Autoverzekering: dekking in het buitenland

Een kleine roadtrip door Zuid Europa in het verschiet? Of ga je een jaar lang in Praag studeren en wonen en ben je van plan je auto mee te nemen? Of je nu tijdelijk of voor langere tijd naar het buitenland gaat, de vraag rijst in hoeverre je autoverzekering dekking biedt mocht je onverhoopt met schade of pech in aanraking komen.

Buitenlanddekking?

In hoeverre je autoverzekering dekking biedt tegen mogelijke schadegebeurtenissen is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste kan een onderscheid worden gemaakt tussen een Nederlands ingezetene en een Nederlander die in het buitenland als inwoner staat ingeschreven. Indien je verhuist naar het buitenland en ingezetene wordt in dat land, dien je in de regel je auto daar te verzekeren.

Op het moment dat je tijdelijk naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld voor vakantie of een korte uitwisseling, is de dekking afhankelijk van de autoverzekeringsvariant die je in Nederland hebt afgesloten. Ben je basaal verzekerd met een WA-verzekering? Dan vergoed je verzekeraar alleen de schade die je aan anderen of andermans eigendommen toebrengt in het verkeer. Heb je gekozen voor een uitgebreidere autoverzekering, zoals een WA beperkt of volledig cascoverzekering? Dan komen over het algemeen, afhankelijk van de gehanteerde voorwaarden, ook andere schadevormen zoals ruitschade of schade aan je eigen auto voor vergoeding in aanmerking.

Waar in het buitenland biedt je autoverzekering dekking: Groene kaart

Bij het afsluiten van je autoverzekering krijg je een groene kaart toegestuurd van je verzekeraar, een soort internationaal bewijs van verzekering. Deze kaart ziet er precies hetzelfde uit in heel Europa. Op de groene kaart staat onder meer vermeld in welke landen de afgesloten autoverzekeringsvariant geldig is. Indien je bijvoorbeeld allrisk verzekerd bent dan krijg je in deze landen niet alleen de schade toegebracht aan anderen in het verkeer vergoed maar ook de schade aan je eigen voertuig.

De groene kaart is sinds 1972 niet meer verplicht, je hoeft deze dus niet per se bij je te hebben in het buitenland indien je binnen de EU, Liechtenstein, Kroatië, Noorwegen, Ijsland, Zwitserland of Andorra. Hoewel de politie binnen de EU via centrale registers kan controleren of je daadwerkelijk verzekerd bent, is het toch handig de kaart bij je te hebben, al is het maar een kopie. De verzekeringsgegevens en relevante contactgegevens staan er immers duidelijk en beknopt op weergegeven.

Aanvullende buitenlanddekking

Bij bepaalde verzekeraars is het mogelijk een aanvullende verzekering met extra buitenlanddekking af te sluiten. Onder de dekking van deze module vallen zaken die normaliter niet onder de dekking van je reguliere autoverzekering vallen. Het gaat onder meer om:

  • Pechhulpservice
  • Repatriëringskosten van het voertuig en inzittenden
  • Vervangend vervoer indien reparatie niet direct ter plekke kan worden uitgevoerd
  • Extra verblijfskosten indien de reparatie onverhoopt langer duurt

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897