Zorgtoeslag

Wanneer je een zorgverzekering hebt is het belangrijk om zorgtoeslag aan te vragen. Als student van 18 jaar of ouder is de kans namelijk groot dat je iedere maand tientallen euro’s van de overheid kan krijgen. Hiermee kan je een hoop besparen op je studenten zorgverzekering! De zorgpremies zijn in 2024 gestegen en door het aanvragen van deze toeslag kan je compensatie vanuit de overheid ontvangen.

Zorgtoeslag berekenen

Benieuwd op hoeveel zorgtoeslag jij recht hebt? Gebruik dan onze zorgtoeslag proefberekening calculator!
Zorgtoeslag berekenen

Wat is zorgtoeslag?

Iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder is verplicht om een basispakket van de zorgverzekering af te sluiten. Om personen met een lager inkomen tegemoet te komen heeft de overheid daarom zorgtoeslag ingevoerd. De toeslag kan je dus gebruiken om je verzekeringspremie te betalen. Als student heb je waarschijnlijk weinig inkomen en is er een grote kans dat je recht hebt op deze toeslag.

Via onze zorgvergelijker kan je zorgverzekeringen met een voordelige premie voor studenten vergelijken en direct afsluiten.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag is een toeslag waar je met een laag inkomen gewoon recht op hebt. Je kan hiermee een aanzienlijk deel van je zorgkosten per maand terug ontvangen! Het is dus enorm zonde om het niet aan te vragen en dat geld mis te lopen. Wil jij de toeslag wel aanvragen, maar weet je niet precies hoe je dit moet doen? In onderstaand stappenplan wordt uitgelegd hoe je dit heel eenvoudig kan doen.

#1 Bekijk of je recht hebt op zorgtoeslag

Voordat je de zorgtoeslag aanvraagt, is het belangrijk dat je controleert of je recht hebt op zorgtoeslag. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn;
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of bent in het bezit van een geldige verblijfsvergunning;
  • Je moet een zorgverzekering hebben afgesloten;
  • Je jaarinkomen moet lager zijn dan €37.496,- per jaar;
  • Je mag maximaal €140.213,- opgespaard vermogen  hebben.

#2 Bepaal je toetsingsinkomen

Over het toetsingsinkomen wordt de zorgtoeslag berekend. Dit is jouw verzamelinkomen, dus het geld dat jij jaarlijks bruto verdient met een baan of bijbaan. (Je studiefinanciering en het inkomen van je ouders tellen niet mee voor het toetsingsinkomen.)

#3 Bereken hoeveel zorgtoeslag jij kan krijgen

Wanneer jij je toetsingsinkomen weet, kan je uitrekenen op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt. Via de zorgtoeslag calculator  is eenvoudig te berekenen op hoeveel zorgtoeslag jij recht heb.

#4 Vraag (wanneer je deze nog niet hebt) een DigiD aan

DigiD is een persoonlijke digitale gebruikersnaam en wachtwoord. Voor het online regelen van al je zaken met de overheid of de Belastingdienst heb je een DigiD nodig. Dus ook wanneer je online zorgtoeslag wilt aanvragen of een wijziging wilt doorgeven. Nog geen DigiD? Ga dan eerst naar de DigiD website van de belastingdienst.

#5 Vul de formulieren in

Wanneer na bovenstaande stappen blijkt dat je recht hebt op zorgtoeslag, dan kan je toeslag aan gaan vragen. Je kan een aanvraagformulieren downloaden op de website van de Belastingdienst of de Belastingtelefoon bellen, maar ook eenvoudig online de zorgtoeslag aanvragen. Door met je DigiD in te loggen op de website van de Rijksoverheid kom je op de pagina ‘Mijn Toeslagen’ terecht waar je alles rondom zorgtoeslag kan regelen.

#6 Controleer de aanvraag en je zorgtoeslag

Controleer wanneer je een brief van de Belastingdienst krijg ter bevestiging of alle informatie klopt. Wanneer er bijvoorbeeld een fout is gemaakt en je krijgt onterecht te veel zorgtoeslag, dan moet je dit aan het einde van het jaar terugbetalen. Na het checken stort de Belastingdienst automatisch je zorgtoeslag tot het moment dat jij er geen recht meer op hebt.

#7 Wijzigingen doorgeven

Als er veranderingen zijn in je inkomen dan is het aan te raden om dit zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst. Als deze veranderingen pas aan het einde van het jaar bekend zijn bij de Belastingdienst is het mogelijk dat je een flink bedrag moet terugbetalen. Je kan de wijzigingen doorgeven via een wijzigingsformulier, de Belastingtelefoon of op de website van de Belastingdienst.

Betaaldata zorgtoeslag

De Belastingdienst stort de zorgtoeslag in principe op de 20ste dag van de maand. Wanneer de 20ste in het weekend valt of op een feestdag, wordt de toeslag de dag erna of de maandag na het weekend op je rekening bijgeschreven. In de onderstaande tabel de betaaldata voor 2024:

Data uitbetaling zorgtoeslag 2024
Maand Uitbetaaldatum
Januari 2024 20 december 2023
Februari 2024 22 januari 2024
Maart 2024 20 februari 2024
April 2024 20 maart 2024
Mei 2024 22 april 2024
Juni 2024 21 mei 2024
Juli 2024 20 juni 2024
Augustus 2024 22 juli 2024
September 2024 20 augustus 2024
Oktober 2024 20 september 2024
November 2024 21 oktober 2024
December 2024 20 november 2024

Zorgtoeslag vanaf 18 jaar

Ben je 18 jaar geworden? Dan ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Vanaf het moment dat je een zorgverzekering hebt afgesloten, is het ook mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Na aanvraag ontvang je de toeslag op de eerstvolgende kalendermaand na je verjaardag. Het bedrag wordt altijd rond de 20e van iedere maand gestort.

Zorgtoeslag vergeten aan te vragen?

Ben je al een tijdje geleden 18 jaar geworden, maar heb je nooit zorgtoeslag aangevraagd? Je kan de misgelopen toeslag tot maximaal 12 maanden terug (een jaar) met terugwerkende kracht aanvragen. Dit moet altijd voor september. Tot 1 september 2024 kan je dus zorgtoeslag aanvragen over 2023. Het aanvragen werkt op dezelfde manier. Je kan dit doen via de website van de Belastingdienst.

Veelgestelde vragen

Loop je bijvoorbeeld tegen problemen aan bij het aanvragen van zorgtoeslag of wil je weten wanneer de toeslag iedere maand op je rekening staat? Wij hebben een overzicht gemaakt van de veelgestelde vragen, hieronder vind je een selectie:

Waar kan ik zorgtoeslag aanvragen?
De zorgtoeslag kan je aanvragen op de website van de Belastingdienst. Dit kan op de pagina toeslagen, via ‘mijn toeslagen’. Om de aanvraag in te kunnen dienen heb je een DigiD nodig om in te loggen. Als je wilt, kan je ook iemand machtigen om de aanvraag voor je in te dienen. Bekijk ons pagina met o.a. een stappenplan voor het aanvragen van de zorgtoeslag.
Heb ik recht op zorgtoeslag?
Indien je aan de voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag voldoet, heb je recht op deze toeslag. Je dient 18 jaar of ouder te zijn, een zorgverzekering in Nederland en de Nederlandse nationaliteit (of geldige verblijfsvergunning) te hebben. Daarnaast mag je inkomen en eigen vermogen niet te hoog zijn. Indien je een toeslagpartner hebt, mag je gezamenlijke inkomen en vermogen niet te hoog zijn.
Waar kan ik de zorgtoeslag 2023 berekenen?
Hoeveel zorgtoeslag je kan krijgen in 2024, kan je eenvoudig en snel berekenen via onze zorgtoeslag calculator. Je kan er ook voor kiezen een proefberekening te maken op het ‘Mijn toeslagen’ gedeelte op de website van de Belastingdienst.
Wanneer moet ik de zorgtoeslag stopzetten?
Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarin je de zorgtoeslag moet stopzetten. Ten eerste kan je meer zijn gaan verdienen of heb je inmiddels een (te) hoog eigen vermogen. Geef veranderingen in je inkomen en eigen vermogen tijdig door, uiterlijk binnen vier weken, om te weten waar je aan toe bent. Daarnaast kan het zo zijn dat je geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt. In dat geval dien je zelf de toeslag tijdig stop te zetten via ‘Mijn Toeslagen’ op de website van de Belastingdienst.
Heb je als student altijd recht op zorgtoeslag?
De meeste studenten ontvangen zorgtoeslag, echter het criterium om zorgtoeslag te krijgen is het inkomen en je vermogen. Als dit onder de door de overheid bepaalde grenzen is, ontvang je zorgtoeslag. Bereken met onze handige zorgtoeslagtool of je recht hebt op zorgtoeslag.
Hoeveel spaargeld mag je hebben om zorgtoeslag te krijgen?
In 2024 ontvang je zorgtoeslag als je vermogen op 1 januari 2024 niet hoger is dan € 127.582. Heb je een toeslagpartner? Dan mag het vermogen op 1 januari 2024 van jullie samen maximaal €161.329 zijn. Bereken met onze handige zorgtoeslagtool of je recht hebt op zorgtoeslag.
Is zorgtoeslag afhankelijk van inkomen ouders?
Nee, om te bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag wordt er in principe niet naar het inkomen van je ouders gekeken. Alleen je eigen inkomen en vermogen zijn relevant. Is één van je ouders je toeslagpartner? Dan wordt er wel naar jullie gezamenlijk inkomen en vermogen gekeken. Wil je precies uitrekenen waar je recht op hebt? Gebruik dan onze handige zorgtoeslagtool.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.belastingdienst.nl
  • www.nibud.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897