Print icon

Zorgtoeslag Berekenen

Als student heb je het niet heel ruim en is de maandelijkse premie van je zorgverzekering een flinke aanslag op je budget. Om deze reden heeft de overheid de zorgtoeslag als een tegemoetkoming ingesteld. Op deze pagina vind je uitleg over de zorgtoeslag, kan je de zorgtoeslag berekenen en exact bepalen op hoeveel zorgtoeslag jij recht hebt.

Zorgtoeslag proefberekening 2023

Met onze zorgvergelijker kan je de studenten zorgverzekering met lage premies vergelijken en direct afsluiten!

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Hoe kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Zorgtoeslag moet je aanvragen bij de Belastingdienst. Wanneer je recht op deze toeslag hebt ontvang je van de Belastingdienst een aanvraagformulier. Heb je deze niet gekregen? Download hem dan zelf op de website van de Belastingdienst of regel je zorgtoeslag daar direct online.

Op hoeveel zorgtoeslag heb ik recht?

Hoeveel toeslag je krijgt is afhankelijk van je inkomen en je thuissituatie. Met onze tool – bovenaan op deze pagina staat – reken je eenvoudig uit waar jij recht op hebt.

Telt de studiefinanciering mee als inkomen voor mijn zorgtoeslag?

Studiefinanciering wordt niet meegeteld bij het vaststellen van je verzamelinkomen. Het inkomen waarover zorgtoeslag wordt berekend is je bruto inkomen. Je vindt dit op je laatste belastingaangifte of je salarisstrookjes. Ook het inkomen van je ouders wanneer je thuis woont telt dus niet mee.

Wanneer moet ik zorgtoeslag aanvragen?

Zorgtoeslag kan je het hele jaar door aanvragen. Je kunt maximaal een jaar zorgtoeslag terugvragen. Vraag je zorgtoeslag dus wel op tijd aan.

Moet ik zorgtoeslag ieder jaar opnieuw aanvragen?

Je hoeft zorgtoeslag maar een keer aan te vragen. Daarna ontvang je de toeslag totdat je recht op zorgtoeslag vervalt. De Belastingdienst bekijkt ieder jaar of je nog recht hebt op de toeslag.

Ik heb nu pas zorgtoeslag aangevraagd, terwijl ik er al eerder recht op had. Kan ik die zorgtoeslag nog krijgen?

Ieder jaar kan je tot september toeslag terugvragen over het jaar daarvoor. Tot 1 september 2023 kan je dus nog toeslag voor 2022 aanvragen. Alleen wanneer je door de Belastingdienst uitstel hebt gekregen voor het indienen van je inkomstenbelasting geldt de datum van het uitstel als termijn.

Het bedrag dat ik heb ontvangen klopt niet. Waar kan ik terecht?

Wanneer je denkt dat het bedrag aan zorgtoeslag dat je hebt ontvangen niet klopt, neem dan contact op met de Belastingdienst.

Welke wijzigingen moet ik doorgeven?

Er zijn een aantal wijzigingen die je moet doorgeven aan de Belastingdienst. Deze zijn:

  • Je gaat trouwen of met je vriend/vriendin samenwonen
  • Jij en je partner (waarmee je samenwoont of getrouwd bent) gaan uit elkaar
  • Je inkomen verandert
  • Je gaat wonen of werken in het buitenland

Wat gebeurt er als er achteraf iets niet klopt?

De Belastingdienst bekijkt ieder jaar opnieuw op hoeveel toeslag jij het afgelopen jaar recht had. Wanneer je een bepaald jaar te veel of te weinig hebt ontvangen, dan ontvang je een brief van de Belastingdienst. Hierin staat aangegeven of je geld terug moet betalen of misschien nog extra zal ontvangen.

Verandert je zorgtoeslag automatisch?

Wanneer je persoonlijke situatie of inkomen verandert, wordt je zorgtoeslag hier niet automatisch op aangepast. Je dient zelf je gegevens te wijzigen, doe je dit niet dan kun je een correctie van de Belastingdienst verwachten wanneer zij erachter komen dat je situatie is veranderd. Als je student bent geweest en gaat werken, is het dus verstandig om dit direct door te geven. Anders kun je een aantal maanden later een rekening verwachten waarin staat dat je over afgelopen maanden je toeslag terug moet betalen.

Wanneer ontvang je de zorgtoeslag?

Iedere 20ste dag van de maand keert de Belastingdienst de zorgtoeslag uit. Wanneer de 20ste in het weekend valt of op een feestdag, ontvang je het op een andere dag. Valt de 20e in het weekend? Dan ontvang je de zorgtoeslag op de maandag erna. Is de 20e een feestdag? Dan ontvang je het geld op de eerste werkdag hierna.

Zorgtoeslag berekenen: hoe hoog is de zorgtoeslag?

De hoogte van de zorgtoeslag die je ontvangt hangt af van je jaarsalaris en je gezinssituatie. Op het moment dat je de hoogte van de zorgtoeslag gaat berekenen wordt er gekeken naar jouw toetsingsinkomen. Het toetsingsinkomen is het verzamelinkomen dat staat vermeld op je (voorlopige) belastingaanslag.

Gezinssituatie

Het maakt voor de hoogte van je zorgtoeslag niet uit of je nog thuis bij je ouders of op jezelf woont. Het inkomen van je ouders staat los van jouw toetsingsinkomen. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat jij de zorgpremie zelf betaalt. Ook wanneer je samenwoont met je vriend/vriendin heeft dit geen gevolgen voor de zorgtoeslag. Wanneer je getrouwd of geregistreerd bent als een koppel zijn jullie wel zogenoemde toeslagpartners.

Hoe snel krijg je de zorgtoeslag na aanvraag?

Als je de zorgtoeslag hebt aangevraagd, dan ontvang je na acht weken een voorbeschikking met de hoogte van het bedrag. Binnen deze periode van acht weken krijg je de zorgtoeslag op jouw rekening gestort. Aan te raden is om goed de gegevens op deze voorbeschikking te controleren. De zorgtoeslag ontvang je een maand voordat de zorgpremie moet worden betaald. De zorgtoeslag voor bijvoorbeeld de maand juni ontvang je rond 20 mei.

Definitieve beschikking

In de definitieve beschikking wordt na afloop van het jaar berekend of de hoogte van de zorgtoeslag klopt met je werkelijke inkomsten. Op basis hiervan bekijkt de Belastingdienst of je niet teveel of te weinig zorgtoeslag hebt ontvangen.

Het is aan te raden om de gegevens van de definitieve beschikking zorgvuldig te controleren. Het is namelijk goed mogelijk dat je een bepaald bedrag moet terugbetalen of dat er een bepaald bedrag naar jou wordt overgemaakt.

FAQ over de zorgtoeslag

Zijn nog niet al je vragen over de zorgtoeslag beantwoord? Misschien staat het antwoord op je vraag in onderstaande FAQ over de zorgtoeslag.

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?
De hoogte van je zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen en eigen vermogen. In 2023 kan je als alleenstaande student maximaal €154,- per maand aan zorgtoeslag krijgen. Gebruik onze zorgtoeslag calculator om te berekenen hoeveel zorgtoeslag je precies kan ontvangen.
Kan ik de zorgtoeslag 2022 met terugwerkende kracht aanvragen?
Het is mogelijk om zorgtoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen. Misschien had je afgelopen jaar recht op zorgtoeslag maar ben je vergeten deze aan te vragen? Je hebt tot uiterlijk 1 september van het volgende jaar om de zorgtoeslag aan te vragen van het voorgaande jaar. Een voorbeeld: je kan de zorgtoeslag van 2022 achteraf aanvragen, je hebt tot uiterlijk 1 september 2023 de tijd.
Krijg ik zorgtoeslag vanaf 18 jaar?
Op het moment dat je 18 jaar bent geworden, ben je verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten en heb je ook recht op zorgtoeslag. Vanaf het moment dat je zelf een zorgverzekering hebt afgesloten kan je de zorgtoeslag aanvragen. Bereken hier hoeveel zorgtoeslag je kan ontvangen.
Wanneer wordt de zorgtoeslag uitbetaald?
De zorgtoeslag wordt iedere maand op de 20e dag uitbetaald. Indien deze dag in het weekend valt of een officiële feestdag is, krijg je de zorgtoeslag op de eerste daaropvolgende werkdag uitbetaald.
Wanneer kan ik zorgtoeslag aanvragen?
Zorgtoeslag kan je op elk moment aanvragen. Je kunt dit ook met terugwerkende kracht doen, dit kan tot maximaal een jaar terug.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.zorginstituutnederland.nl
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.nibud.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker