Vergoeding

In Nederland is de dekking van het basispakket voor iedereen gelijk. De dekking wordt namelijk bepaald door de overheid en niet door de verzekeraars. Dit is anders als het gaat om de vergoedingen van aanvullende verzekeringen. Deze wisselen wel per pakket en per verzekeraar. Aanvullende zorgverzekeringen bieden extra dekking voor zaken die niet of niet volledig worden gedekt door de basisverzekering. De vergoedingen van de aanvullende zorgverzekering variëren afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen pakket. Voor de aanvullende pakketten loont het dus extra de moeite om te kijken wat er gedekt wordt. Het is goed om te weten dat je bij aanvullende verzekeringen soms te maken krijgt met wachttijden of beperkingen, zoals een maximumbedrag per jaar. Het is daarom altijd verstandig om de polisvoorwaarden van de verzekeraar goed door te nemen voordat je een aanvullende verzekering afsluit.

Bekijk hieronder alle vergoedingen van de aanvullende zorgverzekering.

Vergoedingen alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen zijn niet bewezen door de wetenschap als effectief en deze behandelingen worden daarom niet standaard door zorgverzekeraars vergoed. Het is mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die deze alternatieve zorg wel (deels) vergoedt.

Meer informatie over de vergoedingen alternatieve geneeswijzen vind je hier.

Vergoedingen anticonceptie

Anticonceptie wordt tot je 21e vergoed vanuit het basispakket. Je betaalt dan wel het eigen risico. Voor de kosten van anticonceptie bieden veel verzekeraars een aanvullende dekking. Wanneer je een aanvullende verzekering voor anticonceptie zoekt, kan het per zorgverzekeraar verschillen hoeveel behandelingen en/of medicatie je vergoed krijgt en voor welk bedrag.

Lees meer over de vergoedingen anticonceptie.

Vergoedingen dieetadvies

Een specialist kan advies over voeding geven wanneer je niet lekker in je vel zit of wanneer een ander eetpatroon noodzakelijk is doordat je ziek bent. Als de reden voor het voedingsadvies medisch is, dan krijg je hiervoor een vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Deze vergoeding geldt voor maximaal 3 uur. Voor de overige kosten kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Lees meer over dit onderwerp op de pagina vergoedingen voedings- en dieetadvies.

Vergoedingen EHBO-cursus

Zou je graag een EHBO cursus willen doen? Dan bestaat de mogelijkheid de kosten van deze cursus vergoed te krijgen door je zorgverzekeraar. Dit kan echter alleen bij een aanvullende zorgverzekering. Wij hebben een pagina gewijd aan de vergoedingen voor een EHBO cursus vanuit een aanvullende zorgverzekering.

Lees hier meer over vergoedingen voor EHBO-cursus.

Vergoedingen ergotherapie

Indien je problemen ervaart in het zelfstandig uitvoeren van normale dagelijkse bezigheden, bijvoorbeeld tijdens je studie, in je mobiliteit of huishoudelijke taken, helpt ergotherapie je op weg zelfstandiger deze taken uit te kunnen voeren. Wat ergotherapie precies inhoudt en in hoeverre deze therapievorm vanuit het basispakket van je zorgverzekering wordt vergoed staat in het onderstaande artikel.

Vergoedingen fysiotherapie

Via het basispakket van je zorgverzekering krijg je fysiotherapie alleen tot je 18e vergoed. Wanneer je veel sport of een aandoening hebt kan een dekking voor fysiotherapie daarom erg nuttig zijn. Fysiotherapie wordt meestal aangeboden als onderdeel van een aanvullend pakket. De vergoedingen verschillen sterk per verzekeraar. Zo kan een verzekeraar een maximumbedrag of een maximaal aantal behandelingen vergoeden.

Op de pagina vergoeding fysiotherapie vind je veel informatie over deze vergoeding.

Vergoedingen huidtherapie

Je kunt met allerlei soorten klachten bij een huidtherapeut terecht, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van eczeem, hevige acne of een wijnvlek. Behandelingen door een huidtherapeut worden meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Je hebt voor de behandeling dan ook geen verwijzing van de huisarts nodig. Er bestaan wel aanvullende zorgverzekeringen die huidbehandelingen dekken.

Kijk voor meer informatie op de pagina vergoedingen huidtherapie.

Vergoeding haptotherapie

Haptotherapie richt zich op de samenhangende gezondheid van lichaam en geest. Je lichaam draagt emoties, gevoelens en slaat negatieve ervaringen op. Dit kan je terugzien in spanning in bepaalde delen van je lichaam, (voorkeurs)bewegingspatronen, de manier waarop je contact maakt met anderen of juist bepaalde remmingen die je ervaart. Door je zelfbewuster te maken kan je samen met de hapnotherapeut stappen maken om zowel fysieke als emotionele belemmeringen aan te pakken.

Kijk voor meer informatie op de pagina vergoeding haptotherapie.

Vergoeding hooikoortsmedicijnen

Pollen in de lucht is niet voor iedereen een moment om de lente te vieren. Hooikoorts is een vervelende allergische reactie op de in de lucht zwevende pollen en geeft verkoudheidsverschijnselen. Er zijn gelukkig verschillende middelen te krijgen om de klachten van hooikoorts tegen te gaan.

Kijk voor meer informatie op de pagina vergoeding hooikoortsmedicijnen.

Vergoeding integrale therapie

Integrale therapie is een combinatie van verschillende therapievormen om de problemen die je ervaart, zoals stress, angsten, relatieproblemen of burn-out verschijnselen, te behandelen. De behandeling wordt toegespitst op jouw specifieke problemen, met een combinatie van therapieën als gespreks- of regressietherapie, mindfulness of NLP worden je klachten op integrale wijze aangepakt.

Kijk voor meer informatie op de pagina vergoeding integrale therapie.

Vergoeding mindfulness

Mindfulness helpt je in het moment te leven en je aandacht daar bij te houden. Er zijn mindfulness cursussen te volgen bij verschillende specialisten, waaronder therapeuten of trainers. Bij diverse zorgverzekeraars komt een mindfulness cursus voor vergoeding in aanmerking vanuit de aanvullende verzekering.

Kijk voor meer informatie op de pagina vergoeding mindfulness.

Vergoedingen opticien

Wanneer je slechter zicht hebt kun je ieder jaar veel geld kwijt zijn aan een bril en/of lenzen. Of misschien denk je zelfs aan een ooglaserbehandeling? Met een aanvullende verzekering krijg je meestal een vergoeding voor deze zaken. Hoeveel je precies vergoed krijgt ligt aan de verzekeraar waarbij je het pakket afsluit. Sommige verzekeraars keren bijvoorbeeld eens in de drie jaar een vergoeding uit voor een nieuwe bril.

Meer informatie over vergoedingen voor brillen en lenzen.

Vergoedingen orthodontie

Er zijn steeds meer volwassenen met beugel. Meestal zijn de beugels er vanwege esthetische redenen, maar soms is de oorzaak medisch. Beugels worden niet standaard vergoed door de zorgverzekering. Je kunt hier een aanvullend pakket voor afsluiten. De tarieven van orthodontisten worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Lees hier meer over op de pagina vergoedingen orthodontie.

Vergoedingen osteopathie

Op het moment dat je kampt met problemen met bewegen, of het nu bepaalde spieren of gewrichten zijn waarbij je beperkingen ervaart, kan osteopathie uitkomst bieden. Je lichaam is een samenhangend geheel van spieren, zenuwen, weefsels en bloedvaten. Bewegingsproblemen op een bepaalde plek in je lichaam kunnen dus ook ergens anders in je lichaam de oorzaak vinden. De osteopaat gaat naar de mogelijke oorzaken van bewegingsproblemen op zoek en pakt deze aan.

Meer info over de vergoedingen osteopathie.

Vergoeding pedicure

Een pedicure is gericht op de verzorging en gezondheid van je voeten en kan cosmetisch of medisch van aard zijn. Klachten aan je voeten kunnen ontstaan op grond van een medische reden, bijvoorbeeld schimmel aan je nagels als gevolg van diabetes. Ook kan je op grond van cosmetische redenen je voeten willen verzorgen zodat deze er gezond en mooi uitzien.

Meer informatie vind je op de pagina vergoeding pedicure.

Vergoeding podotherapie

Bij klachten aan je voeten of enkels, ontstaan door een verkeerde stand van je voeten of een loopstoornis, kan je terecht bij de podotherapeut. Blijven deze klachten onbehandeld, dan bestaat de kans dat je door deze verkeerde belasting ook klachten krijgt op andere plaatsen in je lichaam, zoals je rug of knieën. Om een vergoeding te krijgen voor de behandeling bij de podotherapeut, dien je in de meeste gevallen een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Lees hier meer over de vergoeding podotherapie.

Vergoeding psychotherapie

Wat houdt psychotherapie precies in? Het is een containerbegrip voor diverse soorten psychotherapeutische behandelingen, waaronder psychodynamische- of gedragstherapie. Problemen als depressie, angsten, burn-out, verslaving of andere psychische stoornissen kunnen via de basis-GGZ met psychotherapie worden behandeld.

Meer informatie vind je op de pagina vergoeding psychotherapie.

Vergoedingen steunzolen

Steunzolen zijn niet zo stoffig als je misschien denkt. Tegenwoordig zijn dit hoogwaardige zooltjes die je voet ondersteunen en zo voetklachten voorkomen of verminderen. Veel studenten hebben er dan ook baat bij. Wanneer jij een steunzool aanschaft, dan krijg je dit niet vergoed van de basiszorgverzekering. Wel is er een kans dat jouw aanvullende zorgverzekering dit vergoedt. Vooral wanneer je op maat gemaakte steunzolen nodig hebt is het zeker de moeite waard om te controleren wat jouw verzekering dekt.

Lees meer hierover op de pagina vergoeding steunzolen.

Vergoeding stoppen met roken

Een hardnekkige rookverslaving maakt stoppen met roken een uitdaging. Ook als je af en toe een sigaretje rookt en de stap wilt zetten om te stoppen met roken, zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Je kan zelfstandig proberen te stoppen, met hulp van een coach of groepscursus, nicotinevervangende middelen of medicijnen. Ook zijn er behandelingen als lasertherapie of bijzondere stoppen met roken programma’s, deze worden soms vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Meer informatie vind je op de pagina vergoeding stoppen met roken.

Tandartsverzekering

Eén van de belangrijkste aanvullende verzekeringen is de tandartsverzekering. De basisverzekering dekt alleen tandartsbehandelingen tot je 18 bent, daarna moet je alles zelf betalen. Met een tandartsverzekering krijg je wel een vergoeding voor deze kosten. De tandartsverzekering kan je meestal los afsluiten bij een verzekeraar, maar zit soms in een aanvullend pakket.

Lees meer over de tandartsverzekering.

Vergoedingen vaccinaties

Wanneer je op reis gaat, ben je soms verplicht om bepaalde vaccinaties te hebben. In andere gevallen kan het aangeraden worden. De prijs van een vaccinatie wordt bepaald door het vaccinatiebureau en verschilt daarom per instantie. Via een aanvullende zorgverzekering kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van de kosten.

Op de pagina vergoedingen vaccinaties lees je meer over dit onderwerp.

Vergoeding vitiligo

Vitiligo, een andere term is leukoderma, is een huidziekte waarbij afwijkingen aan het pigment optreden. Hierdoor kunnen er witte huidvlekken ontstaan, meestal op je handen of om en nabij lichaamsplooien. Deze vlekken ontstaan door een verstoorde productie van het pigment melanine. Er zijn verschillende therapieën ter behandeling van vitiligo die vanuit de basis- of aanvullende zorgverzekering worden vergoed.

Op de pagina vergoeding vitiligo lees je meer over dit onderwerp.

Vergoeding ziekte van Lyme

Op het moment dat je je veel in de natuur begeeft, bestaat de kans op een tekenbeet. Indien de teek de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich draagt, kan je de ziekte van Lyme krijgen. De ziekte heeft een langzame incubatietijd en geeft symptomen als gezichtspijn, dubbelzicht, oogontsteking of je oog lastig dicht kunnen doen, rode vlekken op verschillende plekken op je lichaam of hartkloppingen. Om Lyme te behandelen heb je een antibiotica kuur nodig, voorgeschreven door je huisarts.

Kijk voor meer informatie op de pagina vergoeding ziekte van Lyme.

Expertise

Gezicht linda  van Reenen - ZorgexpertWij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Linda van Reenen heeft de informatie op deze pagina gecontroleerd. Zij is specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo uitgebreid mogelijk te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker