Inboedelwaardemeter

Op het moment dat je een inboedelverzekering af wilt sluiten, is het handig om een berekening te maken van de hoogte van de inboedel. Om deze waarde te meten worden verschillende methoden gebruikt. Op deze pagina lees je meer informatie over een inboedelwaardemeter en andere methoden voor het berekenen van de waarde van jouw inboedel.

Wat is een inboedelwaardemeter?

Een inboedelwaardemeter is er om de waarde van jouw inboedel vast te stellen en om uit te zoeken voor welk bedrag je jouw inboedel moet verzekeren. Het bedrag dat vast wordt gesteld door de inboedelwaardemeter noemen we ook wel de “verzekerde som”

Waar kan je een inboedelwaardemeter vinden?

De inboedelwaardemeter kan je vinden op de website van je inboedelverzekeraar. Je kan de waarde van je inboedel eenvoudig online berekenen op de website jouw inboedelverzekeraar.

1. Het Verbond van Verzekeraars bood tot en met 2016 hulp bij het objectief berekenen en vaststellen van de waarde van jouw inboedel. De inboedelwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars is tegenwoordig niet meer beschikbaar. Inboedelverzekeraars ontvangen nu de inboedelwaardeindex (op basis van cijfers van het CBS).

2. Inboedelverzekeraars kunnen de indexcijfers van het Verbond van Verzekeraars gebruiken in de inboedelwaardemeter. Het staat verzekeraars echter vrij om met een andere methode te werken of andere indexcijfers te gebruiken. Verzekeraars kunnen er dus voor kiezen om enkele punten in de waardebepaling aan te passen.

Hoe wordt een inboedelwaardemeter vast gesteld?

De waarde van de inboedel wordt vastgesteld aan de hand van verschillende persoonlijke gegevens. Belangrijke informatie tijdens het invullen van de inboedelwaardemeter zijn onder andere:

  • Leeftijd
  • Burgerlijke staat
  • Inkomen
  • Oppervlakte van je woning
  • Waarde van je woning
  • Mogelijke bijtellingen aan dure sieraden of computer- en audiovisuele apparaten

Deze factoren zijn ingedeeld in verschillende categorieën. Elke categorie krijt een aantal punten toegekend. Aan de hand van het behaalde aantal punten wordt vervolgens berekend wat de waarde van jouw inboedel is.

Aanvullend bedrag

Als je de inboedelwaardemeter invult wordt er in veel gevallen uitgegaan van een standaard bedrag voor audio- en computerapparatuur. Dit geldt ook voor sieraden en bijzondere bezittingen (antiek, muziekinstrumenten en kunst). De standaardwaarde is:

  • Audio- en computerapparatuur tot € 12.000,-
  • Sieraden tot € 6.000
  • Bijzondere bezittingen zoals antiek, muziekinstrumenten en kunst tot € 15.000

Is de waarde van deze bezittingen hoger dan bovenstaande bedragen, dan dien je het overschrijdende bedrag door te geven aan jouw verzekeraar. Zo voorkom je dat je onderverzekerd bent in het geval dat er schade mocht ontstaan.

Huurdersbelang

Tot slot kan het huurdersbelang ook nog worden gezien als een meetellende factor. Wanneer het huurdersbelang boven de € 6.000 komt, dien je het meerbedrag dat je betaalt aan te geven als aanvullend bedrag. Het huurdersbelang zijn veranderingen aan jouw huurwoning de je zelf bekostigd hebt. Deze veranderingen kunnen verbeteringen aan een nieuwe keuken, badkamer of c.v. installatie zijn.

Taxateur

Je kunt er ook voor kiezen om een taxateur te vragen om de waarde van jouw inboedel te bereken. Op deze manier ben je er zeker van dat jouw inboedel op de juiste waarde is geschat. Daarbij kun je voorkomen dat je onder- of over verzekerd bent.

Wijzigingen

Inboedelverzekeraars bepalen zelf de berekenmethode voor de inboelwaardemeter. Het Verbond van Verzekeraars levert jaarlijks belangrijke cijfers aan in de vorm van de inboedelwaardeindex. Inboedelverzekeraars kunnen van deze cijfers gebruik maken bij de berekeningen in de inboedelwaardemeter.

Voorkom onderverzekering

Om te voorkomen dat je onderverzekerd raakt, raden verzekeraars aan om na 3 tot 5 jaar een nieuwe inboedelwaardemeter in te vullen. Hierin kun je dan veranderingen in je inboedel en nieuwe aankopen toevoegen. Als je dit goed bijhoudt voorkom je het feit dat je voor een lager bedrag verzekerd bent dan dat je daadwerkelijk aan bezittingen hebt.

Garantie onderverzekering

Als je de inboedelwaardemeter naar waarheid in hebt gevuld, dan geeft de verzekeraar in de meeste gevallen een garantie tegen onderverzekering. Deze garantie geeft aan dat je ook een vergoeding voor schade krijgt die hoger is dan de verzekerde som. Het is vanzelfsprekend dat dit niet geldt als er tijdens het invullen is gefraudeerd.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897