Bijbaan en aansprakelijkheidsverzekering
Veel jongeren die gaan studeren pakken tijdens hun studie een of enkele bijbaantjes aan. Via uitzendbureaus kan je terecht komen bij veel verschillende werkgevers, en misschien blijf je wel je hele studententijd in dezelfde kroeg werken. Tijdens werkzaamheden kunnen er altijd dingen beschadigen of stukgaan. Hier vind je meer informatie over aansprakelijkheid en een aansprakelijkheidsverzekering tijdens het uitoefenen van een bijbaantje.
Schade tijdens werkzaamheden
De kosten van de stomerij als je per ongeluk een glas rode wijn over een gast heen stoot of de rekening van grotere schade, zoals het laten vallen van een computer, zullen nogal van elkaar verschillen. De schade die je kan veroorzaken tijdens werkzaamheden voor een werkgever kan sterk uiteenlopen. Wanneer je bijbaantje zich beperkt tot de telefoon aannemen zal de schade die aangericht kan worden aanzienlijk minder bedragen dan wanneer je als taxichauffeur werkt. Toch zal het vaak om een ongeluk gaan en is de ontstane schade te wijten aan pech.
Aansprakelijkheidsverzekering particulieren
Het verschilt per verzekeringsmaatschappij of de schade die je per ongeluk aanricht tijdens een bijbaantje of deze schade vergoed zal worden. In de voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering kan je vaak lezen of dit voor deze verzekering van toepassing is.
Werknemers zijn vaak collectief verzekerd voor schade die aangericht wordt binnen het bedrijf, of door werkzaamheden van werknemers van het bedrijf. Zo’n collectieve verzekering is voor een werkgever interessant, omdat het vaak met een collectiviteitskorting gepaard gaat en ervoor zorgt dat de werkgever geen hoge schadevergoedingen zal moeten betalen wanneer er onverhoopt iets fout gaat.
In veel gevallen zal schade die je per ongeluk veroorzaakt tijdens de werkzaamheden dus vergoed worden door de collectieve aansprakelijkheidsverzekering van jouw werkgever. Sommige collectieve aansprakelijkheidsverzekeringen hebben nog wel als voorwaarde dat de schade alleen wordt vergoed als een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren de schade niet dekt.
Tijdens stages
Wanneer je een betaalde bijbaan hebt kan je via de collectieve aansprakelijkheidsverzekering van de werkgever verzekerd worden. Dit is in de meeste gevallen wel iets waar je apart naar zult moeten vragen, of waar de werkgever zelf mee komt. Als je stage gaat lopen bij een bedrijf gaat dit vaak anders. Stagiaires van bedrijven worden in de meeste gevallen automatisch opgenomen in de collectieve aansprakelijkheidsverzekering van de werkgever. Informeer hier wel van tevoren naar bij je stageplek, als je stage gaat lopen bij een bedrijf.
Geen zorgen
Ondanks dat het nooit leuk is om schade te veroorzaken, kan het misschien nog wel vervelender zijn wanneer je deze schade veroorzaakt terwijl je eigenlijk bezig bent voor iemand anders. Probeer je toch niet al te ellendig te voelen over materiële schade. De meeste mensen begrijpen dat een fout menselijk is en snappen ook dat je, bijvoorbeeld, niet opzettelijk een glas rode wijn over iemand heen stoot. De aansprakelijkheidsverzekering van een werkgever is overigens niet alleen van kracht op het moment dat jij schade aan iemand anders toebrengt tijdens het uitoefenen van een (bij)baantje. Wanneer er tijdens werkzaamheden schade aan spullen ontstaat zal deze verzekering ook de schade vergoeden.