Student met borderline

Borderline is een psychische aandoening die in Nederland bij zo’n 150.000 mensen is vastgesteld. Omdat de klachten deels overeenkomen met depressie en angsten kan het daadwerkelijke aantal nog hoger liggen. Ben je student en herken jij jezelf in de kenmerken van borderline of weet je dat je borderline hebt? Je vindt in dit artikel meer informatie over de mogelijke behandelmethodes en vergoedingen van de zorgverzekeraars.

Wat is borderline?

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis. Er is weinig bekend over de oorzaak van borderline. Wel spelen erfelijkheid en emotionele gebeurtenissen in de jeugd een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de aandoening. De persoonlijkheidsstoornis komt veel voor bij jongvolwassenen en stabiliseert vaak op latere leeftijd. Borderline komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Kenmerken

Borderline komt voor in verschillende vormen, niemand met borderline heeft dezelfde klachten. Er zijn enkele kenmerken die vaak voorkomen bij iemand met borderline. Over het algemeen wordt er gesproken over borderline wanneer je voldoet aan minimaal vijf van de volgende eigenschappen:

 • Wisselend gevoel van eigenwaarde
 • Impulsief gedrag met negatieve gevolgen
 • Eenzame gevoelens
 • Moeite om woede te beheersen
 • Paranoïde gedachtes
 • Angst om verlaten te worden
 • Zwart-wit denken met als gevolg moeite om relaties te onderhouden
 • Stemmingswisselingen
 • Pogingen tot zelfdoding

Over het algemeen kan gesteld worden dat personen met een borderline persoonlijkheidsstoornis impulsief, manipulatief, verslavingsgevoelig en slecht in het onderhouden van contacten zijn.

Hoe herken je een borderline persoonlijkheidsstoornis?

De eerste borderline symptomen zijn vaak te herkennen tussen de 15 en 25 jaar. Dit is een periode die wordt gekenmerkt door grote veranderingen. Mensen met borderline lopen vaak vast op het gebied van werk, relaties en/of opleiding. Hier zit meestal een patroon in. Iemand begint bijvoorbeeld met hoge verwachtingen en een hoop enthousiasme aan iets nieuws. Op het moment dat hij of zij een tegenslag ervaart kan dit enthousiasme snel omslaan en haakt de persoon met borderline af. De persoon heeft vaak een alles-of-niet instelling. Daarnaast zijn impulsiviteit, stemmingswisselingen en verlatingsangst kenmerkend voor deze persoonlijkheidsstoornis. Maak je je zorgen over of je borderline persoonlijkheidsstoornis hebt? Doe dan de online zelftest van PsyQ.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelvormen van een borderline persoonlijkheidsstoornis.

 • Medicatie
 • Therapie
 • Opname in een kliniek

Deze behandelingen verschillen vaak in het doel dat wordt nagestreefd. Een behandeling kan erop gericht zijn om bepaalde symptomen van borderline te verminderen door middel van bijvoorbeeld medicijnen of therapie. Ook kan de behandeling zich richten op het beter om leren gaan met de stoornis, zoals bij het verbeteren van sociale vaardigheden.

Medicatie

Borderline kan verschillende klachten veroorzaken die allemaal een ander soort medicatie vereisen. In veel gevallen wordt een (of meerdere) van de volgende medicijnen gebruikt:

 • Antidepressiva: tegen angstklachten
 • Antipsychotica: tegen stemmingswisselingen, met name bij vrouwen, en tegen impulsief (agressief) gedrag bij mannen
 • Anxiolitica: tegen matige angst
 • Stemmingsstabilisatoren: tegen boosheid en agressief gedrag. Welke medicatie in jouw geval het beste is, wordt bepaald door jouw hulpverlener.

Behandelcentra

Wanneer je problemen hebt kan je altijd eerst naar de huisarts toe voor een consult. Deze kan je vervolgens doorverwijzen naar een van de volgende hulpverleners:

 • Een GGZ-instelling met een gespecialiseerd programma
 • Een vrijgevestigde therapeut
 • Een in borderline gespecialiseerde kliniek waar je of slaapt of dagelijks terugkeert

Welke behandeling is voor mij geschikt?

Welke behandelvorm voor jou het meest geschikt is hangt af van enkele elementen en wordt samen met een hulpverlener bepaald. Er wordt gekeken naar:

 • De ernst van je klachten
 • De privé- en werksituatie
 • Je psychische staat (hoeveel kan je aan)
 • Je locatie

Over het algemeen maken personen met borderline meer gebruik van geestelijke gezondheidszorg dan personen met andere psychische stoornissen. Er zijn ook vaker klinische opnames. Dit hoeft echter niet voor jou de beste behandeling te zijn.

Waarom behandelen?

De klachten van borderline nemen over het algemeen af wanneer je ouder wordt. Het is echter verstandig om hulp te zoeken, aangezien het een zware aandoening is om te dragen. Een op tien borderlinepatiënten pleegt zelfmoord. Het is daarnaast wetenschappelijk bewezen dat de kans dat je sneller beter wordt steeds meer toeneemt door goede behandelmethodes. Van de personen met behandeling herstelt 75 procent binnen twee jaar, terwijl bij mensen zonder behandeling 75 procent pas na 17,3 jaar hersteld is. Onderneem daarom actie wanneer je jezelf in de kenmerken van borderline herkent.

Vergoeding behandeling

Wanneer je doorverwezen bent door de huisarts naar de GGZ of een kliniek, dan zal je behandeling meestal volledig vergoed worden uit de basisverzekering. Wel is het eigen risico van je zorgverzekering van toepassing op de behandeling. Dit bedrag moet je dus eenmalig eerst zelf betalen voordat je een vergoeding krijgt. Je kunt bij twijfels over de vergoeding van jouw specifieke behandeling altijd van te voren even contact opnemen met je verzekeraar.

Vergoeding medicijnen

Medicatie die je door hulpverleners voorgeschreven krijgt en die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) van de overheid zijn opgenomen krijg je vergoed door de zorgverzekeraar. Soms moet je een eigen bijdrage betalen voor een bepaald medicijn. Ook kan de zorgverzekeraar ervoor kiezen om alleen een (goedkoop) merk te vergoeden. Je vindt deze informatie terug in de polis van je studenten zorgverzekering.

Ben je onder behandeling voor borderline of ga je binnenkort met een behandeling starten? Het is dan verstandig om voordat je een zorgverzekeraar kiest bij de zorgverzekeraar van je keuze te informeren naar specifieke vergoedingen. Een bepaald merk medicijnen dat jij gebruikt kan door de ene verzekeraar wel (volledig) vergoed worden en door een andere niet.

FAQ Studenten met borderline

Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met borderline.

Is borderline te genezen?
Ja, borderline is te genezen. Een combinatie van gedragstherapie en het analyseren van gebeurtenissen uit het verleden kunnen ervoor zorgen dat de borderline symptomen volledig verdwijnen.
Is borderline erfelijk?
Borderline kun je niet erfelijk noemen. Je wordt namelijk niet geboren met borderline. Het is een persoonlijkheidsstoornis die zich gedurende je leven kan ontwikkelen. Wel is het mogelijk dat je een aanleg voor borderline erft. Dit maakt de kans dat je de stoornis ontwikkelt groter.
Is borderline gevaarlijk?
Borderline wordt vaak geassocieerd met mensen die gevaarlijk zijn. Dit is onterecht. In het grootste deel van de gevallen is iemand die een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft niet gevaarlijk voor anderen. Hij of zij vormt vooral een gevaar voor zichzelf. Bij borderline kunnen zelfmoordneigingen en zelfbeschadiging voorkomen.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

 • https://www.parnassiagroep.nl/
 • https://www.psyq.nl/
 • https://wijzijnmind.nl/

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897