Verhuizen en inboedelverzekering

Studenten staan erom bekend vaak te verhuizen. Er komt ineens een plekje vrij bij vrienden in huis, je komt een grotere kamer tegen of je gaat in een andere stad studeren. Redenen genoeg om je boeltje weer in te pakken! Maar wat is de invloed hiervan op je inboedelverzekering? Die sluit je immers af wanneer je op een bepaald adres woont. Op deze pagina lees je meer over de geldigheid van een inboedelverzekering tijdens en na een verhuizing.

Geldigheid inboedelverzekering

Je kunt een inboedelverzekering gewoon aanhouden wanneer je gaat verhuizen. Je verzekert er namelijk niet je woonruimte mee, maar je inboedel. En deze inboedel verhuis je gewoon mee. Het is wel nodig om je verzekeraar op tijd op de hoogte te stellen van de adreswijziging. Wanneer je dit later dan 2 maanden na je verhuizing doet, maken de meeste verzekeraars de dekking ongeldig.

Het is niet toegestaan om op basis van een verhuizing ineens je inboedelverzekering op te zeggen. Ook in dat geval moet jij je gewoon aan de polisvoorwaarden houden. Dat betekent dat je de verzekering pas een jaar na het afsluiten kunt opzeggen en daarbij ook rekening moet houden met de vastgestelde opzegtermijn (bij de meeste verzekeraars is dit een maand).

Waarde van je inboedel

Wanneer je gaat verhuizen is het natuurlijk goed mogelijk dat je inrichting ook verandert. Een grotere kamer vraagt vaak om meer meubels en misschien is het nu eindelijk tijd voor een nieuwe televisie. Deze aankopen zorgen ervoor dat de waarde van je inboedel verandert. Het is belangrijk om hier tijdens een verhuizing rekening mee te houden. Als je deze nieuwe waarde van de inboedel niet aan je verzekeraar doorgeeft, dan ben je via je inboedelverzekering onderverzekerd. Soms wil de verzekeraar de waarde van je inboedel opnieuw laten vaststellen. Een waarde die erg veel gestegen is kan ertoe leiden dat je een hogere premie moet betalen.

Op de pagina waarde van inboedel lees je hier meer over.

Dekking tijdens de verhuizing

Tijdens het verhuizen zijn je spullen kwetsbaar en is het goed mogelijk dat deze beschadigd raken of zelfs verloren gaan. In de meeste gevallen hebben inboedelverzekeringen een aparte clausule opgenomen in de polis voor de dekking van inboedel tijdens een verhuizing. Je spullen zijn dan vaak gedekt voor schade ontstaan door bijvoorbeeld brand, ontploffing en tijdens vervoer. Kijk voor de exacte dekking van jouw inboedelverzekering in de polisvoorwaarden. Schade veroorzaakt door een professionele vervoerder wordt niet gedekt en valt onder de verantwoordelijkheid van de vervoerder. Wanneer je met een erkend verhuizer verhuist, is je inboedel echter altijd tot € 100.000,- verzekerd.

Overstappen

Een verhuizing is een goed moment om eens uitgebreid naar je inboedelverzekering te kijken. Een nieuwe woning kan ervoor zorgen dat een andere inboedelverzekering ineens een stuk goedkoper is. De premie hangt namelijk deels af van hoe groot je woonruimte is en in welke stad je woont. Er is daarom een goede kans dat je kunt besparen op je inboedelverzekering. Zo houd je nog wat geld over voor leuke woonartikelen! Houd bij het overstappen wel rekening met de opzegtermijn van je inboedelverzekering.

Bekijk hier onze Top 5 inboedelverzekeringen en ontdek wat voor jou een voordelige optie is.

Van huur- naar koopwoning

Heb je altijd een kamer gehuurd, maar ga je nu verhuizen naar een koopwoning? Ook dan kun jij je inboedelverzekering gewoon aanhouden. Geef de nieuwe woonsituatie wel even aan je verzekeraar door. Iedereen met een koopwoning inclusief hypotheek zal verder door de bank verplicht worden om een opstalverzekering af te sluiten. De opstalverzekering dekt spullen die vastzitten aan je huis, zoals muren, kozijnen, keuken, leidingen, etc. Je kunt deze opstalverzekering vaak bij dezelfde verzekeraars als je inboedelverzekering afsluiten en zo mogelijk korting ontvangen. Verhuis je van een koopwoning naar een huurwoning? Dan kun je opstalverzekering afsluiten en de inboedelverzekering aanhouden.