Zorgverzekering vergelijken

Als student sta je aan het begin van een spannend, zelfstandig leven. Eén van de belangrijkste keuzes die je moet maken, is het kiezen van de juiste zorgverzekering. In een wereld waarin gezondheid centraal staat, is het essentieel om een zorgverzekering te hebben die niet alleen je portemonnee, maar ook je levensstijl past. Maar met zoveel opties en fijne lettertjes, waar begin je?

In dit artikel helpen we je door het doolhof van zorgverzekeringen. Van het begrijpen van basisdekkingen tot het afwegen van aanvullende opties – wij zorgen ervoor dat je een geïnformeerde keuze kunt maken. Aan het einde van deze pagina weet je waar je op moet letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen.

Zorgkeuze opties

Het kiezen van de juiste zorgverzekering begint met het begrijpen van de verschillende soorten zorgverzekeringen. In Nederland hebben we de basisverzekering, die essentiële gezondheidszorg dekt en aanvullende verzekeringen voor extra zorgbehoeften. De basisverzekering is verplicht voor iedereen en dekt standaardkosten zoals huisartsbezoek, ziekenhuisverblijf en bepaalde medicijnen.

Daarnaast kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen die zaken dekken als tandarts, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Daarnaast is er een belangrijk onderscheid tussen de verschillende polissen.

Naturapolis

Bij een naturapolis is de premie vaak lager, omdat er afspraken zijn gemaakt tussen verzekeraar en zorgverlener. Het nadeel kan wel zijn dat je hogere kosten krijgt als je zorg afneemt bij een zorgverlener waar geen afspraak mee is gemaakt.

Restitutiepolis

Een restitutiepolis heeft vaak een iets hogere premie, maar heeft als voordeel dat je volledig vrij bent in welke zorgverlener je kiest.

Gecombineerde polis

Bij een gecombineerde polis hebben de verzekeraars met sommige zorgverleners afspraken gemaakt en met sommige zorgverleners niet. Je kan dus zelf kiezen welke zorgverlener je neemt, alleen bij sommige moet je de rekening voorschieten en bij andere wordt deze rechtstreeks naar de verzekeraar gestuurd.

Elk type zorgverzekering heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar het belangrijkste bij het kiezen van een zorgverzekering is je eigen behoefte en voorkeur.

Hoogte van het eigen risico

Het is bij iedere verzekeraar mogelijk om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Dit bedrag komt dan bovenop het verplichte eigen risico van €385,- euro in 2024.

Over het algemeen wordt de premie lager, naarmate het eigen risico dat je kiest hoger is. Het is verstandig om voordat je verschillende zorgverzekeringen gaat bekijken een keuze te maken over hoe hoog je wilt dat jouw eigen risico is. De hoogte van het eigen risico heeft namelijk invloed op de premie. Als je denkt dat je het komende jaar weinig kosten hebt voor zorg, dan kan je ervoor kiezen om een hoog eigen risico te nemen met een lage premie.

Tip: Je kunt je eigen risico met maximaal 500 euro verhogen, waardoor je maandelijkse premie lager zal zijn. Dit is echter alleen verstandig als je verwacht weinig zorgkosten te maken. Check daarom eerst welke vormen van zorg onder het eigen risico vallen. Bepaal daarna welke zorg je verwacht nodig te hebben en maak vervolgens de afweging of je voor verhoging van je eigen risico kiest.

Waar moet ik op letten?

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen zijn er verschillende factoren die je in overweging moet nemen:
Premie: Dit is het bedrag dat je maandelijks betaalt. Zoek naar een balans tussen een betaalbare premie en de dekking die je nodig hebt.

  • Eigen risico: Dit is het bedrag dat je zelf betaalt voordat de zorgverzekering iets uitkeert. Een hoger eigen risico kan je zorgpremie verlagen, maar zorg dat dit risico financieel haalbaar is.
  • Dekking: Kijk nauwkeurig naar wat wel en niet gedekt wordt. Overweeg aanvullende verzekeringen als je specifieke zorgbehoeften hebt, zoals tandartsbehandelingen of fysiotherapie.
  • Keuzevrijheid: Afhankelijk van de polis, kan je keuzevrijheid in zorgaanbieders beperkt zijn. Overweeg of je de vrijheid wilt om zelf je zorgverleners te kiezen.
  • Klantenservice en Gebruikerservaring: Onderzoek de klantenservice en gebruikerservaring van verschillende zorgverzekeraars. Goede service kan veel waard zijn, vooral als je hulp nodig hebt bij het afhandelen van claims.

Specifieke aandachtspunten voor studenten

Als student zijn er specifieke overwegingen die je moet maken bij het kiezen van een zorgverzekering. Hier is een meer uitgebreide blik:

  • Budgetbewustzijn: Studenten hebben vaak een kleiner budget te besteden. Welke dekking heb je echt nodig? Kijk ook naar de mogelijkheid van het verhogen van je eigen risico om de maandelijkse kosten te verlagen, maar wees je bewust van de potentiële financiële risico’s als je zorg nodig hebt.
  • Dekking voor jongeren / studenten: Overweeg dekkingen die relevant zijn voor jouw levensfase en levensstijl. Denk aan: mentale gezondheidszorg, seksuele gezondheidszorg, sportblessures, en preventieve gezondheidszorg zoals vaccinaties en gezondheid checks.
  • Makkelijk aanpassen: Als student kun je te maken krijgen met veranderingen, zoals studeren in het buitenland of stages. Zoek naar verzekeringsopties die flexibel zijn en aanpassingen toestaan op basis van je veranderende situatie.
  • Toekomstgerichte keuzes: Overweeg hoe je huidige keuzes voor zorgverzekering je toekomstige opties kunnen beïnvloeden, vooral als je bijna klaar bent met je studie en de overstap maakt naar een volledige baan.

10 bespaartips voor studenten

Als student is de kans groot dat jij weinig gebruik maakt van zorg en elke maand krap bij kas zit. Toch moet je elke maand een flinke zorgpremie betalen. Met deze tien bespaartips kun je besparen op jouw zorgverzekering.

bespaartips-zorgverzekering-infographic

18 jaar geworden

Wanneer je 18 jaar bent geworden geldt dit als uitzondering voor het afsluiten van een zorgverzekering. Je bent dan verplicht om binnen een maand na je verjaardag een basisverzekering af te sluiten. De regel dat je alleen aan het einde van het jaar een studenten zorgverzekering mag afsluiten geldt dan dus niet. Zorg er dus voor dat je op tijd een studenten zorgverzekering afsluit, je riskeert anders een hoge boete.

Kijk hier voor meer informatie over een zorgverzekering afsluiten op je 18e jaar.

Het vergelijkingsproces

Het zorgvuldig vergelijken van zorgverzekeringen is een essentiële stap. Hier is hoe je dat aanpakt:
Wat zijn je zorgbehoeften: Begin met nadenken over jouw specifieke gezondheidsbehoeften. Heb je een bril, regelmatige fysiotherapie of psychologische ondersteuning nodig? Maak een lijst van deze behoeften, want ze zullen de kern vormen van je zoektocht.

Gebruik onze vergelijktool: Met onze zorgvergelijker krijg je heel makkelijk een overzicht van de beschikbare opties. Je kan vergelijken op prijs, dekking en zorgkeuze, aanvullende opties en meer.

Gebruik filters: Maak gebruik van filters om je zoekopdracht te verfijnen. Wil je een lage premie, een breed zorgnetwerk, of specifieke dekkingen? Onze fiilters helpen je snel de juiste opties te vinden.

Later vergelijken: Het vergelijkenvan zorgverzekeringen is een aardige zoektocht. Als je eenmaal alles gevonden hebt, maar nog niet direct wilt afsluiten, dan kan je onze handige mailer gebruiken. Die vind je onderaan de balk met filters. Zo kan je later verder waar je gebleven was.

Naar de Zorgvergelijker

Zorgverzekering vergelijk tips

  • Vergelijk Jaarlijks: De zorgbehoefte en de zorgmarkt veranderen elk jaar. Neem de tijd om elk jaar te vergelijken en aanpassingen te maken waar nodig.
  • Let op extra’s: Sommige verzekeringen bieden extra’s zoals kortingen op sportscholen of wellnessprogramma’s. Overweeg deze als ze aansluiten bij jouw levensstijl.
  • Vraag om ervaringen: Praat met medestudenten of familie over hun ervaringen met verschillende zorgverzekeraars.
  • Overweeg toekomstige veranderingen: Denk na over hoe je zorgbehoeften kunnen veranderen in de nabije toekomst, zoals stages of een buitenlandstudie.
  • Houd rekening met wachttijden: Sommige aanvullende verzekeringen hebben wachttijden voor bepaalde dekkingen. Controleer dit voordat je een keuze maakt.

Infographic met tips

infographic vergelijken van zorgverzekeringen

Veelgestelde vragen en Misvattingen

Bij het vergelijken van studenten zorgverzekeringen kunnen nogal wat vragen ontstaan. In onderstaand overzicht vind je een greep uit de vragen die het meest gesteld worden door studenten.

Is de goedkoopste verzekering altijd de beste keuze?
Niet noodzakelijkerwijs. Het is belangrijk om te kijken naar wat er gedekt wordt, niet alleen naar de prijs. Gebruik onze zorgvergelijker om voor jou de beste zorgverzekering te vinden.
Moet ik altijd een aanvullende verzekering nemen?
Dit hangt af van je individuele behoeften. Als je specifieke zorg nodig hebt die niet door de basisverzekering wordt gedekt, kan een aanvullende verzekering nuttig zijn.
Wat gebeurt er als ik geen zorgverzekering heb?
In Nederland is het wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Zonder verzekering kun je te maken krijgen met boetes
Wat is de beste en goedkoopste zorgverzekeraar?
De “beste” zorgverzekeraar varieert per persoon, afhankelijk van je zorgbehoeften en budget. Het is belangrijk om zorgverzekeraars te vergelijken op basis van dekking en kosten.
Welke verzekeraar heeft de goedkoopste basisverzekering?
Wat is beter, natura of restitutie? Bij een naturapolis betaalt de verzekeraar direct aan de zorgaanbieder, terwijl je bij een restitutiepolis meer vrijheid hebt in het kiezen van zorgaanbieders. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur voor flexibiliteit en kosten.
Heb je eigen risico bij aanvullende verzekering?
Nee, het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Aanvullende verzekeringen hebben hun eigen voorwaarden en premies, los van het eigen risico.
Kun je halverwege het jaar een aanvullende verzekering afsluiten?
Dit hangt af van de verzekeraar. Sommige staan het toe, terwijl anderen dit beperken tot de jaarlijkse overstapperiode. Controleer dit bij de specifieke zorgverzekeraar.

Expertise

Gezicht linda  van Reenen - ZorgexpertWij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Linda van Reenen heeft de informatie op deze pagina gecontroleerd. Zij is specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo uitgebreid mogelijk te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker