Auto huren

Je hebt na al dat harde studeren wel een vakantie verdiend. Heerlijk met je vrienden het land uit, ontspannen of juist op avontuur over de grens. Maar hoe reis je door het land van bestemming? Het openbaar vervoer is niet altijd zo goed geregeld als in ons eigen kikkerlandje en voor elk ritje een taxi nemen valt buiten je studentenbudget, zeker voor de langere afstanden. Een auto huren is daarom helemaal geen slecht idee. Maar wat nu als je schade rijdt? Betaalt je reisverzekering dan de schade? Op deze pagina krijg je antwoord op deze vragen en kan je alles lezen over verzekeringen en tips bij het huren van een auto in het buitenland.

Dekking reisverzekering

Een reisverzekering is uiteraard belangrijk wanneer je op reis gaat. Deze is echter niet voldoende bij het huren van een huurauto in het buitenland. Schade aan de huurauto door bijvoorbeeld diefstal, vandalisme of een ongeval vallen buiten je reisverzekering. Ook schade aan eventuele inzittenden bij een door jou veroorzaakt ongeval wordt niet vergoed door een reisverzekering. Je hebt dus een extra aanvullende verzekering nodig.

Buitenlandse huurauto verzekeren

Je reisverzekering is niet voldoende maar wat voor verzekering dien je dan af te sluiten? De meeste autoverhuurbedrijven bieden bij het huren van een auto direct een verzekering aan. De voorwaarden van deze verzekeringen variëren echter, dus lees goed van te voren wat er binnen en buiten deze verzekering valt. Wat moet de verzekering in ieder geval bevatten?

Binnen de Europese Unie is een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA, ook wel WAM, Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen, genoemd) verplicht wanneer je een auto huurt. Maar ook buiten de EU is het verstandig deze verzekering te hebben. Met deze verzekering wordt namelijk schade vergoed die jij aan anderen toebrengt bij een auto-ongeval. In Nederland dekt de WA minimaal vijf miljoen euro per gebeurtenis, in veel andere landen kan dit lager zijn. Het is dan mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten.

Een cascoverzekering vergoedt schade aan de huurauto, maar is geen verplichte verzekering. Sluit deze echter wel af!

Deze verzekering heeft wel een eigen risico, dit betekent dat ondanks dat je verzekerd bent je toch een van te voren vastgesteld bedrag zelf moet betalen bij schade. Ook zijn er uitsluitingen in welke gevallen je niet verzekerd bent (onder andere bij schade aan het dak van de auto), deze kan je lezen in de polisvoorwaarden. Een CDW (Collision Damage Waiver) dekt schade aan de auto door eigen schuld en is eigenlijk een aanvullende cascoverzekering.

Vraag het autoverhuurbedrijf naar verzekeren tegen diefstal. Dit is namelijk niet overal automatisch zo en soms is het eigen risico te hoog. Een diefstalverzekering wordt ook wel TP (Theft Protection) of THW (Theft Waiver) genoemd.

In landen waar de WA niet verplicht is of een te lage dekking heeft is een ongevallenverzekering of schadeverzekering inzittenden belangrijk, zeker wanneer de bestuurder verantwoordelijk is voor het ongeval.

Tips voor een buitenlandse huurauto

  • Doe je huiswerk! Ga vooraf in Nederland op zoek naar autoverhuurbedrijven in het buitenland. Lees welke verzekering(en) ze aanbieden en wat de voorwaarden zijn. Zo weet je van te voren waar je aan toe bent en hoef je niet in je beste Spaans of Frans te vragen hoe het nu precies zit met de verzekering.
  • Het eigen risico kan verschillen per verhuurbedrijf en per verzekering. Ook kan het zo zijn dat jongeren (bijvoorbeeld onder de 21 jaar) een hoger of zelfs dubbel eigen risico hebben.
  • Elk land kent eigen regels betreft het huren van een auto, welke verzekeringen verplicht zijn en tot hoeveel de verzekeraars uitkeren. Tevens zijn verkeersregels ook niet overal hetzelfde!
  • Niet overal mag je zomaar een auto huren, soms is de minimum leeftijd 21 jaar of dien je te bewijzen dat je je rijbewijs al meerdere jaren hebt.
  • In sommige landen buiten de EU dien je een internationaal rijbewijs te hebben. Of dit geldt voor jouw vakantiebestemming kan je navragen bij de ambassade van het betreffende land. Een internationaal rijbewijs kan je bij een ANWB-verkooppunt kopen.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897