Vergoeding osteopathie

Osteopathie, een behandelvorm die kan worden geschaard onder de noemer alternatieve geneeswijzen, beoogt bewegingsproblemen in je spieren, weefsels en gewrichten aan te pakken. Deze benadering heeft als uitgangspunt dat je lichaam continue in beweging is en met elkaar is verbonden door zenuwen, spieren, bloedvaten en bindweefsel; ook als je geen bewuste inspanning levert. Op het moment dat ergens in je lichaam bewegingsproblemen optreden kan dit op de plek zelf of andere plaatsen in je lichaam klachten veroorzaken. Osteopathie kan in dergelijke gevallen helpen.

Hoe ziet een behandeling bij de osteopaat er precies uit en in hoeverre kan je voor osteopathie eigenlijk een vergoeding krijgen vanuit je zorgverzekering?

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk welke vergoedingen mogelijk zijn voor osteopathie.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat onderzoekt allereerst, aan de hand van je medische geschiedenis en naar voren gebrachte klachten, je lichaam in zijn geheel. Het gehele lichaam wordt onderzocht omdat niet altijd gelijk duidelijk is waar de oorzaak ligt, uitgaande van de biologische samenhang en eenheid van het lichaam. Vervolgens zal een behandelplan worden opgesteld, waarbij op milde wijze verschillende technieken worden toegepast om het verlies van beweging aan te pakken en lichaamsmobiliteit te herstellen. Overigens gaat niet elke osteopaat op dezelfde wijze te werk, de werkwijze kan dus wat verschillen per osteopaat.

Vergoeding osteopathie vanuit je zorgverzekering

Osteopathie wordt niet vergoed vanuit je basiszorgverzekering. Voor een vergoeding van deze therapievorm ben je dus aangewezen op een aanvullende zorgverzekering.

Dekking osteopathie vanuit de aanvullende zorgverzekering

De meeste zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor osteopathie vanuit de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen of beweegzorg. Om voor vergoeding in aanmerking te komen zijn de volgende aandachtspunten belangrijk:

  • De osteopaat dient officieel in de daartoe aangewezen registers geregistreerd te staan. Het betreft het NRO (Nederlands Register voor Osteopathie) of NOF (Nederlandse Osteopathie Federatie). Welke eisen jouw verzekeraar stelt vind je terug in de polisvoorwaarden;
  • Een aantal verzekeraars, waaronder Univé, stellen als aanvullende eis dat de zorgverlenende osteopaat ook in de zorgzoeker van deze verzekeraars staat.
  • Er geldt overigens geen eigen risico voor de vergoeding van osteopathie, nu deze zorg uit de aanvullende zorgverzekering wordt vergoed.

Vergoeding alternatieve geneeswijzen per zorgverzekeraar

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897