Print icon

Studenten zorgverzekering vergelijken

Het is verstandig om verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Op deze pagina staan een aantal handige tips, die je kan helpen bij het vergelijken en bij het kiezen van de beste studenten zorgverzekering.

Vergelijk alle zorgverzekerinen en sluit binnen 2 minuten een studenten zorgverzekering af

Zorgverzekeringen vergelijken

Tips bij het vergelijken van zorgverzekeringen

infographic vergelijken van zorgverzekeringen

Kies de hoogte van je eigen risico

Het is bij iedere verzekeraar mogelijk om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Dit bedrag komt dan bovenop het verplichte eigen risico van €385,- euro in 2023.

Over het algemeen wordt de premie lager, naarmate het eigen risico dat je kiest hoger is. Het is verstandig om voordat je verschillende zorgverzekeringen gaat bekijken een keuze te maken over hoe hoog je wilt dat jouw eigen risico is. De hoogte van het eigen risico heeft namelijk invloed op de premie. Als je denkt dat je het komende jaar weinig kosten hebt voor zorg, dan kan je ervoor kiezen om een hoog eigen risico te nemen met een lage premie.

Tip: Je kunt je eigen risico met maximaal 500 euro verhogen, waardoor je maandelijkse premie lager zal zijn. Dit is echter alleen verstandig als je verwacht weinig zorgkosten te maken. Check daarom eerst welke vormen van zorg onder het eigen risico vallen. Bepaal daarna welke zorg je verwacht nodig te hebben en maak vervolgens de afweging of je voor verhoging van je eigen risico kiest.

Check de polisvoorwaarden

Wanneer je studeert heb je over het algemeen niet veel geld te besteden en ben je waarschijnlijk op zoek naar een goedkope studenten zorgverzekering. Het is mogelijk dat de verzekeraar met de laagste premie ook weinig uitkeert wanneer je zorgkosten declareert of alleen onder strikte voorwaarden een vergoeding geeft. Het is daarom goed om polisvoorwaarden van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken om te kijken wat ze precies vergoeden en onder welke voorwaarden.

Tijdens het vergelijken van de zorgverzekeringen kan je het beste ook even controleren of de polisvoorwaarden en de verzekeringspremie vaststaan. In principe mag je maar één keer per jaar je verzekering aanpassen. Wanneer de verzekeraar echter de polisvoorwaarden in jouw nadeel verandert, mag je tussendoor van verzekeraar veranderen.

Tandartsverzekering afsluiten?

Maak je jaarlijks veel tandartskosten, dan is het verstandig om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Je kan er ook voor kiezen om dit bedrag te besparen en geen aanvullende tandartsverzekering te nemen. Het risico hierbij is wel dat als je onverwachts tandartskosten moet maken, dit niet wordt vergoed door de zorgverzekering.

Naturapolis of een restitutiepolis?

Het is verstandig om eerst goed na te denken over wat voor soort verzekeringspolis voor jou geschikt is en daarna pas zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Als je namelijk een zorgverzekeraar met naturapolis en een zorgverzekeraar met restitutiepolis vergelijkt kunnen hier grote verschillen in zitten. De verschillen kunnen o.a. zitten in de hoogte van de maandelijkse premie, de keuze van de zorgverlener en de manier waarop je de rekening van de ontvangen zorg moet betalen.

Naturapolis

Bij een naturapolis is de premie vaak lager, omdat er afspraken zijn gemaakt tussen verzekeraar en zorgverlener. Het nadeel kan wel zijn dat je hogere kosten krijgt als je zorg afneemt bij een zorgverlener waar geen afspraak mee is gemaakt.

Restitutiepolis

Een restitutiepolis heeft vaak een iets hogere premie, maar heeft als voordeel dat je volledig vrij bent in welke zorgverlener je kiest.

Gecombineerde polis

Bij een gecombineerde polis hebben de verzekeraars met sommige zorgverleners afspraken gemaakt en met sommige zorgverleners niet. Je kan dus zelf kiezen welke zorgverlener je neemt, alleen bij sommige moet je de rekening voorschieten en bij andere wordt deze rechtstreeks naar de verzekeraar gestuurd.

Aanvullende zorgverzekering?

Meestal kan je naast het basispakket, kiezen voor een aanvullend pakket. Als je kiest om een aanvullende verzekering af te sluiten voor zaken die buiten het basispakket vallen is het verstandig om van te voren te bedenken welke vormen van zorg je nodig denkt te hebben.

De aanvullende pakketten bevatten vaak aanvullende vergoedingen voor anticonceptie, zorg in het buitenland, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen.

Verschil met de basiszorgverzekering

Aanvullende verzekeringen verschillen op sommige vlakken van de basiszorgverzekering. Zo kun je aanvullende verzekeringen het hele jaar door afsluiten. Daarnaast geldt er voor aanvullende verzekeringen geen acceptatieplicht. Een verzekeraar mag je dus weigeren of een hogere premie vragen.

Veelgestelde vragen

Bij het vergelijken van studenten zorgverzekeringen kunnen nogal wat vragen ontstaan. In onderstaand overzicht vind je een greep uit de vragen die het meest gesteld worden door studenten.

Waar kan ik een goedkope studenten zorgverzekering vergelijken?
Een overzicht van goedkope studenten zorgverzekeringen kan je vergelijken aan de hand van onze Studenten Zorgvergelijker.
Wat is het eigen risico van de zorgverzekering?
Het eigen risico van de zorgverzekering is een bedrag dat je eerst zelf dient te betalen alvorens je alle zorgkosten volledig vergoed krijgt vanuit het basispakket. Uitzonderingen zijn huisartszorg en zorg voor jongeren onder de 18 jaar. Onderscheid kan worden gemaakt tussen het wettelijk verplicht eigen risico en het vrijwillig eigen risico. Het wettelijk verplicht eigen risico in 2022 is vastgesteld op €385,- en kan met maximaal €500,- worden verhoogd tot €885,- vrijwillig eigen risico.
Wat is het verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis?
Het belangrijkste verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is de vrije zorgkeuze. Bij een naturapolis krijg je alleen de volledige zorgkosten vergoed bij gecontracteerde zorgverleners. Bij een restitutiepolis kan je zelf je zorgverlener kiezen en krijg je de zorgkosten volledig vergoed. Een ander verschil is dat bij de naturapolis de rekening direct naar je zorgverlener gaat. Bij een restitutiepolis dien je eerst zelf de rekening voor te schieten en deze te declareren bij je zorgverzekeraar.
Waar moet ik op letten bij het vergelijken van tandartsverzekeringen?
Bij het vergelijken van tandartsverzekeringen is het belangrijk te letten op de premie, de maximale jaarlijkse vergoeding en het dekkingspercentage. Eerst dien je voor jezelf te bepalen welke kosten je het komende jaar verwacht te maken bij de tandarts. Vervolgens kan je verschillende aanvullende tandartsverzekeringen vergelijken op basis van de gewenste vergoeding en het percentage van de kosten dat wordt gedekt.
Heb ik een aanvullende verzekering nodig?
Om te bepalen of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt is het belangrijk na te gaan of alle zorg die je nodig hebt wordt vergoed vanuit het basispakket. Is de dekking vanuit de basiszorgverzekering onvoldoende of wordt de zorg helemaal niet gedekt? En blijkt uit een schatting van je zorgkosten dat je voordeliger uit bent met een aanvullende zorgverzekering? In dat geval heb je een aanvullende zorgverzekering nodig. Voorbeelden van aanvullende zorg zijn fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, anticonceptie of brillen & lenzen.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.belastingdienst.nl
  • www.nibud.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker