Liften

Liften is al jarenlang populair onder studenten. Voor sommige moderne avonturiers is het een ideale manier van reizen, terwijl het voor anderen bijvoorbeeld een leuke activiteit georganiseerd door de studievereniging is. Wat jouw reden ook is om te gaan liften, het is belangrijk dat je een aantal voorbereidingen treft. Zo dien je rekening te houden met de mogelijke risico`s en kun je het beste een goede reisverzekering afsluiten. Je leest er op deze pagina meer over.

Wat is liften?

Het idee van liften is dat je gratis meereist met een auto- of vrachtwagenbestuurder. Meestal wordt je aan de kant van de weg of op een ontmoetingsplaats opgepikt. Liften gebeurt vooral in rijkere landen van de wereld waar de veiligheid en het vertrouwen van de bestuurder iets beter te garanderen is. Er zijn een aantal voordelen verbonden aan liften:

 • Het is goedkoop
 • Je reist milieuvriendelijker
 • Liften is avontuurlijk
 • Je ontmoet onderweg interessante mensen

Onthoud wel dat liften op risicovolle plaatsen, zoals vluchtstrook en langs de snelweg, verboden is. Het is beter om te kiezen voor een wegrestaurant of een tankstation om een ligt te vinden.

Modern liften

Het is tegenwoordig natuurlijk ook mogelijk om via het internet je liftavontuur voor te bereiden. Er bestaan bijvoorbeeld online netwerken waar je andere lifters kunt ontmoeten. Dit is zeer handig, omdat alleen liften extra risico`s met zich meebrengt en gewoon minder gezellig is. Daarnaast zijn er liftcentrales op internet waar automobilisten hun zitplaatsen aanbieden, er worden dan echter wel vaak wat kosten voor het meereizen in rekening gebracht. Voorbeelden van deze liftcentrales zijn: Hitchhikers.org, Backseatsurfing.com en Carpooling.com.

De risico`s

Ondanks dat het een leuk avontuur is, zijn er wel een aantal risico`s verbonden aan liften. Houd rekening met de volgende punten:

 • Je weet niet wie de chauffeur is en hoe betrouwbaar hij/zij is
 • Je kunt vooraf niet met zekerheid zeggen of je op tijd op je bestemming aankomt
 • Je kunt niet te veel bagage meenemen
 • Liften is in landen buiten Europa niet altijd legaal

Het is van belang om altijd de gevaren van je liftavontuur op waarde in te schatten. Zo kun je de juiste keuzes maken en blijft het liften veilig. Het is in ieder geval verstandig om altijd samen met iemand anders te liften.

Een passende reisverzekering

Zorg ervoor dat je met een goede reisverzekering op pad gaat. Je bent dan tijdens je liftavontuur voor een aantal belangrijke zaken verzekerd, waaronder ziekenvervoer en diefstal van je bagage. Let ook goed op de aanvullende dekkingen die je afsluit. Een annuleringsverzekering heeft bij liften natuurlijk niet zoveel zin, maar de volgende aanvullende opties zijn wel aan te raden:

 • Ongevallendekking: tijdens het liften heb je zelf geen controle over het rijgedrag en de verkeersveiligheid. Wanneer je onderweg een ongeluk krijgt of bijvoorbeeld een spier scheurt, dan krijg je een schadevergoeding.
 • Rechtsbijstand: aangezien je met een onbekende meereist, is het verstandig om rechtsbijstand te verzekeren. Je ontvangt dan juridische ondersteuning bij aansprakelijkheid en problemen. Erg handig wanneer de automobilist je ergens van beschuldigt.
 • Medische kosten: deze aanvulling op de basiszorgverzekering zorgt ervoor dat alle medische hulp in het buitenland verzekerd is.

Bekijk nu onze Top 5 Reisverzekeringen voor studenten om een goedkope reisverzekering af te sluiten.

Liften in het buitenland

Een lift vanuit Nederland naar België of Duitsland van een paar uur zal waarschijnlijk goed te doen zijn. Wanneer jouw bestemming iets verder van huis ligt is wordt het lastiger. Doe daarom ook altijd vooraf onderzoek naar de mogelijkheid van liften in het land waar je reist. Let daarbij niet alleen op de legaliteit van liften in het land, maar ook op de gebruikelijke liftgebaren. In sommige landen komt een opgestoken duim overeen met iemand uitschelden of wordt je aangezien voor een prostituee… Zorg als je buiten Europa gaat liften ook voor een reisverzekering met werelddekking, deze aanvulling is in die gevallen noodzakelijk om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Tips

Je vindt hier nog een aantal aanvullende tips om je op weg te helpen naar een veilige en succesvolle liftvakantie:

 • Vertrouw je een chauffeur niet helemaal? Wacht dan gewoon op de volgende lift en stap niet in de auto.
 • Heb je zelf een auto? Wees dan ook voorzichtig met welke lifters je toestaat.
 • Trek opvallende kleding aan zodat automobilisten je eerder zien staan.
 • Maak altijd afspraken over waar je afgezet wordt. Zorg ervoor dat dit op een openbare of goed bereikbare plek is.
 • Kies altijd een bestemming die niet te ver ligt, zo heb je meer kans op een lift en een excuus om bij een tegenvallende bestuurder eerder uit te stappen.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897