Vergoeding haptotherapie

Een gezond lichaam is zoveel meer dan alleen de juiste voeding en voldoende lichaamsbeweging; jouw geestelijke gesteldheid speelt hierin ook een cruciale rol. Wanneer je te lang rond blijft lopen met negatieve gedachten, kan dit leiden tot fysieke klachten. Haptotherapie helpt je bewust om te gaan met je dagelijkse routine en de gevoelens die het bij je oproept. Zo leer je jouw emoties beter begrijpen en kan je het ook een plaats geven. Dit leidt vervolgens tot meer zelfvertrouwen en plezier in het leven.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk welke vergoedingen mogelijk zijn voor haptotherapie.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat is haptotherapie?

Wanneer je haptotherapie opzoekt, kom je er snel achter dat het een alternatieve geneeswijze is. Dit betekent in dit geval dat men gebruikt maakt van ideeën en methoden buiten de gebruikelijke medische wereld. Bij haptotherapie sta jij als persoon centraal. In de praktijk betekent dit dat de specialist kijkt naar het volledige plaatje: dus niet alleen focussen op het verhelpen van jouw klachten, maar juist ook wat de onderliggende oorzaak kan zijn.

Haptotherapie draait om de overtuiging dat het geestelijke en het lichamelijke onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. Een verstoord balans tussen verstand en gevoel zorgt voor zowel fysieke als emotionele pijn. Een van de belangrijkste aspecten die men gebruikt is de relatie tussen gevoel en aanraking. Iemand aanraken is een natuurlijke en intieme vorm van communiceren. Dit komt doordat tast een van de eerste zintuigen is die je ontwikkelt als baby. Het is ook een zintuig dat wij niet kunnen negeren. Dit in tegenstelling tot zicht, wat wij kunnen blokkeren door onze ogen te sluiten.

Dit is dan ook de reden dat men tast beschouwd als een “ingang” om iemand op een dieper niveau te bereiken en te leren kennen. Door meer bewust bezig te zijn met je emoties, leer jij jezelf als persoon ook beter kennen. Dit leidt tot beter inzicht in de keuzes die je hebt gemaakt en je toekomst.

Wanneer heb je haptotherapie nodig?

Haptotherapie is gericht om je in contact te brengen met jezelf en jouw plaats in de wereld. Hierdoor kan je het beschouwen als aanvulling op fysiotherapie en psychotherapie. Doordat de klachten erg persoonlijk zijn, ervaren mensen meestal een drempel om hulp hiervoor in te schakelen. Het is belangrijk om te weten dat deze therapie niet verschilt van andere, meer reguliere therapieën: respect en vertrouwen staat centraal.

Haptotherapie kan ook van toegevoegde waarde zijn bij het verwerken van levensgebeurtenissen. Wanneer je bijvoorbeeld met jezelf in de knoop zit door wat is er is gebeurd met een van je medestudenten. Samengevat kan haptotherapie een geschikte behandeling zijn voor de volgende klachten:

  • Stress en burn-out klachten;
  • Slaapstoornissen;
  • Angststoornissen;
  • Fysieke klachten zonder duidelijke oorzaak;
  • Moeizame verwerking van (persoonlijke) situaties, zoals de dood, handicap of ziekte;
  • Problemen binnen relaties of met intimiteit;
  • Obstakels om te groeien als persoon.

Mocht je twijfels hebben of jouw klachten hiervoor geschikt zijn, neem dan contact op met je huisarts of lokale haptotherapeut. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig als je wil beginnen aan een behandeling of wanneer je de behandelkosten wil declareren bij je zorgverzekeraar.

Vergoeding haptotherapie vanuit je zorgverzekering

Worden de kosten van haptotherapie vergoed vanuit het basispakket of de aanvullende zorgverzekering?

Dekking haptotherapie basiszorgverzekering

Je komt niet in aanmerking voor de vergoeding van de behandelkosten vanuit de basisverzekering. Hiervoor ben je toegewezen op de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Dit betekent dat deze kosten niet onder het verplicht eigen risico vallen.

Dekking haptotherapie aanvullende zorgverzekering

Om de kosten van haptotherapie vergoed te krijgen, dien je dus een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Verder moet je ook bewust zijn dat haptotherapie, net als andere vormen van alternatieve geneeswijzen, meestal binnen een apart pakket valt. Hierbij kan het dus voorkomen dat de verzekeraar verschillende therapieën vanuit hetzelfde budget vergoedt.

Daarnaast kan het zijn dat jouw verzekeraar haptotherapie niet vergoedt. Lees daarom de voorwaarden van je verzekering goed door! Mocht dit wel het geval zijn, houd er dan rekening mee dat er meestal een maximum budget geldt per dag/behandeling. Voorts is er ook een maximum budget per jaar dat je kan besteden aan haptotherapie. Verder kan de zorgverzekeraar als aanvullende voorwaarde stellen dat je behandelaar aangesloten moet zijn bij een beroepsvereniging zoals de Vereniging van Haptotherapeuten (VVH) of dat deze terug te vinden moet zijn in de digitale zorggids/zorgvinder.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897