Print icon

Zorgverzekering: overstappen of blijven

Zorgverzekering: overstappen of blijven?

Ieder jaar kun je in de periode tussen half november en eind december overstappen naar een andere zorgverzekeraar of je polis wijzigen. Overstappen is niet verplicht, je kunt ook je huidige verzekering aanhouden. Het is verstandig om elk jaar in deze periode te bepalen overstappen voor jou gunstig is. Wanneer je twijfelt tussen blijven en overstappen is het van belang een goede afweging te kunnen maken. Op deze pagina vind je alle benodige informatie met betrekking tot blijven bij en overstappen van zorgverzekering.

  Wanneer je nog bij je ouders meeverzekerd bent en je graag van zorgverzekeraar over wilt stappen hoef je niet te wachten tot de overstapperiode. Je kunt het hele jaar door een eigen zorgverzekeraar kiezen en een zorgverzekering afsluiten.

Bij je huidige zorgverzekeraar blijven

Je mag uiteraard je huidige zorgverzekering aanhouden en bij de zorgverzekeraar blijven. Je bent niet verplicht om een nieuwe verzekering af te sluiten. Je kunt verschillende redenen hebben om bij een zorgverzekeraar te blijven, zoals:

 • Je bent tevreden over de services die jouw zorgverzekeraar aanbiedt
 • Je ontvangt korting op je aanvullende verzekering(en) omdat je ook je basiszorgverzekering bij deze verzekeraar hebt afgesloten
 • Je zorgbehoefte is niet veranderd ten opzichte van het vorige jaar en je verzekering past goed bij jouw situatie
 • Indien je een restitutiepolis hebt: de zorgverzekeraar betaalt kosten snel terug
 • De huidige verzekeraar biedt je de mogelijkheid om je premie per jaar vooruit te betalen

Premie

Let erop dat in zorgverzekeraars in de overstapperiode ook hun nieuwe premies bekend maken. Wanneer je besluit om niet over te stappen betekent dit niet dat je premie gelijk blijft aan het voorgaande jaar. Het kan zelfs zo zijn dat een andere zorgverzekering een stuk goedkoper is. Kijk daarom altijd goed wat de premie van jouw zorgverzekering gaat bedragen.

Waarom overstappen van zorgverzekering?

De voornaamste reden waarom veel mensen besluiten over te stappen is het financiële voordeel. Het kan op jaarbasis soms tot tientallen euro’s aan premie schelen om over te stappen. Andere redenen kunnen zijn:

 • Een andere zorgverzekeraar biedt een uitgebreidere aanvullende verzekering die beter aansluit op jouw zorgbehoefte
 • Een andere zorgverzekeraar heeft een contract met de zorgverleners waar jij gebruik van wilt maken
 • Je bent niet tevreden over de (klanten)service van je huidige verzekeraar
 • Een andere verzekering heeft gunstigere voorwaarden

Hoe werkt overstappen?

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om over te stappen van zorgverzekeraar is het van belang je te verdiepen in hoe je overstapt en een nieuwe zorgverzekering afsluit. Bij het overstappen zijn er twee verschillende situaties:

 • Je weet al voor welke zorgverzekeraar je kiest. In dit geval sluit je uiterlijk op 31 december een zorgverzekering af bij deze verzekeraar. De verzekeraar zegt dan jouw oude zorgverzekering op. Je hoeft je zorgverzekering dan dus niet zelf op te zeggen.
 • Je weet nog niet bij welke zorgverzekeraar je een verzekering af gaat sluiten. In dit geval zeg je uiterlijk op 31 december je huidige zorgverzekering op. Je hebt dan vervolgens tot 1 februari de tijd om een keuze te maken voor een zorgverzekeraar en je verzekering af te sluiten.

FAQ Overstappen of blijven

Wat kun je verwachten bij het overstappen van zorgverzekeraar? Deze veelgestelde vragen helpen je op weg.

Kun je zomaar overstappen naar een andere zorgverzekering?
Je kunt jaarlijks een keer overstappen naar een andere zorgverzekering. Dit doe je door in de periode tussen half november en eind december een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je oude verzekering wordt dan automatisch stopgezet. Je kunt er ook voor kiezen om voor eind december je zorgverzekering zelf op te zeggen. In dat geval heb je tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
Kun je in januari nog overstappen van zorgverzekering?
Indien je voor 31 december je eerdere verzekering hebt opgezegd heb je in januari nog de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Dit kun je tot uiterlijk 1 februari doen.
Kun je midden in het jaar van zorgverzekering wijzigen?
In principe kun je één keer per jaar van zorgverzekering veranderen, namelijk tussen half november en eind december. Er zijn hierop wel uitzonderingen. Indien je 18 jaar bent geworden, in militaire dients bent of je meeverzekerd bent bij je ouders kun je op momenten buiten deze overstapperiode een zorgverzekering afsluiten.
Kan ik mijn aanvullende verzekering tussentijds wijzigen?
Je kunt een aanvullende verzekering wijzigen in de periode tussen half november en eind januari. Indien je nog geen aanvullende verzekering hebt kun je deze gedurende het hele jaar afsluiten.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

 • www.rijksoverheid.nl
 • www.hetcak.nl
 • www.belastingdienst.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker