Vergoeding stoppen met roken

Het feit dat je op deze pagina bent beland, geeft aan dat je er serieus over denkt te stoppen met roken. Een eerste stap in de goede richting! Er zijn tientallen redenen te noemen om de sigaret links te laten liggen. Buiten kijf staat natuurlijk dat roken ontzettend slecht is voor je gezondheid. Bovendien is het een dure gewoonte waar onder andere je gebit, huid, conditie, reuk, smaak en frisse adem onder lijden. Je kan er voor kiezen in één keer te stoppen of het langzaam af te bouwen, met of zonder hulp. Op welke manier kan je nu het beste stoppen met roken? En voor welke opties kan je een vergoeding krijgen vanuit de (aanvullende) zorgverzekering?

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk welke vergoedingen mogelijk zijn voor ondersteuning bij het stoppen met roken.

Vergelijk zorgverzekeringen

Hoe kan ik het beste stoppen met roken?

Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden. Dat betekent dat er niet één manier bestaat om te stoppen met roken. Welke manier het beste bij je past is een heel persoonlijke keuze, hieronder worden een aantal manieren om te stoppen beschreven.

Gedekt door jouw verzekeraar?

Je kan natuurlijk zelf van de een op andere dag besluiten definitief te stoppen met roken. Ondanks doorzettingsvermogen kan je best behoefte hebben aan een steuntje in de rug. Er zijn verschillende stoppen met roken apps of online programma’s ontwikkeld met handige tips om van de sigaret af te blijven. Deze laten onder meer het aantal rookvrije dagen zien dat je hebt behaald en de hoeveelheid geld je daarmee bespaard hebt. Het komt bij deze manier van stoppen volledig aan op eigen wilskracht, een aantal handige tips om voet bij stuk te houden:

  • Prik een datum om te stoppen en stop meteen definitief met roken;
  • Bouw niet langzaam af en zorg dat je geen sigaretten in je bezit hebt;
  • Welke actie onderneem je op het moment dat je het moeilijk hebt? Zorg voor een actieplan, spreek bijvoorbeeld met een familielid af om te bellen tijdens dergelijke momenten of bepaal voor jezelf dat je gaat mediteren;
  • Zorg tot slot voor een motiverende lijst met alle voordelen van het stoppen met roken en stel bijvoorbeeld een mooie beloning in het vooruitzicht, zoals een vakantie betaald van het geld dat je hebt bespaard.

Stoppen met een coach of begeleider

Je kan er ook voor kiezen een stoppen met roken coach in de arm te nemen. Tevens is het mogelijk hulp en begeleiding te krijgen van je huisarts of de daar werkzame praktijkondersteuner. Een coach staat je bij tijdens moeilijke momenten wat betreft je poging tot stoppen met roken. Juist op momenten dat je dreigt terug te vallen in je oude gewoonte kan je contact opnemen met je coach.

Stoppen met roken cursus in groepsverband

Misschien vind je het juist lastig alleen te stoppen met roken? Tijdens een groepscursus, onder begeleiding van een daarvoor opgeleide psycholoog en/of coach, werk je in groepsverband aan het stoppen met roken. Je ondervindt tijdens deze sessies steun vanuit de groep en een extra stok achter de deur om te stoppen. Op de website ikstopnu.nl kan je een cursus bij jou in de buurt opzoeken, doorgaans georganiseerd door thuiszorgorganisaties of GGD.

Stoppen met medicatie & nicotinevervangende middelen

Indien je een stevige roker bent en meer dan 10-15 sigaretten per dag rookt, zal je hoogstwaarschijnlijk bij het stoppen met roken in aanraking komen met ontwenningsverschijnselen. Tijdens deze moeilijke momenten kunnen medicatie of nicotinevervangende middelen uitkomst bieden.

  • Medicatie: om de zin in een sigaret te verminderen en ontwenningsverschijnselen tegen te gaan, kunnen bepaalde medicijnen helpen. Voorbeelden zijn bupropion (ook wel Zyban genoemd), nortriptyline en varenicline (ook wel Champix genoemd);
  • Nicotinevervangende middelen: voorbeelden zijn nicotinepleisters, zuig- of smelttabletten en kauwgom. Deze zorgen ervoor dat je lichaam minder heftig reageert doordat je nicotine binnen krijgt. De werking is doorgaans net zo effectief als medicatie. De middelen zijn bovendien minder duur en leiden tot minder bijwerkingen.

Stoppen via alternatieve geneeswijzen

Naast reguliere methoden om te stoppen met roken kan het zijn dat je persoonlijk gebaat bent bij alternatieve geneeswijzen. Zo kan hypnotherapie aan de hand van een hypnose bijvoorbeeld helpen om van de sigaret af te blijven. Ook acupunctuur kan helpen om de drang naar nicotine te verminderen.

Lees meer over de vergoeding van alternatieve geneeswijzen.

Stoppen door over te stappen op de e-sigaret

De e-sigaret wordt als minder schadelijk beschouwd en kan als alternatief op het roken van tabak worden gezien. Echter wordt ook deze vorm van roken door huisartsen afgeraden, nu je de gewoonte van roken op deze wijze in stand houdt. De verslaving zal op deze manier dus niet afnemen en e-sigaretten bevatten bovendien ook schadelijke stoffen.

Vergoeding zorgverzekering stoppen met roken

Er kan bij de vergoeding van stoppen-met-roken programma’s onderscheid worden gemaakt tussen het basispakket en de aanvullende zorgverzekering.

Dekking stoppen met roken basiszorgverzekering

Ieder jaar kan je vanuit het basispakket van je zorgverzekering een stoppen-met-roken programma vergoed krijgen. Indien je bij dit programma ook ondersteunende medicijnen dient te gebruiken of nicotinevervangende middelen, krijg je deze ook vergoed. De vergoeding van specifieke middelen en medicijnen kan overigens verschillen per zorgverzekeraar, raadpleeg hiertoe de polisvoorwaarden of website van je zorgverzekeraar.

Belangrijk: koop niet zelf, zonder dat je hiertoe een voorschrift hebt ontvangen, deze middelen. Je krijgt dan geen vergoeding vanuit het basispakket. Ook is het belangrijk bij bepaalde zorgverzekeraars in zee te gaan met gecontracteerde zorgverleners om de kosten volledig vergoed te krijgen.

Geen eigen risico

Sinds 2020 vallen de kosten van een stoppen met roken programma, dat gedeeltelijk door je huisarts wordt uitgevoerd, niet meer onder het eigen risico. Bij chronische ziekte zijn er gecontracteerde programma’s in de zorg voor onder meer chronische aandoeningen als COPD, diabetes mellitus type 2, astma en hart- en vaatziekten. Als stoppen met roken programma’s deel uitmaken van deze ketenzorg krijg je eveneens een vergoeding vanuit het basispakket zonder dat het eigen risico hierop wordt aangesproken.

Dekking stoppen met roken aanvullende zorgverzekering

Sinds 2020 vallen de kosten van een stoppen met roken programma, dat gedeeltelijk door je huisarts wordt uitgevoerd, niet meer onder het eigen risico. Bij chronische ziekte zijn er gecontracteerde programma’s in de zorg voor onder meer chronische aandoeningen als COPD, diabetes mellitus type 2, astma en hart- en vaatziekten. Als stoppen met roken programma’s deel uitmaken van deze ketenzorg krijg je eveneens een vergoeding vanuit het basispakket zonder dat het eigen risico hierop wordt aangesproken.

  • Allen Carr’s Easyway: deze training duurt slechts 6 uur en bestaat uit één bijeenkomst. Op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt gesteld dat de training zeer doeltreffend is;
  • De Opluchting training: deze training duurt slechts één dag en biedt daarnaast een twee of driedaags Stop & Welness arrangement;
  • Prostop: deze vorm van lasertherapie richt een pijnloze lichtstraal op verschillende punten op je lichaam, net als acupunctuur. Op deze wijze wordt de nicotinebehoefte sterk verminderd om definitief te kunnen stoppen met roken. De behandeling en effectiviteit daarvan zijn wetenschappelijk bewezen.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897