Autoverzekering: aanschafwaarderegeling

Heb je net een spiksplinternieuwe auto aangeschaft? Dan bieden de meeste autoverzekeringen, indien je in het meest ongelukkige geval je auto total loss rijdt, een nieuwwaarderegeling. Dat betekent dat je de nieuwwaarde vergoed krijgt om een nieuwe auto te kunnen kopen. Indien je een tweedehands auto hebt aangeschaft geldt deze regeling niet, veel verzekeraars hebben derhalve een aanschafwaarderegeling in het leven geroepen. Wat houdt deze regeling in?

Aanschafwaarderegeling

De aanschafwaarderegeling, gehanteerd door verschillende autoverzekeraars, biedt kopers van tweedehands auto’s een garantie dat in de periode vlak na aankoop je (in geval de auto total loss raakt of wordt gestolen) het volledige aankoopbedrag terug krijgt.

De regeling geldt voor tweedehands auto’s tussen de één en vijf jaar oud. De aanschafwaarderegeling is vervolgens in de regel tussen de één en drie jaar geldig. Bij de verschillende autoverzekeraars kan je over het algemeen kiezen uit een aantal basisverzekeringsvarianten, zoals de WA-, WA beperkt casco en allrisk verzekering. Raadpleeg de polisvoorwaarden om te controleren of de aanschafwaarderegeling geldt voor de door jou gekozen basisvariant.

Zonder de aanschafwaarderegeling zou de koper in plaats van de aanschafwaarde de dagwaarde vergoed krijgen. De dagwaarderegeling geldt voor auto’s die meer dan vijf jaar oud zijn. De dagwaarde vertegenwoordigt de waarde van je auto op dat moment. De dagwaarde is afhankelijk van diverse factoren, zoals de leeftijd van je auto en het aantal gereden kilometers. De dagwaarde valt in de regel, afhankelijk van het gebruik, een stuk lager uit. Je kan met deze waarde meestal geen gelijkwaardige auto kopen.

Voorbeeld

In onderstaande tabel wordt het verschil tussen vergoeding van de nieuwwaarde, aanschafwaarde en de dagwaarde inzichtelijk gemaakt. In het voorbeeld gaan we uit van een tweedehands auto, bouwjaar 2011. De schade is een jaar na aanschaf opgelopen en de auto is voor €17.750,- gekocht.

Aanschafwaarde

Dagwaarde

Aankoopbedrag

€17.750,-

€17.750,-

Schadegebeurtenis

12 maanden na aanschaf

12 maanden na aanschaf

Bouwjaar auto

2011

2011

Uitkeringsbedrag bij total loss

€17.750,-

€14.000,-

Na verloop van 12 maanden is de auto gebruikt, is op de auto afgeschreven en is de auto derhalve in waarde gedaald. Voorwaarde om de aanschafwaarde vergoed te krijgen is dat je in het bezit bent van de aankoopbon van het erkend garagebedrijf waar je de auto hebt aangeschaft. Je dient deze bon te kunnen overleggen om de aanschafwaarde uitgekeerd te krijgen. Bovendien kan een maximale aanschafwaarde gelden, dit bedrag is per verzekeraar verschillend.

Verzekeraarsoverzicht

Onderstaand overzicht geeft inzicht in de duur alsmede de maximumaanschafwaarde met betrekking tot de aanschafwaarderegelingen aangeboden door diverse autoverzekeraars. Een greep uit het aanbod:

Autoverzekeraars

Aanschafwaarderegeling

Maximale aanschafwaarde

Aegon

Biedt geen aanschafwaarderegeling

Allianz Global Assistance

Ja, 3 jaar geldig

€90.000,-

Centraal Beheer

Ja, 3 jaar geldig

€50.000,-

Inshared

Ja, 3 jaar geldig

Geen maximum

OHRA

Biedt geen aanschafwaarderegeling

Univé

Biedt geen aanschafwaarderegeling

Zelf

Ja, 6 maanden geldig

Geen maximum

Aanvullende dekking

Bij bepaalde verzekeraars kan je de duur van de aanschafwaarderegeling verlengen. Indien de aanschafwaarderegeling bijvoorbeeld een jaar geldig is, kan deze geldigheid in ruil voor een hogere premie worden verlengd tot bijvoorbeeld drie jaar.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897