Uit huis gaan

Ga je binnenkort voor het eerst studeren of studeer je al een tijdje en heb je plannen om uit huis te gaan? Misschien heb je een lange reistijd te overbruggen of ben je op zoek naar meer vrijheid en zelfstandigheid om te kunnen genieten van het studentenleven? Hoe dan ook, uit huis gaan is een grote stap. Waar moet je allemaal op letten bij het zoeken naar een kamer? Wat moet er allemaal geregeld worden en hoe zorg je ervoor dat je niets over het hoofd ziet? In de verschillende onderstaande artikelen wordt hier uitgebreid antwoord op gegeven.

Inboedelverzekeringen vergelijken? Ga direct naar onze

Top 5 studenten inboedelverzekering

Checklist uit huis gaan

Met de checklist uit huis gaan kan je controleren of je, voordat je daadwerkelijk verhuist, overal aan hebt gedacht. Er komt veel kijken bij het verlaten van je ouderlijk huis. Er moet veel geregeld worden en je kan zomaar iets over het hoofd zien. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk.

In de checklist geven we aan waar je op moet letten voordat je uit huis gaat en bij de verhuizing zelf. Ook andere belangrijke zaken die bij het uit huis gaan komen kijken, zoals het op orde hebben van je financiën, het afsluiten van de nodige verzekeringen, inschrijving bij de nieuwe gemeente en het doorgeven van je adreswijziging aan belangrijke instanties komen aan bod.

Meer informatie over de checklist uit huis gaan

Conflict met de huisbaas

Wat te doen als je verwikkeld raakt in een conflict met je huisbaas? Welke rechten heb je als huurder? Je kan bijvoorbeeld niet zomaar je huis uit worden gezet en je huisbaas heeft je privacy te respecteren. Er zijn ook verplichtingen voor jou als huurder, zoals bijvoorbeeld het tijdig betalen van je huur. Veelvoorkomende problemen die tot conflicten kunnen leiden tussen de bewoner en huisbaas zijn een huurverhoging, het vragen van een hoge borg, het moeten betalen van sleutelgeld, beëindiging van het huurcontract en het nakomen van onderhoudsverplichtingen.

Als huurder ben je via huurbescherming beschermd tegen plotselinge beëindiging van de huurovereenkomst. In de wet zijn wel een aantal gevallen opgesomd waarbij het de huisbaas is toegestaan de overeenkomst stop te zetten. Denk hierbij aan situaties waarbij je overlast bezorgt in de omgeving, de huur niet betaalt of de verhuurder de woning dringend voor eigen gebruik nodig heeft.

Loopt het conflict echt uit de hand? Dan kan je terecht bij de huurcommissie. Deze stellen een officieel onderzoek in en bepalen wie er gelijk krijgt. In geval van collectieve problemen kan je als student nog terecht bij het LSR (Landelijk Studenten Rechtsbureau).

Meer informatie over conflict met de huisbaas

Huurtoeslag

Wanneer kom je als student in aanmerking voor huurtoeslag? Deze financiële bijdrage van de overheid is gericht op ondersteuning van de lagere inkomens bij het betalen van hun woonlasten. Om huurtoeslag te kunnen krijgen moet je voldoen aan bepaalde criteria.

  • Je mag niet teveel verdienen met een (bij)baan. Er wordt aan de hand van je leeftijd (minimaal 18 jaar of ouder), huur en samenstelling van het huishouden bepaald hoe hoog je inkomen mag zijn.
  • Je dient een zelfstandige woonruimte te huren: dat betekent dat je een eigen toegangsdeur hebt die op slot kan, een toilet en een keuken.
  • Daarnaast dien je in Nederland te wonen en de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning te hebben.
  • Je moet officieel bij de gemeente ingeschreven te staan.
  • Je mag niet teveel eigen vermogen hebben.

Onder bepaalde voorwaarden kan je als je nog geen 18 jaar bent ook voor huurtoeslag in aanmerking komen.

Je vraagt de huurtoeslag aan bij de Belastingdienst aan de hand van je DigiD. Ook kan je, indien je er pas later achter komt dat je recht had op huurtoeslag, dit tot een jaar lang terugvragen. De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Meer informatie over de huurtoeslag

Kamer zoeken

Je wil graag op kamers. Hoe pak je dat het beste aan en waar moet je allemaal op letten bij het zoeken naar een kamer? Je kan via-via of online naar een kamer zoeken, via je universiteit of hbo-instelling proberen aan een kamer te komen of via studentenhuisvesters. Bij het op kamers gaan komt veel kijken, zoals het inrichten en klussen, inschrijving bij de nieuwe gemeente en het afsluiten van de nodige verzekeringen.

Aan welke verzekeringen moet je dan denken? Voor studenten die op kamers gaan zijn de meest interessante verzekeringen de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Op het moment dat je op kamers gaat staat deze vol met waardevolle spullen, zoals je laptop, tv of mooie geluidsinstallatie. Bij inbraak en diefstal, brand- of waterschade ben je dan verzekerd tegen dergelijke schade. Let er ook op dat je na je 18e een eigen zorgverzekering dient af te sluiten. Er bestaan speciale verzekeringspakketten voor studenten die op kamers gaan met de belangrijkste verzekeringen tegen een voordelige premie.

Meer informatie over kamer zoeken

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897