Mijn kind wordt 18 jaar

Wat verandert er als mijn kind 18 wordt? Veel ouders weten dat er veel geregeld moet worden wanneer hun kind officieel volwassen wordt. Er zal een zorgverzekering moeten worden afgesloten en daarnaast is het goed om bijvoorbeeld een DigiD account te activeren. Maar wat komt er nog meer kijken wanneer je kind de mijlpaal van 18 jaar bereikt? Bekijk hieronder wat er allemaal verandert.

Zorgverzekering

Als jongvolwassene heeft een kind vaak hele andere zorgwensen. Een gezond kind heeft weinig zorg nodig en kan daarom met een goedkopere studenten basiszorgverzekering ruim voldoende gedekt zijn. Eventueel kan gekozen worden voor een hoger vrijwillig eigen risico om extra te besparen op de maandelijkse premie. De dekking van de basiszorgverzekering is bij alle zorgverzekeraars gelijk. Afhankelijk van de polis, heb je beperkte keuze uit zorgverleners (naturapolis) of vrije zorgkeuze (restitutiepolis).

Iedereen die 18 jaar of ouder is, is in Nederland premieplichtig wat betreft de basiszorgverzekering. Is je kind jonger dan 18? Dan is je kind op de polis van jou als ouder meeverzekerd. De meeste verzekeraars bieden rond de 18e verjaardag van een kind aan om deze polis automatisch om te zetten naar een eigen basisverzekering. Maar dit is niet altijd de meest passende of voordelige keuze.

Zorgtoeslag

De zorgkosten zijn tegenwoordig best hoog en zijn bij studenten vaak een flinke hap uit hun budget. Ouders die de zorgkosten op zich nemen voor hun kind zullen natuurlijk ook baat hebben bij (studenten)korting op deze zorgverzekering. Gelukkig is er een grote kans dat je kind tegemoet gekomen wordt in de zorgkosten, want meestal hebben jongeren recht op een extra bijdrage via de zogenaamde zorgtoeslag. Hierbij maakt het geen verschil wie de zorgpremie betaalt: je kunt als ouder de maandelijkse zorgverzekering betalen en je kind de zorgtoeslag laten ontvangen. Bereken met onze speciale tool eenvoudig op hoeveel zorgtoeslag jouw kind recht heeft:

Zorgtoeslag berekenen

Andere financiële gevolgen

Wanneer je kind 18 wordt, zijn de zorgverzekering en de zorgtoeslag niet de enige veranderingen met financiële consequenties. Als ouder is het goed om er bij stil te staan dat ook de kinderbijslag stopt wanneer je kind volwassen wordt. Hebben jullie als gezin altijd recht gehad op een kind gebonden budget vanuit de overheid? Dan stopt dit eveneens op de 18e verjaardag van je kind. Desalniettemin krijgen je kind of kinderen recht op andere financiële tegemoetkomingen.

Studerende kinderen hebben recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. De studiefinanciering kan al 3 maanden voor het begin van de nieuwe studie worden aangevraagd. Studeert je kind aan het HBO of de universiteit? Dan is de studiefinanciering een lening geworden die je kind na zijn studie aan de overheid terug zal moeten betalen.

Meer informatie over het aanvragen van studiefinanciering en het studentenreisproduct vind je op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Juridische gevolgen

Ondanks het feit dat je kind volwassen is geworden, geldt er nog wel een onderhoudsplicht. Dit houdt in dat je kind misschien wel meerderjarig is, maar jij als ouder nog wel wettelijk verplicht bent om te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie. De onderhoudsplicht geldt tot de 21e verjaardag van je kind. Vanaf deze leeftijd heb je als ouder geen juridische verantwoordelijkheden meer.

Voor veel ouders is de onderhoudsplicht verwarrend. Het is hierbij goed om te weten dat deze alleen ziet op financiële verantwoordelijkheid. Aansprakelijkheid voor je kind vervalt wel wanneer deze de leeftijd van 18 jaar bereikt. Veroorzaakt jouw kind voor zijn of haar 18e verjaardag bij iemand schade? Dan ben jij als ouder hiervoor aansprakelijk. Maar als je kind eenmaal volwassen is, is dit niet meer het geval en moet je kind zelf de consequenties dragen. Ook bij het afsluiten van verzekeringen is het goed om dit te weten. Om deze reden is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering geen slecht idee.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen

Overige veranderingen

Naast financiële en juridische gevolgen, verandert er nog meer wanneer je kind volwassen wordt. Door de nieuwe orgaandonatiewet is het namelijk zo dat iedereen die na zijn 18e niets aan de overheid laat weten automatisch orgaandonor wordt. Het is dus verstandig om het hier met je kind over te hebben. Wanneer je kind geen donor wil worden, is het zaak om dit aan de overheid door te geven.

Het doorgeven van allerlei zaken aan de overheid kan je kind eenvoudig doen via DigiD. Vanaf het moment dat je kind volwassen is, kan er via de DigiD gecommuniceerd worden. Het is handig om dit voor je kind aan te maken en jouw zoon of dochter hierin wegwijs te maken, zodat je kind makkelijk en snel kan schakelen met het doorgeven van belangrijke informatie aan de overheid en zijn zorgverzekeraar.

Tot slot is het leuk om te weten dat je kind vanaf het moment dat het volwassen is, beschikt over het kies- en stemrecht. Is er een referendum op komst of zijn er bijvoorbeeld verkiezingen voor de Tweede Kamer, gemeenteraad of het waterschap? Dan mag jouw kind vanaf zijn 18e verjaardag ook zijn of haar stem laten horen.

Welke verzekeringen zijn nodig?

Wanneer je kind 18 jaar wordt geldt de verplichting om een zorgverzekering af te sluiten. Naast deze verplichte zorgverzekering zijn er nog allerlei andere belangrijke verzekeringen die je af kunt afsluiten voor je 18-jarige kind. In onderstaand overzicht kun je nagaan welke verzekeringen er zijn en welke relevant zijn voor de situatie van jouw kind:

De aanvullende zorgverzekering

Jongeren zijn over het algemeen weinig ziek, waardoor ze vaak voldoende hebben aan een basiszorgverzekering. Maar wanneer je kind regelmatig gebruik maakt van aanvullende zorg, waaronder fysiotherapie, tandheelkundige zorg of anticonceptiemiddelen, is het misschien handig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Wil je dat je kind regelmatig naar de tandarts blijft gaan? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om als aanvullende verzekering voor een tandartsverzekering te kiezen.

De aansprakelijkheidsverzekering

Is je kind 18 geworden? Dan is je kind zelf verantwoordelijk voor eventueel aangerichte schade. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje! Op het moment dat je kind goed verzekerd is en per ongeluk schade aanricht aan iemand anders of diens spullen dan wordt dit gedekt. Een aansprakelijkheidsverzekering kan dan ook worden gerekend tot het rijtje belangrijke verzekeringen voor jongeren. Een eventuele ziekenhuisrekening of hoge reparatiekosten wordt hierdoor vergoed en aangezien de kosten hiervan flink kunnen oplopen is dit een geruststellende gedachte.

De inboedelverzekering

Gaat je kind studeren en daarbij uit huis, dan is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Op deze manier zijn alle spullen in de kamer van je kind verzekerd tegen diefstal en schade door brand of wateroverlast. Wanneer je kind op kamers gaat wil je ervoor zorgen dat alles goed geregeld en veilig is. Met de inboedelverzekering zijn alle spullen in de kamer van je kind in ieder geval goed verzekerd.

De reisverzekering

Studenten gaan tegenwoordig vaak naar het buitenland, zowel om te reizen als voor studie of stage. Gaat je kind voor het eerst zonder jou op vakantie? Dan wordt het misschien tijd om een aparte reisverzekering voor je kind af te sluiten. Zorg ervoor dat wanneer je kind naar het buitenland gaat zowel de bagage als de medische kosten goed verzekerd zijn. Bij het afsluiten van een reisverzekering moet je altijd goed opletten of deze alleen binnen Europa geldig is of ook daarbuiten. Daarnaast is het goed om te weten dat wanneer je kind stage gaat lopen in het buitenland een reisverzekering vaak niet voldoende is. In zulke gevallen moet naar een globetrotter verzekering worden gekeken.

De buitenshuisverzekering

Tegenwoordig hebben jongeren en studenten allerlei elektronica tot hun beschikking. Naar college gaan met een laptop is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Veel studenten hebben ook een tablet en een mobiele telefoon is al helemaal vanzelfsprekend. Deze elektronische apparatuur valt meestal niet onder de inboedelverzekering. Aangezien al deze elektronica veel buiten de deur wordt meegenomen liggen beschadiging en diefstal op de loer. De juiste verzekering hiervoor is een buitenshuisverzekering.

Alles-in-1 studentenpakket

Er zijn veel verschillende verzekeringen die je naast de zorgverzekering kan afsluiten voor je kind. Kies je ervoor om een aantal van die verzekeringen af te sluiten? Dan kan het handig zijn om die allemaal bij dezelfde verzekeraar af te nemen. Verschillende verzekeraars hebben hier op ingespeeld en bieden zogenaamde ‘Alles-in-1’ studentenpakketten aan. Deze pakketten bevatten alle verzekeringen die je kind nodig heeft tijdens de studietijd tegen een scherpe premie, want op deze manier krijg je vaak extra korting.

Wanneer je zoon of dochter gaat studeren dan kan je kind via een aantal verzekeraars collectiviteitskorting krijgen.

De juiste verzekering afsluiten

Ben je erover uit welke verzekeringen je allemaal wilt afsluiten voor je kind? In dat geval ontdek je al snel dat verschillende verzekeringsmaatschappijen dezelfde verzekering aanbieden tegen een andere prijs. Hoe weet je dat je de juiste keuze maakt? Dit is afhankelijk van de wensen en de situatie van je kind. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten.

1. Wat dekt de verzekering die je op het oog hebt?

De ene verzekering is de andere niet, ook al hebben ze misschien dezelfde naam. De ene verzekeraar heeft misschien een veel ruimere dekking dan de andere. Om specifieke verschillen goed te kunnen beoordelen, kan het soms de moeite waard zijn om de polisvoorwaarden te raadplegen. Als je er dan achter komt dat de ene verzekering een ruimere dekking heeft, kan je misschien toch bereid zijn om een paar euro per maand meer te betalen. Besteed hier wat tijd aan zodat je er zeker van bent dat de verzekering goed past bij de situatie van jouw kind.

2. Weet je wat het eigen risico is?

Iedereen betaalt het liefst maandelijks zo min mogelijk voor zijn verzekering. Een lage premie klinkt aantrekkelijk, maar als dit tot gevolg heeft dat je een hoog eigen risico hebt, is het misschien toch verstandig om verder te kijken. Vooral studenten kunnen een hoog eigen risico vaak niet ophoesten. Om deze reden is het goed om van te voren te weten wat je hieraan kwijt bent, zodat je hier eventueel een potje voor kan aanmaken.

3. Welke verzekeringen heb je al afgesloten voor je kind?

Als je een nieuwe verzekering afsluit is het goed om te kijken welke verzekeringen je al hebt afgesloten voor je kind. Soms bestaat er overlap tussen bepaalde verzekeringen en het is natuurlijk zonde om teveel te betalen. Een voorbeeld is de aanvullende dekking Buitenland bij de zorgverzekering en de aanvullende dekking Buitenland bij de reisverzekering. In dit soort gevallen is het slechts nodig bij één van beide verzekeringen deze aanvullende dekking af te sluiten.

4. Heb je een laatste check gedaan?

Je hebt een verzekering op het oog en verschillende verzekeraars met elkaar vergeleken. Toch is het verstandig om nog even snel te kijken naar de andere aanbieders voordat je de verzekering echt afsluit. Op onze website kun je eenvoudig verschillende partijen vergelijken en in één oogopslag zien wat er door de verzekering gedekt wordt en wat deze kost. Op deze manier kan je op een eenvoudige manier de beste en goedkoopste verzekering voor jouw kind afsluiten.

5. Heeft je kind recht op een toeslag?

Studenten hebben het doorgaans niet breed en om deze reden hebben ze recht op toeslagen vanuit de overheid. Heb je een studenten zorgverzekering afgesloten voor je kind? Grote kans dat jouw kind dan recht heeft op zorgtoeslag. Dit kun je eenvoudig bekijken en berekenen door middel van onze tool. Bekijk en bereken hier hoeveel zorgtoeslag je kind kan krijgen.

Kind laten betalen?

Laat jij je kind zijn eigen financiën volledig regelen of hou je nog een vinger in de pap? Het loslaten van financiële verantwoordelijkheid is in het begin vaak lastig. Mocht je kind een maand de premie van een verzekering niet betalen, dan is dit natuurlijk niet direct een ramp. Desalniettemin is het belangrijk goed in de gaten te houden dat je kind geen grote betalingsachterstanden krijgt. Het is vooral belangrijk dat de premie van de zorgverzekering maandelijks wordt betaald. Als dit niet gebeurt, kan dit op termijn ingrijpende gevolgen hebben en kan je kind als wanbetaler bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) worden gemeld.

Gevolgen niet verzekerd

Iedereen die in Nederland woont en 18 jaar of ouder is moet volgens de wet een zorgverzekering hebben. Regelt je kind dit niet, dan riskeert hij of zij een hoge boete bij het CAK. Om deze reden is het belangrijk je kind aan te sporen een eigen basis zorgverzekering af te sluiten. Mocht het zo zijn dat je als ouder of kind de premie voor de zorgverzekering niet kan opbrengen, dan kan je zorgverzekeraar hierbij helpen. Zoek in dit geval contact met je zorgverzekeraar, zij zullen in dit geval op basis van je inkomen een betalingsregeling aanbieden. Weet daarnaast dat je bij een laag inkomen vaak recht hebt op de maximale hoogte van de zorgtoeslag.

Lees hier meer over de gevolgen van onverzekerd zijn.

Gevolgen premieachterstand

Heeft je kind een zorgverzekering afgesloten en een premieachterstand opgelopen? Dan wordt je kind door de verzekering aangemerkt als wanbetaler en gaat er een speciale regeling lopen. Het is belangrijk om te weten dat als je eenmaal als wanbetaler bent aangemerkt door een zorgverzekeraar, je in de meeste gevallen niet meer kan veranderen van zorgverzekeraar. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je kind geen premieachterstanden krijgt bij zijn zorgverzekeraar. Lees hier meer over de gevolgen van een premieachterstand.

Overstappen andere zorgverzekeraar

Een studerend kind brengt hoge kosten met zich mee, het is dan ook zonde teveel te betalen voor de zorgverzekering. Indien je hebt gezien dat de voorwaarden, dekking en premie gunstiger is bij een andere zorgverzekeraar, dan heb je de mogelijkheid om één keer per jaar over te stappen. Ben je op zoek naar alleen basisverzekering voor je kind, dan mag de nieuwe verzekeraar je kind niet weigeren. Wil je ook een aanvullende zorgverzekering, dan kunnen er wel acceptatievoorwaarden gelden. Meer weten over overstappen? Kijk dan op onze pagina waar je alles leest over overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Kind met een studiebeperking

Heeft je kind een studiebeperking? Of je kind nu een fysieke of mentale studiebeperking heeft, de meeste opleidingen hebben hier speciale regelingen voor. Hierbij maakt het niet uit of je kind op het MBO, HBO of de universiteit zit. Het is, om passende hulp te krijgen, belangrijk dat de beperking zo snel mogelijk wordt gemeld bij de decaan of studieadviseur. Wil je meer weten over wat er allemaal mogelijk is, kijk dan op onze pagina omtrent het studeren met een studiebeperking.

Aanvullende verzekering afsluiten?

Gaat je kind vaak naar de fysiotherapeut of heeft je zoon of dochter een bril, dan is het misschien aantrekkelijk om naast de basiszorgverzekering ook een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor kan de zorgverzekeraar wel een aantal vragen stellen over de gezondheid van je kind, voor bepaalde aanvullende zorgverzekeringen is er namelijk een acceptatieplicht. Lees hier wat er komt kijken bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering.

Overzicht studentenhuisartsen

Je kind moet waarschijnlijk al genoeg regelen wanneer hij of zij op kamers gaat. Toch is het verstandig om in een andere stad ook direct op zoek te gaan naar een huisarts. Wil je jouw dochter of zoon op weg helpen? Hieronder vind je de adressen van speciale studentenhuisartsen.

Overzicht studentenhuisartsen
Stad Adres

Amsterdam

Oude Turfmarkt 151

Utrecht

Leuvenplein 10

Rotterdam

Fascinatio Boulevard 1122

Leiden

Bronkhorststraat 43-45

Groningen

Zernikeplein 17

Nijmegen

Gerard van Swietenlaan 3

FAQ Mijn kind wordt 18 jaar

Er komen regelmatig vragen binnen van ouders over wat ze allemaal moeten regelen wanneer hun kind de leeftijd van 18 jaar bereikt. De meest gestelde vragen worden beantwoord op onze pagina, daarnaast vind je tips en bruikbare informatie.

18 jaar en dan?
Wanneer je kind 18 jaar wordt, dient je kind een eigen zorgverzekering te krijgen. Daarnaast wil je misschien andere verzekeringen regelen, bankzaken en de studie. Digitaal kun je eenvoudig alles snel en veilig regelen met een DigiD. Heeft je kind nog geen eigen DigiD vraag deze dan aan op de site van de overheid. Houd het burgerservicenummer van je kind bij de hand en kies een veilige gebruikersnaam en een sterk wachtwoord. Zodra je kind een eigen DidiD heeft, kun je alle verzekeringen, bank- en studiezaken eenvoudig en snel online regelen.
Welke verzekeringen zijn verplicht als je kind 18 wordt?
Een zorgverzekering is verplicht. Daarnaast is een autoverzekering in Nederland verplicht als je een eigen auto hebt. Andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen wel verstandig zijn. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering of een eigen inboedelverzekering, wanneer je kind op kamers gaat.
Beïnvloedt mijn inwonende kind mijn toeslagen?
Wanneer een kind jonger is dan 27 jaar, kan hij of zij nooit je toeslagpartner zijn. Het inkomen van het kind heeft dan geen invloed op de zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag, maar wel op de huurtoeslag.
Waar moet ik aan denken als mijn kind op kamers gaat?
Is je kind 18 jaar geworden en gaat hij of zij studeren? Dan is de kans groot dat je kind voor het eerst op zichzelf gaat wonen. Een spannende tijd waar veel bij komt kijken. Zodra de woning of kamer is gevonden, moet er niet alleen verhuizing worden geregeld, maar ook administratie en bankzaken. Bekijk onze checklist en vergeet niet na te gaan of je recht hebt op huurtoeslag.
Heeft mijn inwonende kind recht op zorgtoeslag?
Voor het recht op zorgtoeslag maakt het niet uit of jijzelf of je ouders de zorgverzekering betalen en of je nog thuiswoont. Ook maakt het niet uit of je zelf een verzekering hebt afgesloten of meeverzekerd bent op de polis van je ouders.
Is mijn kind van 18 nu opeens toeslagpartner?
Wanneer een kind jonger is dan 27 jaar, kan hij of zij nooit toeslagpartner zijn. Hier hoef je dus niet op te letten als je kind volwassen wordt en voorlopig thuis blijft wonen.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.hetcak.nl
  • www.belastingdienst.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897