Student met borderline
Borderline is een psychische aandoening die in Nederland bij zo’n 150.000 mensen is vastgesteld. Omdat de klachten deels overeenkomen met depressie en angsten kan het daadwerkelijke aantal nog hoger liggen. Ben je student en herken jij jezelf in de kenmerken van borderline of weet je dat je borderline hebt? Je vindt in dit artikel meer informatie over de mogelijke behandelmethodes en vergoedingen van de zorgverzekeraars.
Wat is borderline?
Borderline is een persoonlijkheidsstoornis. Er is weinig bekend over de oorzaak van borderline. Wel spelen erfelijkheid en emotionele gebeurtenissen in de jeugd een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de aandoening. De persoonlijkheidsstoornis komt veel voor bij jongvolwassenen en stabiliseert vaak op latere leeftijd. Borderline komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.
Kenmerken
Borderline komt voor in verschillende vormen, niemand met borderline heeft dezelfde klachten. Er zijn enkele kenmerken die vaak voorkomen bij iemand met borderline. Over het algemeen wordt er gesproken over borderline wanneer je voldoet aan minimaal vijf van de volgende eigenschappen:
- Wisselend gevoel van eigenwaarde
- Impulsief gedrag met negatieve gevolgen
- Eenzame gevoelens
- Moeite om woede te beheersen
- Paranoïde gedachtes
- Angst om verlaten te worden
- Zwart-wit denken met als gevolg moeite om relaties te onderhouden
- Stemmingswisselingen
- Pogingen tot zelfdoding
Over het algemeen kan gesteld worden dat personen met een borderline persoonlijkheidsstoornis impulsief, manipulatief, verslavingsgevoelig en slecht in het onderhouden van contacten zijn.
Hoe herken je een borderline persoonlijkheidsstoornis?
De eerste borderline symptomen zijn vaak te herkennen tussen de 15 en 25 jaar. Dit is een periode die wordt gekenmerkt door grote veranderingen. Mensen met borderline lopen vaak vast op het gebied van werk, relaties en/of opleiding. Hier zit meestal een patroon in. Iemand begint bijvoorbeeld met hoge verwachtingen en een hoop enthousiasme aan iets nieuws. Op het moment dat hij of zij een tegenslag ervaart kan dit enthousiasme snel omslaan en haakt de persoon met borderline af. De persoon heeft vaak een alles-of-niet instelling. Daarnaast zijn impulsiviteit, stemmingswisselingen en verlatingsangst kenmerkend voor deze persoonlijkheidsstoornis. Maak je je zorgen over of je borderline persoonlijkheidsstoornis hebt? Doe dan de online zelftest van PsyQ.
Behandelingen
Er zijn verschillende behandelvormen van een borderline persoonlijkheidsstoornis.
- Medicatie
- Therapie
- Opname in een kliniek
Deze behandelingen verschillen vaak in het doel dat wordt nagestreefd. Een behandeling kan erop gericht zijn om bepaalde symptomen van borderline te verminderen door middel van bijvoorbeeld medicijnen of therapie. Ook kan de behandeling zich richten op het beter om leren gaan met de stoornis, zoals bij het verbeteren van sociale vaardigheden.
Medicatie
Borderline kan verschillende klachten veroorzaken die allemaal een ander soort medicatie vereisen. In veel gevallen wordt een (of meerdere) van de volgende medicijnen gebruikt:
- Antidepressiva: tegen angstklachten
- Antipsychotica: tegen stemmingswisselingen, met name bij vrouwen, en tegen impulsief (agressief) gedrag bij mannen
- Anxiolitica: tegen matige angst
- Stemmingsstabilisatoren: tegen boosheid en agressief gedrag. Welke medicatie in jouw geval het beste is, wordt bepaald door jouw hulpverlener.
Behandelcentra
Wanneer je problemen hebt kan je altijd eerst naar de huisarts toe voor een consult. Deze kan je vervolgens doorverwijzen naar een van de volgende hulpverleners:
- Een GGZ-instelling met een gespecialiseerd programma
- Een vrijgevestigde therapeut
- Een in borderline gespecialiseerde kliniek waar je of slaapt of dagelijks terugkeert
Welke behandeling is voor mij geschikt?
Welke behandelvorm voor jou het meest geschikt is hangt af van enkele elementen en wordt samen met een hulpverlener bepaald. Er wordt gekeken naar:
- De ernst van je klachten
- De privé- en werksituatie
- Je psychische staat (hoeveel kan je aan)
- Je locatie
Over het algemeen maken personen met borderline meer gebruik van geestelijke gezondheidszorg dan personen met andere psychische stoornissen. Er zijn ook vaker klinische opnames. Dit hoeft echter niet voor jou de beste behandeling te zijn.
Waarom behandelen?
De klachten van borderline nemen over het algemeen af wanneer je ouder wordt. Het is echter verstandig om hulp te zoeken, aangezien het een zware aandoening is om te dragen. Een op tien borderlinepatiënten pleegt zelfmoord. Het is daarnaast wetenschappelijk bewezen dat de kans dat je sneller beter wordt steeds meer toeneemt door goede behandelmethodes. Van de personen met behandeling herstelt 75 procent binnen twee jaar, terwijl bij mensen zonder behandeling 75 procent pas na 17,3 jaar hersteld is. Onderneem daarom actie wanneer je jezelf in de kenmerken van borderline herkent.
Vergoeding behandeling
Wanneer je doorverwezen bent door de huisarts naar de GGZ of een kliniek, dan zal je behandeling meestal volledig vergoed worden uit de basisverzekering. Wel is het eigen risico van je zorgverzekering van toepassing op de behandeling. Dit bedrag moet je dus eenmalig eerst zelf betalen voordat je een vergoeding krijgt. Je kunt bij twijfels over de vergoeding van jouw specifieke behandeling altijd van te voren even contact opnemen met je verzekeraar.
Vergoeding medicijnen
Medicatie die je door hulpverleners voorgeschreven krijgt en die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) van de overheid zijn opgenomen krijg je vergoed door de zorgverzekeraar. Soms moet je een eigen bijdrage betalen voor een bepaald medicijn. Ook kan de zorgverzekeraar ervoor kiezen om alleen een (goedkoop) merk te vergoeden. Je vindt deze informatie terug in de polis van je studenten zorgverzekering.
Ben je onder behandeling voor borderline of ga je binnenkort met een behandeling starten? Het is dan verstandig om voordat je een zorgverzekeraar kiest bij de zorgverzekeraar van je keuze te informeren naar specifieke vergoedingen. Een bepaald merk medicijnen dat jij gebruikt kan door de ene verzekeraar wel (volledig) vergoed worden en door een andere niet.
FAQ Studenten met borderline
Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met borderline.
Expertise
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.
Bronnen
Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:
- https://www.parnassiagroep.nl/
- https://www.psyq.nl/
- https://wijzijnmind.nl/
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.
Medisch advies
De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.