Bijzondere bagage

De meeste mensen sluiten een reisverzekering af voor ze op vakantie gaan. Dit is ook absoluut aan te raden. Maar is eigenlijk al je bagage wel verzekerd? Is dat paar oorbellen, die je geërfd hebt van je grootmoeder, wel verzekerd? En ben je echt al je geld kwijt als je portemonnee gejat wordt direct nadat je geld hebt gepind? Op deze pagina krijg je onder andere antwoord op deze vragen.

Wanneer ben je verzekerd?

Als je je eigen bagage met opzet kwijt raakt of beschadigd raakt ben je niet verzekerd, je bagage is alleen tegen onopzettelijke schade, verlies en diefstal verzekerd. Sta je bijvoorbeeld op een treinperron en er rent iemand langs je die je tas mee grist, dan is die tas wel verzekerd. Maar stel dat je op dat perron staat, je tas even in een hoekje zet omdat deze zo zwaar is en je beneden nog een kaartje moet kopen… Dan zal de reisverzekering zeggen dat je tas niet verzekerd is.

Welke bagage is standaard verzekerd?

Veel van je bagage is verzekerd: kleding, toilettas, boeken, mp3-speler, fotocamera, de koffer, enzovoorts. De meeste reisverzekeringen houden de volgende definitie aan voor wat ze zien als gewone bagage: alle zaken die de verzekerde tijdens de reis heeft aangeschaft of gekregen heeft met een maximum waarde (meestal rond de € 500,-, dit kan echter variëren per reisverzekering) per reis per polis. De kostprijs van reisdocumenten staat meestal in de standaard polisvoorwaarden als verzekerd. Contant geld is af en toe niet direct meeverzekerd en bij andere reisverzekeringen tot een maximaal bedrag (bijvoorbeeld € 350,-). Neem je meer contant geld mee, dan is het verstandig dit extra te verzekeren.

Welke bagage moet je aanvullend verzekeren?

Wat reisverzekeraars niet als gewone bagage zien zijn onder andere: waardepapieren (manuscripten, aantekeningen), verzamelingen (zoals postzegel- en muntenverzamelingen), gereedschap en bouwmaterialen, koopmansgoederen, dieren, (lucht-)vaartuigen en motorrijtuigen met toebehoren. Hiervoor dien je een aparte reisverzekering af te sluiten. Geld kan je ook bijverzekeren, de dekking is namelijk anders beperkt tot een vrij laag maximaal bedrag (ongeveer € 350,-, dit kan lager of hoger zijn). Veel reisverzekeraars bieden een extra verzekering/module aan voor het verzekeren van geld (bijvoorbeeld tot € 750,-).

Kostbaarheden waaronder sieraden, horloges, brillen, medische apparatuur, audioapparatuur, telecomapparatuur, foto- film- en videoapparatuur, zijn natuurlijk erg duur om te vervangen. Neem jij veel van dit soort spullen mee? Sluit dan een extra verzekering/module af hiervoor. Binnen de gewone reisverzekering vallen veel van dergelijke kostbaarheden in dezelfde categorieën. Zo kan het zijn dat foto-, film-, beeld- en geluidsapparatuur en toebehoren en computer hardware tot maximaal €1.250,- per verzekerde per reis zijn verzekerd. Als je dus meerdere spullen/apparaten uit één categorie bij hebt kan het zijn dat je geen volledige schadevergoeding krijgt.

Hoeveel krijg je vergoed door je reisverzekering?

De gewone bagage is verzekerd tot een bepaald bedrag per verzekerde per reis. Dit kan een bedrag zijn van € 2.500,-, maar ook meer of minder. Binnen dit bedrag gelden echter ook weer maxima per categorie bagage. Reken uit of jouw bagage hier binnen valt en of het niet verstandig is een aanvullende verzekering af te sluiten.

Het kan zijn dat je een reisverzekering hebt afgesloten met eigen risico. Dit betekent dat je een vooraf vastgesteld deel zelf zal moeten betalen bij schade of diefstal. Als de schade boven dit vastgestelde bedrag komt, zal de reisverzekering een schadevergoeding uitkeren.

Bij het vragen van een schadevergoeding is het belangrijk de originele bonnetjes van de spullen te kunnen tonen aan de reisverzekeraar. Van spullen die niet ouder zijn dan een jaar krijg je meestal de nieuwwaarde als je de originele bon hebt. Voor spullen die ouder zijn dan een jaar of wanneer je geen originele bon hebt, krijg je de dagwaarde. Voor onvervangbare spullen (zoals die zeldzame geërfde oorbellen die niet meer gemaakt worden) krijg je de marktwaarde, de prijs die je bij verkoop zou krijgen in de staat zoals die was voor de schade/diefstal.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897