Print icon

Dieren en aansprakelijkheid

Ben jij een groot dierenliefhebber en heb je een of zelfs meerdere huisdieren? Dan is een aansprakelijkheidsverzekering extra belangrijk voor jou! Deze verzekering dekt namelijk niet alleen de schade die jij per ongeluk aanricht aan anderen, maar ook voor de ongelukjes van jouw dier ben je verzekerd. Lees hier alles over de dekking die een aansprakelijkheidsverzekering biedt voor dieren.

Ben je op zoek naar een goede aansprakelijkheidsverzekering? Bekijk dan de handige Top 5 Aansprakelijkheidsverzekeringen en vind een goedkope verzekering met goede dekking.

De eigenaar is verantwoordelijk

Volgens de Nederlandse wet zijn huisdieren gelijk aan zaken. Als eigenaar van een dier ben jij daarom verantwoordelijk voor alle gedragingen van het dier, dus ook wanneer het beestje schade aanricht waar jij zelf niets aan kunt doen. Officieel heet dit risicoaansprakelijkheid. Bij een ongeval hoeft bij deze vorm van aansprakelijkheid de schuldvraag niet beantwoord te worden. Volgens de wet ben jij als huisdiereigenaar namelijk automatisch de verantwoordelijke. Dit is anders dan bij schuldaansprakelijkheid, waarbij er eerst uitgebreid onderzocht wordt wie de verantwoordelijke van het ongeval is.

Ongelukken met dieren

Aangezien dieren erg onvoorspelbaar zijn is het risico dat jouw dier per ongeluk iets aanricht erg aanwezig. Zelfs als jouw lieve hondje geen vlieg kwaad doet kan zijn vrolijk kwispelende staart binnen een onbewaakt moment zo die dure vaas van de buurvrouw van tafel gooien. Vooral wanneer de schade die aangericht is menselijk letsel heeft veroorzaakt kunnen de kosten voor jou als verantwoordelijke erg hoog oplopen. Hierbij moet je niet alleen denken aan een beet van een dier, maar ook bijvoorbeeld een fietser die valt doordat jouw hond plotseling het fietspad oprent. Overigens zijn alleen acties die door de eigen energie van het dier gedaan worden aansprakelijk te stellen.

Dekking alleen voor huisdieren

Voor de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering geldt als regel dat jij het dier particulier moet bezitten. Alleen huisdieren die je voor je hobby houdt en waarmee je geen zakelijk belang hebt zijn dus gedekt. Hieronder kunnen allerlei soorten dieren vallen, zoals katten, honden en ook kleinvee als schapen en varkens. Dieren die jij bezit voor je bedrijf of andere redenen vallen niet onder de standaard aansprakelijkheidsverzekering en zullen extra gedekt moeten worden.

Voorbeeld: Heb jij een paard dat je houdt voor jouw eigen hobby en rijd alleen jij erop? Dan zijn de acties van dit paard gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering. Zodra jij het paard gebruikt voor rijlessen of op een andere manier zakelijk inzet, dan vervalt deze dekking direct. Een manegehouder heeft daarom bijvoorbeeld een speciale aansprakelijkheidsverzekering waarmee ruiters gedekt zijn voor de onvoorspelbare acties van de paarden.

Wanneer het slachtoffer ook schuld heeft

Wanneer het om een schadegeval rondom een situatie met een dier gaat is het vaak moeilijk om te zeggen wie er volledig verantwoordelijk is. Jij als baas bent wettelijk verantwoordelijk, maar er zal ook vaak nog gekeken worden naar de schuld van het slachtoffer zelf. Dieren kunnen namelijk relatief eenvoudig uitgelokt en geplaagd worden. In een situatie waarbij dat duidelijk het geval was zal de schadevergoeding die voor jouw rekening komt vaak versoepeld worden. Er wordt dan aan het slachtoffer een bepaald percentage eigen schuld toegekend. Dit percentage wordt vervolgens in mindering gebracht op het bedrag aan schadevergoeding.