Vergoeding huidtherapie

Het kan zijn dat je als student behoefte hebt aan een huidtherapeut. Wat doet een huidtherapeut precies? Indien je een zieke of beschadigde huid hebt, kan je bij de huidtherapeut terecht. Deze kan je behandelen voor verschillende vormen van huidaandoeningen, denk hierbij aan eczeem, jeugdpuistjes, andere vormen van acne, brandwonden, overbeharing, pigmentvlekken, littekens of wijnvlekken. De huidtherapeut oefent ook een bijzondere vorm van fysiotherapie uit, namelijk oedeemtherapie. Oedeem is de overmatige opeenhoping van vocht in weefsel.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk welke vergoedingen mogelijk zijn voor huidtherapie.

Vergelijk zorgverzekeringen

Voor welke behandelingen kan je naar de huidtherapeut?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, afhankelijk van je klachten.

  • Camouflagetherapie: behandeling om afwijkingen in de kleur van je huid of aandoeningen aan de huid (tijdelijk) te camoufleren
  • Laserepilatie of -ontharing: effectieve behandeling om te voorkomen dat haargroei op ongewenste plekken weer terugkeert. De laser zorgt op veilige wijze voor bewerking van de haarzakjes waardoor haargroei niet terugkomt
  • Acnetherapie: breed begrip voor behandelingen ter vermindering van acne en littekens veroorzaakt door de acne. De behandeling is op maat en per patiënt verschillend, hieronder vallen onder meer reiniging van de huid, lichttherapie en in sommige gevallen camouflagetechnieken medisch van aard
  • Psoriasisbehandeling: huidaandoening waarbij je last hebt van een rode, jeukende en schilferende huid. De behandeling zorgt voor vermindering van klachten
  • Pedicure: voetzorg, onder meer behandeling van huidaandoeningen aan de voet. Meer informatie vind je op onze pagina over pedicure.

Verwijzing nodig?

Indien je de huidtherapeut wil bezoeken heb je sinds 2011 geen verwijzing meer nodig van je huisarts of medisch specialist, dit is wettelijk zo bepaald. Desondanks kunnen zorgverzekeraars toch om een verwijsbrief vragen. Deze informatie vind je terug in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Bij deze en andere vormen van huidtherapie, bijvoorbeeld oedeemtherapie, kan het dus zijn dat je bij sommige verzekeraars wel een verwijzing nodig hebt. Bekijk de vergoedingen van oedeemtherapie als vorm van huidfysiotherapie op onze pagina fysiotherapie.

Je zorgverzekeraar kan bovendien, afhankelijk van de behandeling, de volgende voorwaarden stellen bij de vergoeding van huidtherapie:

  • De huidtherapeut dient ingeschreven te staan in het BIG-register
  • Inschrijving en aansluiting bij de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten)
  • Inschrijving in het Kwaliteitsregister Paramedici
  • De zorgverlener dient gekwalificeerd ANBOS-schoonheidsspecialist te zijn.

Dekking huidtherapie basispakket

De meeste huidbehandelingen komen niet voor vergoeding in aanmerking vanuit het basispakket. Dit is alleen anders als een bepaalde behandeling medisch noodzakelijk is en deze in het basispakket wordt gedekt. Met een aanvullende verzekering kan je wel een vergoeding krijgen voor bovengenoemde vormen van huidbehandeling. De hoogte van deze vergoeding varieert sterk per verzekeraar en per aanvullend pakket. Let daarom bij het selecteren van je aanvullende verzekering goed op of de behandeling voor jou aandoening wel voor vergoeding in aanmerking komt.

Dekking huidtherapie aanvullende zorgverzekering

In Nederland bieden de zorgverzekeraars verschillende aanvullende pakketten aan die bepaalde vormen van huidtherapie vergoeden. Deze pakketten zijn niet alleen gericht op de vergoeding van huidtherapie. Ook andere zaken komen voor vergoeding in aanmerking. Hierbij kan je denken aan een x aantal behandelingen bij de fysiotherapeut, psychologische zorg of anticonceptiemiddelen.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897