Vergoeding podotherapie

Op het moment dat je last hebt van voet- of enkelklachten, veroorzaakt door een afwijkende stand van je voeten of een afwijkend looppatroon, kan je terecht bij de podotherapeut. De klachten kunnen, indien je deze niet op tijd behandelt, op den duur doorstralen naar bijvoorbeeld je knieën, heupen of (onder)rug. Dit kan je enorm beperken in je dagelijkse mobiliteit tijdens sport, studie of werk. Een bezoek aan de podotherapeut is in de regel dan ook geen overbodige luxe.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk welke vergoedingen mogelijk zijn voor podotherapie.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat doet de podotherapeut precies?

Podo is afgeleid van het Griekse ‘pous’, wat voet betekent. De podotherapeut past onder meer corrigerende en beschermende behandeltechnieken toe. Het doel van deze behandelingen is klachten te laten verdwijnen of verminderen. Zo kan er bijvoorbeeld een schoen- of zoolcorrectie worden aangebracht om je weer een juiste houding te geven. Ook kan je er terecht voor preventief advies, de behandeling van afwijkende teenstanden of (ernstige) nagel- of huidaandoeningen. Podotherapie moet overigens niet verward worden met een pedicurebehandeling, wat om cosmetische redenen plaatsvindt.

Dekking podotherapie vanuit de basiszorgverzekering

Podotherapie komt in de regel niet voor vergoeding in aanmerking vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Er geldt echter één uitzondering: op het moment dat je diabetes patiënt bent (type 1 of 2) kan je podotherapie (gedeeltelijk) vergoed krijgen vanuit je basisverzekering. Je Simm’s classificatie, een indicator of je een laag, gemiddeld of hoog risico hebt op het oplopen van een wond, bepaalt in welke mate je de behandeling vergoed krijgt.

Dekking podotherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering

Veruit het grootste deel van de Nederlandse zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor podotherapie in één of meer van hun aanvullende verzekeringen. Bij deze behandelingen heb je over het algemeen geen verwijzing meer nodig van je huisarts. Ook vallen deze behandelingen niet onder je eigen risico.

Bepaalde zorgverzekeraars hanteren met betrekking tot de aanvullende verzekering een maximumbedrag voor voetzorg, waar niet alleen podotherapie maar bijvoorbeeld ook pedicure behandelingen uit worden vergoed. Houd hier dus rekening mee op het moment dat je onder behandeling bent bij verschillende voetzorgverleners.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897