FAQ Studenten met allergie
Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met allergie.
Begin je te niezen, te snotteren en heb je traanogen ieder jaar gedurende een bepaalde periode? Of krijg je altijd vlekken over je lichaam en word je misselijk na het eten van garnalen? Het kan zijn dat je een allergie hebt. Wat een allergie precies is, wat je er tegen kan doen en welke kosten wel en niet worden vergoed door je zorgverzekeraar kan je hier lezen.
Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van je afweersysteem op stoffen van buiten het lichaam. Je afweersysteem heeft als taak dingen waar je ziek van kunt worden, zoals virussen en bacteriën, onschadelijk te maken. Bij mensen met een allergie reageert het afweersysteem ook op stoffen die eigenlijk onschadelijk voor ons zijn zoals huisstofmijt, pollen (stuifmeel) of bepaalde voedingsstoffen.
Symptomen van een allergie worden onder andere veroorzaakt doordat histamine (een chemische stof) in je lichaam vrij komt. Dit kan op diverse plekken in je lichaam voor klachten zorgen. Deze klachten zijn meestal gewoon vervelend, bijvoorbeeld:
De symptomen kunnen echter ook gevaarlijk zijn: dit heet een anafylactische reactie. Indien er niet wordt ingegrepen kan de persoon binnen enkele minuten dood zijn. Het is een hele snelle systemische allergische reactie waarbij de bloedvaten wijder worden en de luchtwegen vernauwen. Dit kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, lage bloeddruk, flauwvallen, opzwellen van gelaat/hals/keel, braken en jeuk.
Denk je dat jij mogelijk een allergie hebt? Neem dan contact op met je huisarts. Hij/zij kan je testen of doorverwijzen naar een specialist. Het is belangrijk om te weten of je wel echt allergisch bent, voordat je eventuele medicijnen tegen allergie krijgt.
Er zijn verschillende soorten testen mogelijk om te onderzoeken of je een allergie hebt.
Allergenen zijn stoffen die in staat zijn een allergische reactie uit te lokken. Meestal zijn dit proteïnen (eiwitten). De meest bekende allergenen zijn huisstofmijt, pollen (stuifmeel) en voedingsmiddelen als melk, kippenei, pinda, noten, vis, soja en schaal- en schelpdieren.
Er bestaan verschillende soorten allergieën, waar voornamelijk de toedieningsweg van het allergeen verschilt. Bij een contactallergie hoef je bijvoorbeeld alleen met je huid in contact te komen met het allergeen terwijl met geneesmiddelenallergie het erom gaat wanneer je het medicijn tot je krijgt (bijvoorbeeld via een infuus of door het in te nemen als tablet).
Men zegt niet voor niets “voorkomen is beter dan genezen”. Het is prettiger om de uitlokkende factoren zoveel mogelijk te vermijden. In het geval van hooikoorts bestaan er handige apps voor op je smartphone en zijn er websites waarop het pollen-weerbericht wordt getoond. Zo kan je anticiperen met je medicatie.
Antihistaminica worden voor enkele vormen van allergie toegepast, onder andere bij hooikoorts en huisstofmijtallergie. Ze zijn verkrijgbaar in diverse toedieningsvormen: als tablet, neusspray of oogdruppels. Ze zijn zowel vrij verkrijgbaar als op recept. Het is aan te raden om voor gebruik je huisarts te raadplegen. Een EpiPen is een pen met adrenaline en een klein naaldje. Deze wordt voorgeschreven bij acute allergieën en wanneer iemand wel eens een anafylactische allergische reactie heeft gehad. De adrenaline zorgt voor vernauwing van de bloedvaten en verwijdt de luchtwegen, zo wordt je bloeddruk weer voldoende hoog en de benauwdheid minder. Bekijk hier de vergoeding van medicijnen vanuit de basisverzekering.
Ook wel hyposensibilisatie genoemd. Een allergie bouwt zich meestal langzaam op. Je moet meerdere keren met een kleine hoeveelheid allergenen in contact komen om op den duur allergisch te worden voor die stof. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van dit principe, maar dan andersom. Je allergie kan namelijk verdwijnen/verminderen door steeds opnieuw aan kleine hoeveelheden allergenen te worden blootgesteld. Deze methode wordt onder andere bij hooikoorts gebruikt. Het is een zeer langdurig traject en per persoon en per allergeen kunnen de resultaten verschillen.
Vanuit de aanvullende zorgverzekering kan je de volgende zorg krijgen ter behandeling van je allergie:
Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met allergie.
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.
Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.
De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.