Print icon

Wintersportdekking

Voor velen geldt de wintersport vakantie als één van de leukste vakanties van het jaar. Toch is de wintersport ook vaak de vakantie waar de meeste ongelukken gebeuren. Om deze reden is het afsluiten van een reisverzekering met een wintersportdekking verstandig. Hieronder vind je meer informatie over een wintersport reisverzekering.

Wat is een wintersport reisverzekering?

Onder een wintersport reisverzekering verstaan we een volledig dekkende reisverzekering voor als je op wintersport gaat. Je kunt er ook voor kiezen je huidige reisverzekering aan te vullen met een wintersportdekking.

Wat dekt een goede wintersport reisverzekering?

Gedurende jouw wintersport ben je dan verzekerd voor de volgende zaken:

 • Verlies, diefstal of schade van- of aan je skispullen (je eigen ski’s of de ski’s die je hebt gehuurd)
 • Skipas
 • Een ongeval tijdens je skivakantie
 • Als je onverwachts huiswaarts keert wegens familieomstandigheden
 • Lessen die je misloopt als er iets onverwachts gebeurd.

Daarbij is het altijd goed om te kijken of de verzekering die je afsluit je ook dekt tegen overige medische kosten. Onder overige medische kosten verstaan we ziekenhuisopname in het buitenland en de redding vanaf de piste met bijvoorbeeld een helikopter of een ski banaan (ski brancard).

Gevaarlijke sporten die vallen onder wintersport

Het kan zijn dat een wintersport reisverzekering voor jou niet voldoende is omdat je bijvoorbeeld graag wat meer risico neemt.

Onder meer risico wordt over het algemeen verstaan:

 • Off-piste skiën of snowboarden
 • Stunt skiën of snowboarden
 • Bobsleeën

Kijk daarom altijd goed in de polisvoorwaarden voordat je op wintersport gaat. Je kunt dan kijken of de polisvoorwaarden aansluiten bij de plannen die jij hebt tijdens jouw wintersportvakantie.

Wat betaal ik aan premie?

Vaak vallen de kosten voor een wintersportverzekering enorm mee. Je bent tijdens je wintersportvakantie vaak al volledig verzekerd voor een klein bedrag. Je kunt er ook nog voor kiezen om een eigen risico te nemen, hierdoor zal de premie lager uitvallen.

EHIC aanvragen

Voordat je op wintersport gaat is het verstandig om de European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen bij je zorgverzekeraar.

Als je deze kaart kunt tonen in het buitenland weten dokters, apothekers en ziekenhuizen dat de rekening betaald wordt door je zorgverzekeraar. Iedereen die een basisverzekering af heeft gesloten kan de EHIC gratis aanvragen.

Doorlopende wintersportverzekering

Ga je meerdere keren per jaar op wintersportvakantie en ben je vaak te vinden in skihallen, dan kan je misschien wel beter een doorlopende wintersportverzekering afsluiten. Je hoeft je dan niet altijd af te vragen of je wel een reisverzekering af hebt gesloten en kunt heel het jaar onbezorgd skiën of snowboarden.

Enkele tips die de kosten kunnen besparen

Velen laten zich van te voren slecht informeren over de verschillende verzekeringen en betalen daardoor te veel. Het is belangrijk dat je goed verzekerd bent, dit betekent echter niet dat je niet kunt besparen op sommige zaken.

Voorbeelden waarop je kunt besparen

 • Om niet voor onvoorziene kosten te komen wil je eventuele medische kosten gedekt hebben. Maar eventuele andere kosten zoals autohulp of sportuitrusting heb je lang niet altijd nodig, sluit deze dan ook niet af. Daarbij zijn deze zaken vaak al verzekerd.
 • Ga je met meerdere gezinsleden, dan kun je het beste gezamenlijk verzekeren. Als groep ben je meestal voordeliger uit.
 • Ga je meerdere keren per jaar op wintersportvakantie dan ben je vaak voordeliger uit met een doorlopende wintersportverzekering.
 • Kijk eerst goed welke verzekeraars een wintersportverzekering aanbieden. Ga na welke polisvoorwaarden het beste bij jouw wintersportplannen aansluiten en neem daarna een besluit.