Opzeggen en Overstappen

Ieder jaar kun je in de periode tussen half november en eind december overstappen naar een andere zorgverzekeraar of je polis wijzigen. Overstappen is niet verplicht, je kunt ook je huidige verzekering aanhouden. Het is verstandig om elk jaar in deze periode te bepalen overstappen voor jou gunstig is. Wanneer je twijfelt tussen blijven en overstappen is het van belang een goede afweging te kunnen maken. Op deze pagina vind je alle benodige informatie met betrekking tot blijven bij en overstappen van zorgverzekering.

  Wanneer je nog bij je ouders meeverzekerd bent en je graag van zorgverzekeraar over wilt stappen hoef je niet te wachten tot de overstapperiode. Je kunt het hele jaar door een eigen zorgverzekeraar kiezen en een zorgverzekering afsluiten.

Bij je huidige zorgverzekeraar blijven

Je mag uiteraard je huidige zorgverzekering aanhouden en bij de zorgverzekeraar blijven. Je bent niet verplicht om een nieuwe verzekering af te sluiten. Je kunt verschillende redenen hebben om bij een zorgverzekeraar te blijven, zoals:

 • Je bent tevreden over de services die jouw zorgverzekeraar aanbiedt
 • Je ontvangt korting op je aanvullende verzekering(en) omdat je ook je basiszorgverzekering bij deze verzekeraar hebt afgesloten
 • Je zorgbehoefte is niet veranderd ten opzichte van het vorige jaar en je verzekering past goed bij jouw situatie
 • Indien je een restitutiepolis hebt: de zorgverzekeraar betaalt kosten snel terug
 • De huidige verzekeraar biedt je de mogelijkheid om je premie per jaar vooruit te betalen

De nieuwe zorgpremie

Let erop dat in zorgverzekeraars in de overstapperiode ook hun nieuwe premies bekend maken. Wanneer je besluit om niet over te stappen betekent dit niet dat je premie gelijk blijft aan het voorgaande jaar. Het kan zelfs zo zijn dat een andere zorgverzekering een stuk goedkoper is. Kijk daarom altijd goed wat de premie van jouw zorgverzekering gaat bedragen.

Waarom overstappen van zorgverzekering?

De voornaamste reden waarom veel mensen besluiten over te stappen is het financiële voordeel. Het kan op jaarbasis soms tot tientallen euro’s aan premie schelen om over te stappen. Andere redenen kunnen zijn:

 • Een andere zorgverzekeraar biedt een uitgebreidere aanvullende verzekering die beter aansluit op jouw zorgbehoefte
 • Een andere zorgverzekeraar heeft een contract met de zorgverleners waar jij gebruik van wilt maken
 • Je bent niet tevreden over de (klanten)service van je huidige verzekeraar
 • Een andere verzekering heeft gunstigere voorwaarden

Zorgverzekering opzeggen

Ben je van plan je zorgverzekering op te zeggen? Dan is het belangrijk op een aantal zaken te letten alvorens je hiertoe overgaat.

 • Tijdig opzeggen: Het is essentieel je huidige zorgverzekering voor 1 januari op te zeggen. Je zorgverzekeraar zal je voor 19 november informeren over nieuwe voorwaarden, een goed moment om je opties te heroverwegen.
 • Overstapservice: Veel zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan, waarbij zij je oude verzekering opzeggen. Zorg dat je een bevestiging ontvangt van de opzegging om dubbele verzekering te voorkomen.
 • Nieuwe zorgverzekering voor 1 Februari: Na het opzeggen van je oude verzekering, moet je voor 1 februari een nieuwe verzekering afsluiten om boetes te vermijden.
 • Uitzonderingen: In sommige gevallen, zoals wanneer je net 18 jaar bent geworden of bij tussentijdse wijzigingen in je polisvoorwaarden, kun je ook na 1 februari nog overstappen.

Uitzonderingen

Als uitzondering kan je, jouw zorgverzekering eerder opzeggen als tussentijds de verzekeraar de premie verhoogt of er iets in de polisvoorwaarden verandert. Dit zal echter in de praktijk niet vaak voorkomen. Er bestaan nog andere uitzonderingen waarin je wel een zorgverzekering dient af te sluiten gedurende het jaar. Deze uitzonderingen gelden in de volgende situaties:

 • Wanneer je net 18 jaar bent geworden en daarvoor meeverzekerd was bij je ouders.
 • Wanneer je nadat je woonachtig bent geweest in het buitenland, weer in Nederland gaat wonen. – Wanneer je een verplichting hebt om een verzekering af te sluiten, maar dit nog niet hebt gedaan.
 • Wanneer je in het buitenland woont, maar wel belasting moet betalen in Nederland.
 • Wanneer je in het verleden in het leger zat.
 • Wanneer je van werkgever wisselt en een collectieve zorgverzekering bij deze werkgever afsluit.

Nieuwe zorgverzekering aanvragen

Wanneer je voor 1 januari je studenten zorgverzekering hebt opgezegd, heb je een maand de tijd (dus tot 1 februari) om een nieuwe studenten zorgverzekering af te sluiten. Als je deze nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten gaat deze polis wel met terugwerkende kracht in op 1 januari. Je zal dus gewoon premie moeten betalen voor de maand januari. En als je medische kosten hebt gemaakt in de maand januari kan je deze bij jouw nieuwe verzekeraar indienen. Het is mogelijk dat je een boete krijgt als je te laat bent met het afsluiten van een nieuwe studenten zorgverzekering.

Vaak worden er afspraken gemaakt tussen verschillende verzekeraars om het overstappen naar een zorgverzekering makkelijker te maken. Door deze afspraken is het mogelijk dat jouw nieuwe verzekeraar, jouw oude verzekering opzegt. Dit gebeurt natuurlijk alleen als je hiervoor toestemming hebt gegeven. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst is het wel noodzakelijk dat je, je voor 1 januari aanmeldt bij de nieuwe verzekeraar.

Vergelijk zorgverzekeringen

FAQ Overstappen of blijven

Wat kun je verwachten bij het overstappen van zorgverzekeraar? Deze veelgestelde vragen helpen je op weg.

Kun je zomaar overstappen naar een andere zorgverzekering?
Je kunt jaarlijks een keer overstappen naar een andere zorgverzekering. Dit doe je door in de periode tussen half november en eind december een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je oude verzekering wordt dan automatisch stopgezet. Je kunt er ook voor kiezen om voor eind december je zorgverzekering zelf op te zeggen. In dat geval heb je tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
Kun je in januari nog overstappen van zorgverzekering?
Indien je voor 31 december je eerdere verzekering hebt opgezegd heb je in januari nog de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Dit kun je tot uiterlijk 1 februari doen.
Kun je midden in het jaar van zorgverzekering wijzigen?
In principe kun je één keer per jaar van zorgverzekering veranderen, namelijk tussen half november en eind december. Er zijn hierop wel uitzonderingen. Indien je 18 jaar bent geworden, in militaire dients bent of je meeverzekerd bent bij je ouders kun je op momenten buiten deze overstapperiode een zorgverzekering afsluiten.
Kan ik mijn aanvullende verzekering tussentijds wijzigen?
Je kunt een aanvullende verzekering wijzigen in de periode tussen half november en eind januari. Indien je nog geen aanvullende verzekering hebt kun je deze gedurende het hele jaar afsluiten.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

 • www.rijksoverheid.nl
 • www.hetcak.nl
 • www.belastingdienst.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897