluiten van een aanvullende verzekering mag altijd. Ook mag je dit bij een andere verzekeraar dan de verzekeraar van je basispakket doen. Houd er wel rekening mee dat verzekeraars niet verplicht zijn om je te accepteren voor de aanvullende verzekering. Zeg dus nooit je verzekering op voordat je een nieuwe hebt. Zo voorkom je dat je een periode onverzekerd bent.

Lees meer over de aanvullende zorgverzekering.

Opzeggen zorgverzekering

Het kan zijn dat je niet tevreden bent met de service, dekking of premie van je huidige zorgverzekering. In dat geval kan je ieder jaar overstappen en je oude zorgverzekering opzeggen tussen 12 november en 31 december. Je dient vervolgens een nieuwe zorgverzekering af te sluiten voor 1 februari.

Bekijk onze pagina over opzeggen zorgverzekering.

18 jaar geworden

Wanneer je 18 bent geworden geldt dit als uitzondering voor het afsluiten van een zorgverzekering. Je bent dan verplicht om binnen een maand na je verjaardag een basisverzekering af te sluiten. De regel dat je alleen aan het einde van het jaar een studenten zorgverzekering mag afsluiten geldt dan dus niet. Zorg er dus voor dat je op tijd een studenten zorgverzekering afsluit, je riskeert anders een hoge boete.

Kijk hier voor meer informatie over een zorgverzekering afsluiten op je 18e jaar.