Vergoeding vaccinaties

Voor sommige reisbestemmingen wordt het aangeraden of is het zelfs verplicht om vaccinaties tegen veel voorkomende ziektes te hebben, bijvoorbeeld Hepatitis A en/of B, gele koorts of DTP (Difterie-Tetanus-Polio). In dit artikel vind je meer informatie over de kosten van deze vaccinaties en wat jouw zorgverzekering eventueel vergoedt.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk welke aanvullende verzekeringen mogelijk zijn voor de vergoeding van reisvaccinaties.

Vergelijk zorgverzekeringen

Waarom vaccineren?

Wanneer je op reis gaat krijg je te maken met andere culturen. Vaak verschillen deze culturen van de Nederlandse samenleving in hygiëne, voorkomende ziektes en eetgewoonten. Doordat je lichaam hier niet aan gewend is, kun je sneller ziek worden. Het is daarom belangrijk om je in te laten enten wanneer je in bepaalde gebieden op vakantie gaat. Voor sommige gebieden is vaccinatie zelfs verplicht.

Meer informatie over verschillende ziekten en reisvaccinaties vind je op onze pagina over vaccinaties.

Op tijd vaccineren

Zorg ervoor dat je ruim op tijd uitzoekt welke vaccinaties voor jouw reis aangeraden worden, zodat je nog voldoende tijd hebt om de vaccinaties te halen. Sommige inentingen moet je enkele weken voor vertrek al hebben. Vaccinaties worden vooral aangeraden wanneer je naar landen buiten West-Europa of tropische gebieden reist.

Kosten vaccinatie

De prijzen van vaccinaties liggen niet vast en mogen door vaccinatiebureaus zelf bepaald worden. De meeste vaccinaties kosten tussen de 25 en 50 euro. Daarnaast moet je het consult betalen waarin je advies krijgt over de vaccinaties en ook ingeënt wordt. Een consult kost meestal rond de 20 euro. Vanwege de prijsverschillen kan het de moeite waard zijn om verschillende vaccinatiebureaus met elkaar te vergelijken.

Gecontracteerde vaccinatiebureaus

Vaak hebben verzekeringsmaatschappijen contracten afgesloten met vaccinatiebureaus. Om een vergoeding te krijgen voor jouw vaccinaties moet je bij een van deze gecontracteerde instellingen je vaccinaties halen. Neem voor meer informatie hierover contact op met jouw zorgverzekeraar.

Vergoeding vaccinaties vanuit je zorgverzekering

Vanuit het basispakket van de zorgverzekering bestaat geen vergoeding voor vaccinaties.

Dekking vaccinaties aanvullende zorgverzekering

Vanuit de aanvullende verzekering krijg je vaccinaties wel vergoed, de volgende voorwaarden kunnen hierbij gelden:

  • Je dient je te laten vaccineren bij een speciaal daartoe aangewezen vaccinatiecentrum, zoals de GGD, thuisvaccinatie of reisprik. Bij andere centrums kan een lagere vergoeding gelden
  • Bepaalde soorten vaccins zijn uitgesloten van vergoeding of worden alleen volledig vergoed indien het vaccin verplicht is voor de bestemming van je reis.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897