Print icon

Vergoeding dieetadvies

Je kunt om verschillende redenen behoefte hebben aan advies rondom je voeding. Het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit en wat gewicht wilt verliezen of juist wilt aankomen. Soms is advies rondom je eetpatroon echter noodzakelijk vanwege een bepaalde aandoening, zoals darmproblemen, nierziekte of ondergewicht. In beide gevallen kun je bij een specialist terecht voor advies. Wat voor soort advies je zoekt heeft echter wel invloed op de vergoeding die je kunt ontvangen.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk de vergoeding voor voedings- en dieetadvies.

Vergelijk zorgverzekeringen

Voedings- en dieetadvies

Er zijn verschillende redenen waarom je advies nodig kunt hebben rondom voeding. Zorgverzekeraars maken meestal onderscheid tussen dieet- en voedingsadvies.

  • Voedingsadvies: je krijgt advies over voeding rondom bijvoorbeeld zwangerschap, leeftijd levensovertuigingen en sport
  • Dieetadvies: het advies richt zich op eetpatronen die vanwege medische redenen aangepast moeten worden

Dieetadvies ontvang je altijd op medische indicatie. Voor deze behandeling kun je een vergoeding krijgen vanuit de basiszorgverzekering. Voor voedingsadvies kan je alleen een vergoeding krijgen vanuit een aanvullende zorgverzekering.

Vergoeding dieetadvies vanuit je zorgverzekering

Dieet- en voedingsadvies worden zowel vanuit de basis- als aanvullende zorgverzekering (gedeeltelijk) vergoed.

Dekking dieetadvies basiszorgverzekering

Vanuit het basispakket van de zorgverzekering is een vergoeding beschikbaar voor dieetadvies. Wanneer je vanwege een medische aandoening extra advies nodig hebt over je eetgewoonten, dan krijg je maximaal 3 uren dieetadvies vergoed.

Wanneer je dit advies ontvangt van een diëtist die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan krijg je deze behandelingen 100% vergoed. Ga je naar een diëtist waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan krijg je meestal 50% to 75% vergoed. Wel geldt op dieetadvies het eigen risico van €385,-. Heb je een restitutiepolis? Je kunt dan zelf kiezen naar welke diëtist je gaat. Je krijgt voor een consult de wettelijk bepaalde vergoeding.

Dekking dieetadvies aanvullende zorgverzekering

Drie uur dieetadvies is niet altijd genoeg. Wanneer je meer consulten nodig hebt, dan kan je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Meestal geldt hierbij een maximaal bedrag of een maximaal aantal extra uren vergoeding per jaar. Onderaan deze pagina kan je de dekking van dieetadvies bij verschillende studenten zorgverzekeraars met elkaar vergelijken.

Verwijzing

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van dieetadvies is het doorgaans noodzakelijk dat je een verwijsbrief van de huisarts of een andere medische specialist hebt. In de meeste gevallen zal je deze verwijzing mee moeten nemen naar de diëtist. De diëtist regelt dan met de zorgverzekeraar de vergoeding. Je hoeft dus geen verwijsbrief naar de zorgverzekeraar op te sturen. Je kunt altijd contact opnemen met de zorgverzekeraar of in de polisvoorwaarden kijken wanneer je wilt weten bij welke diëtist jij terecht kunt en wat de regels precies zijn.

Wat wordt niet vergoed?

De vergoeding vanuit de basisverzekering geldt op consulten van een erkende diëtist. Je krijgt geen vergoedingen voor de volgende zaken:

  • Groepsbehandelingen van een gewichtsconsulent
  • Kosten voor niet nagekomen afspraken
  • Kosten voor rapporten opgesteld voor jouw situatie
  • Dieetadvisering wanneer je voor dezelfde diagnose al voedingsvoorlichting hebt gehad
  • Consulten van een diëtist wanneer je via ketenzorg al dieetadvies ontvangt

Ketenzorg

Het kan zo zijn dat je vanwege je aandoening ketenzorg krijgt. Dit is een samenwerking tussen verschillende professionele zorgaanbieders om jouw aandoening te begeleiden. Ketenzorg komt bijvoorbeeld vaak voor bij mensen met diabetes. Wanneer dieetadvies onderdeel is van jouw ketenzorg behandelplan, dan krijg je deze behandelingen ook vergoed vanuit het basispakket. Voor ketenzorg geldt daarnaast geen eigen risico, dus je krijgt het advies volledig vergoed.