Student met Gilles de la Tourette

Er bestaan behoorlijk wat stereotypen over het syndroom van Gilles de la Tourette. Wat is Gilles de la Tourette precies? En wat voor invloed kan dit syndroom op je (studerende) leven hebben? De aandoening begint al vroeg in de kindertijd en is ongeneesbaar. Wel zijn er verschillende behandelvormen ter bestrijding van de symptomen. Welke behandelingen zijn dit en in hoeverre worden deze behandelingen vanuit je (aanvullende) zorgverzekering vergoed?

Wat is Gilles de la Tourette?

Gilles de la Tourette is een erfelijke aandoening van neurologische aard en komt al vroeg in de kindertijd tot uiting. De stoornis komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Indien je aan deze aandoening lijdt, heb je in meer of mindere mate last van tics. Dit zijn oncontroleerbare, zich vaak herhalende, snelle bewegingen of ongewenste geluiden. Deze tics zijn nauwelijks te stoppen, vergelijkbaar met een onbedwingbare niesbui. Deze tics kunnen van persoon tot persoon verschillen en kunnen ook als combinatie voorkomen. De oorzaak van Gilles de la Tourette is nog niet precies bekend.

Hoe herken ik Gilles de la Tourette?

Het voornaamste kenmerk van Tourette is dat iemand last heeft van tics. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen motorische en/of vocale tics.

Voorbeelden van motorische tics zijn:

  • Vaak knipperen met je ogen
  • Het maken van schuddende bewegingen met je hoofd
  • Oncontroleerbare oogbewegingen
  • Maken van obscene gebaren

Voorbeelden van vocale tics zijn:

  • Schreeuwen of blaffen
  • Maken van hik geluiden
  • Herhalen van woorden van jezelf of anderen
  • Schelden of ander obsceen taalgebruik

Naast tics kun je ook last hebben van andere klachten, zoals:

  • Moeite hebben met je concentreren
  • Herhalende gedachten
  • Moeite hebben met slapen
  • Gevoelig zijn voor prikkels
  • Angst, paniek of somberheid
  • Impulsiviteit

Hoe kan ik het best omgaan met Gilles de la Tourette?

Hoewel de aandoening niet geneesbaar is, kunnen de meeste mensen die aan deze aandoening lijden zonder al te veel beperkingen een normaal leven leiden. De tics kunnen in verschijningsvorm, frequentie en ernst verschillen. Na de tienerjaren verminderen de klachten in veel gevallen. Wat kan je zelf doen om tics te verminderen?

  • Regelmatig sporten
  • Ademhalings- en/of ontspanningsoefeningen
  • Rust en regelmaat in je leven inbouwen
  • Je extra goed te concentreren op je bezigheden en er zo min mogelijk aandacht aan besteden
  • Probeer stressvolle situaties te vermijden

Op welke manieren kan Gilles de la Tourette worden behandeld?

Pas op het moment dat de symptomen zodanig heftig en frequent op de voorgrond treden en je dagelijks leven eronder komt te lijden, komt behandeling in beeld. Je kan kiezen uit verschillende behandelvormen die erop gericht zijn de verschijnselen van Gilles de la Tourette te verminderen. Een aantal voorbeelden:

Gedragstherapie

Via gedragstherapie is het mogelijk je tics beter onder controle te krijgen zodat je er minder last van hebt. Er zijn twee methoden ontwikkeld:

Exposure en responsepreventie

Het uitgangspunt van deze methode is je drang te bedwingen door de tics op het moment dat je ze voelt opkomen tegen te houden. Je focust daarbij op de daaraan voorafgaande signalen van je lichaam, die onaangenaam kunnen zijn (bijvoorbeeld spanning in je buik).

Habit reversal

Deze methode focust op bewustwording van de tic waar je last van hebt. Op het moment dat je deze voelt aankomen, dien je op basis van deze methode een ‘tegenbeweging’ toe te passen om te voorkomen dat je de tic uitvoert.

Je kan voor deze therapieën terecht bij daartoe gespecialiseerde psychologen of psychotherapeuten. In bepaalde gevallen kan ook de reguliere ‘cognitieve’ gedragstherapie uitkomst bieden om op een andere manier te leren kijken naar je aandoening. De tics worden hiermee echter niet aangepakt, deze therapievorm is puur gericht op je psychische gesteldheid.

Medicatie

Er zijn medicijnen, zogenaamde antipsychotica, beschikbaar om tics tegen te gaan. Er is immers geen medicijn die volledig alle symptomen kan wegnemen. Je kan hierbij denken aan bepaalde antidepressiva of medicatie die gebruikt wordt voor gerelateerde aandoeningen, zoals ADHD of ADD. Indien je aan Gilles de la Tourette lijdt, kom je ook in aanmerking voor medicinaal gebruik van cannabis.

Botox-injectie

Om een vervelende, pijnlijke of sociaal hinderlijke tic te onderdrukken kan voor een botox-injectie in het betreffende gebied worden gekozen. De botox remt een soepele overdracht tussen spier en zenuw, waardoor je minder snel last krijgt van tic-neigingen. Dit is echter geen definitieve oplossing, het blijft ongeveer 3 maanden werken.

Alternatieve geneeswijzen

Hoewel het effect van alternatieve geneeswijzen niet wetenschappelijk is bewezen, kunnen deze op persoonlijk niveau effectief werken ter behandeling van Gilles de la Tourette. Mogelijke behandelingen zijn homeopathie, acupunctuur of magnetiseren.

Lidmaatschap Stichting Gilles de la Tourette

Voor handige, up-to-date en betrouwbare informatie en contact met lotgenoten kan je lid worden van de Stichting Gilles de la Tourette. Kosten voor het lidmaatschap worden door diverse zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

In hoeverre worden deze behandelingen vergoed?

De gedragstherapieën worden uitgevoerd door daartoe gespecialiseerde psychologen. Deze zorg valt onder de basis- of gespecialiseerde GGZ zorg, welke grotendeels vergoed wordt door alle Nederlandse zorgverzekeraars. Hoe de vergoeding exact geregeld is kan verschillen per verzekeraar, raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden. Je kan er ook voor kiezen contact op te nemen met je verzekeraar en specifiek te vragen naar de gewenste vergoeding.

Op Medicijnkosten.nl kan je vinden of de voorgeschreven medicatie volledig vergoed wordt. Er kan daarbij eventueel een eigen bijdrage gelden. Om deze vergoed te krijgen, dien je een aanvullende verzekering af te sluiten.

Bepaalde verzekeraars vergoeden het gebruik van medicinale cannabis volledig vanuit de basisverzekering. Wel heb je daarvoor een machtiging nodig van je arts. Andere verzekeraars bieden geen vergoeding omdat het geen geregistreerd geneesmiddel is. Vraag dit dus goed na bij je verzekeraar. Een machtiging betekent niet automatisch dat je kosten vergoed worden. Botox-injecties komen ten slotte niet voor vergoeding in aanmerking.

FAQ Studenten met Gilles de la Tourette

Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met Tourette.

Kun je ineens Tourette krijgen?
Meestal beginnen de tics bij Gilles de la Tourette al in de kindertijd, vaak rond het zesde levensjaar. Het kan ook zo zijn dat de tics pas op een later moment optreden, maar dit is vrijwel altijd voordat iemand 21 jaar is.
Hoe begint Tourette?
Het begin en verloop van het syndroom van Gilles de la Tourette verschilt per persoon. Vaak begint het met enkele tics. Dit kan zich uitbreiden tot meerdere (soorten) tics die vaker voorkomen. Ook kan het zo zijn dat tics met verloop van tijd weer verdwijnen.
Kun je van Tourette afkomen?
Nee, van Gilles de la Tourette kun je niet genezen. Er bestaan wel behandelingen, maar die richten zich op het leren omgaan met Tourette. Daarnaast kan het wel zo zijn dat je van bepaalde tics afkomt, omdat deze soms vanzelf verdwijnen.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • https://tourette.nl/
  • https://www.parnassiagroep.nl/
  • https://wijzijnmind.nl/

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker