Print icon

Veelgestelde vragen autoverzekering

Op deze pagina kan je een overzicht vinden van de meest gestelde vragen omtrent het afsluiten van een studenten autoverzekering.

In welke situatie kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

Er zijn een drietal momenten waarop je een autoverzekering kan opzeggen:

Opzeggen vóór vervaldatum van je polis
Als je, je verzekering wilt opzeggen kan je dit 1 of 2 maanden doen voordat je polis afloopt. Meestal dien je dit schriftelijk te doen. Als je, je verzekering niet op tijd opzegt is het mogelijk dat de verzekering wordt verlengd.
Verkoop van je auto
Bij de verkoop van je auto ontvang je een vrijwaringsbewijs op het postkantoor. Als je een kopie van het vrijwaringsbewijs naar je verzekeraar stuurt, zal als het goed is, je verzekering worden gestopt op de datum die op het vrijwaringsbewijs staat.
Bij het wijzigen van de premievoorwaarden of het verhogen van de premie
Als de verzekeraar de premievoorwaarden wijzigt of als de verzekeraar de premie verhoogt, dan heb je het recht op de verzekering op te zeggen. Je mag niet de verzekering opzeggen als je een hogere premie moet betalen doordat je schade hebt geclaimd of doordat je een andere auto hebt aangeschaft.

Wat gebeurt er met mijn no-claim korting als ik zonder dat het mijn schuld is betrokken ben bij een ongeval?

Als de schade kan worden verhaald bij de tegenpartij die het ongeval heeft veroorzaakt, blijft je no-claim korting hetzelfde.

Hoe wordt de dagwaarde van de auto berekend?

De dagwaarde van een auto kan je zien als het bedrag dat het zou kosten om een gelijkwaardig vervangende auto te kopen. De dagwaarde wordt berekend door de vermindering in waarde door slijtage en dergelijken (afschrijvingen) af te trekken van de nieuwwaarde van de auto. Op de website van BOVAG kan je op basis van je kenteken een indicatie krijgen van de dagwaarde van je auto. Als je auto ouder is dan zeven jaar is het niet meer mogelijk om de dagwaarde op deze website te berekenen.

Ben ik verplicht om een alarminstallatie aan te schaffen voor mijn autoverzekering?

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen is het niet nodig om een alarminstallatie te hebben bij een auto met een nieuwwaarde lager dan 50.000 euro. Heb je een dure auto, dan is het verstandig goed de premievoorwaarden door te lezen en eventueel contact op te nemen met een verzekeringsmaatschappij om te vragen, aan welke eisen de alarminstallatie moet voldoen.

Is mijn auto ook verzekerd als ik mijn auto uitleen aan vrienden of familie?

Als eigenaar van een auto mag je, je auto uitlenen aan vrienden of familie. Als er altijd iemand anders in je auto rijdt, dan dien je dit door te geven aan je verzekeraar. Het is wel zo dat als iemand anders met jou auto een ongeluk krijgt en schade veroorzaakt, dit ten kost kan gaan van jou no-claim korting.

Mag een verzekeraar mij weigeren?

Ja, een verzekeringsmaatschappij heeft geen acceptatieplicht voor een studenten autoverzekering en mag dus iemand weigeren.

Wat betekent een voorlopige dekking?

Dit is een dekking voor de periode dat je aanvraag voor een studenten autoverzekering nog in behandeling is. Hierdoor kan je meteen verzekerd zijn en hoef je niet te wachten totdat je, je definitieve polis ontvangt.

Wat is een beperkt casco dekking van een autoverzekering?

Met een beperkt casco verzekering is de schade die je met je auto bij andere weggebruikers hebt veroorzaakt gedekt.

Daarnaast is de schade aan je eigen auto door o.a. de volgende incidenten gedekt:

 • Gebroken ruit
 • Stormschade
 • Hagelschade
 • Schade door een botsing met een dier
 • Schade door diefstal
 • Schade door brand
 • Schade door een blikseminslag

Let op, de premievoorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Sommige verzekeraars keren wel uit bij een bepaald incident en andere niet.

Wat is een volledige casco dekking van een autoverzekering?

Met een volledige casco verzekering is schade die je met je auto bij andere weggebruikers hebt veroorzaakt gedekt.

Daarnaast zij de volgende zaken gedekt:

Schade aan je eigen auto door o.a. de volgende incidenten:

 • Stormschade
 • Het omslaan van de auto
 • Het slippen met de auto
 • Een aanrijding
 • Brandschade
 • Schade door blikseminslag
 • Diefstal

Let op, de premievoorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Sommige verzekeraars keren wel uit bij een bepaald incident en andere niet.