Reparatie ruitschade

Ruitschade komt voor in verschillen vormen en maten: van een klein steentje dat op de voorruit afketst en een sterretje veroorzaakt tot een aanrijding met een overstekend hert waardoor de gehele ruit dient te worden vervangen. Met een ruit die volledig aan diggelen ligt is het natuurlijk niet mogelijk om door te blijven rijden. Met een sterretje kan dat in principe wel, maar op eigen risico. Een sterretje kan namelijk uitscheuren tot een flinke barst, dan ben je een stuk verder van huis. Voorkom onnodige verdere schade door je ruit zo snel mogelijk te laten repareren.

Reparatie of vervanging?

Uit bovenstaande kan worden afgeleid dat er onderscheid wordt gemaakt tussen reparatie van de ruit en volledige vervanging van de ruit. Indien je een ster in je ruit hebt, kan dit eenvoudig met ‘hars’ worden opgevuld en gerepareerd. Indien je een barst in je ruit hebt, ligt vervanging voor de hand. Je voorruit bepaalt voor zo’n 30% de weerbaarheid en veiligheid van je auto. Hoe langer je blijft doorrijden, hoe groter de kans dat de barst verder zal doorschieten. Bovendien houd je een onveilige situatie in stand; je bent kwetsbaarder in het ongelukkige geval dat je betrokken raakt bij een ongeval.

In hoeverre worden reparatiekosten gedekt door je autoverzekering?

Tot op welke hoogte reparatiekosten aan je autoruit worden vergoed door je autoverzekeraar, is afhankelijk van de afgesloten basisverzekeringsvariant en het geldende eigen risico.

Basisverzekeringsvariant

Over het algemeen bieden verzekeraars bij de basis WA-verzekering geen dekking voor de reparatie van ruitschade. Je dient derhalve minimaal een WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco (Allrisk) autoverzekering te hebben afgesloten.

Eigen risico

De hoogte van het eigen risico ligt in de regel tussen de €125,- en €150,-. Dat is het bedrag wat in eerste instantie voor eigen rekening komt. Indien je de ruit laat repareren bij een reparateur waarmee je verzekeraar contractuele afspraken heeft gemaakt, geldt normaliter geen eigen risico of slechts een deel ervan. Via dergelijke afspraken kan de verzekeraar de reparatie voordeliger aanbieden.

In hoeverre worden vervangingskosten gedekt door je autoverzekering?

De vervangingskosten komen voor vergoeding in aanmerking op het moment dat deze kosten onder de dekking vallen van je basisaansprakelijkheidsverzekering. Hier geldt net als bij ruitreparatie dat in de regel WA Beperkt Casco en WA Volledig Casco/All Risk hier dekking voor bieden. Daarnaast is de hoogte van het geldende eigen risico van invloed.

Het gemiddelde eigen risico ligt, net als bij ruitreparatie, tussen de €125,- en €150,-. Indien je bij een aangesloten reparateur, waar je verzekeraar prijsafspraken mee heeft gemaakt, je ruit laat vervangen wordt bij de meeste verzekeraars het eigen risico voor de helft in rekening gebracht. Laat je de ruit vervangen bij een bedrijf naar keuze waar je verzekeraar geen afspraken mee heeft, dan betaal je het volledige eigen risico.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897