Buitenshuisverzekering

Een buitenshuisverzekering is een aanvullende verzekering op de inboedelverzekering. Met een inboedelverzekering zijn je spullen binnenshuis verzekerd tegen bepaalde vormen van schade en diefstal. Naast een laptop voor de studie hebben veel studenten ook nog een smartphone, tablet, laptop, camera, sieraden of een muziekinstrument. Deze spullen worden vaak buitenshuis gebruikt en zijn allemaal waardevolle spullen die je niet zomaar even vervangt. Het meest voordelig is om deze spullen, op het moment dat je de deur uit gaat, zowel in Nederland als in het buitenland te verzekeren met een buitenshuisverzekering. Op deze pagina vind je alle informatie over de studenten buitenshuisverzekering.

Top 5 Studenten Buitenshuisverzekeringen

Wat is een buitenshuisverzekering?

Een studenten buitenshuisverzekering is een overkoepelende verzekering die al jouw bezittingen buitenshuis verzekert. Zowel je laptop als je smartphone, camera en tablet zijn met deze verzekering dus gedekt. Voordat je een buitenshuisverzekering afsluit is het belangrijk om goed je opties af te wegen. Vergelijk meerdere aanbieders op prijs, het bedrag dat je vergoed krijgt bij schade en de hoogte van het eigen risico. Alle verzekeringen hebben andere polisvoorwaarden met betrekking tot dekkingen en schadevergoedingen. Lees daarom goed deze voorwaarden door voordat je een verzekering afsluit.

Dekking buitenshuisverzekering

Met een buitenshuisverzekering zijn je waardevolle spullen verzekerd tegen schade, waaronder water- en brandschade en diefstal. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van waardevolle eigendommen die buiten de deur verzekerd zijn:

 • Sieraden & horloges
 • (Smart)phone
 • Fotocamera, maar ook video- en filmapparatuur
 • Laptop
 • Tablet
 • Zonnebril
 • Muziekinstrumenten
 • Navigatiesysteem

Meestal wordt schade ontstaan door water-, brand- en valschade vergoed door de verzekering. Schade ontstaan door nalatigheid of het gebruik van verkeerde accessoires valt niet onder de dekking. De dekking voor elke productcategorie verschilt per verzekeraar en is bij menig verzekeraar te verhogen of uit te breiden. Welke schadegevallen er precies vergoed worden kan je dus terugvinden in de polisvoorwaarden van jouw inboedel- en buitenshuisverzekering.

Wanneer je kiest voor de inboedelverzekering van Aegon, is zowel je mobiele telefoon, tablet als laptop standaard meeverzekerd en heb je hier geen aanvullende dekking voor nodig.

Maximumbedrag schadevergoeding

Omdat de standaarddekking zo breed is hebben de verzekeraars per productgroep een maximumbedrag in het leven geroepen. Dit maximumbedrag bepaalt tot op welke hoogte de schade kan worden vergoed. De hoogte van het schadebedrag is afhankelijk van het soort product. Voor schade aan een laptop zal je bijvoorbeeld een hogere vergoeding kunnen krijgen dan voor schade aan je zonnebril. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Wat krijg ik precies vergoed?

Is het product nog niet zo oud (vaak 1 tot 3 jaar, afhankelijk van je verzekeraar), dan wordt in veel gevallen de nieuwwaarde vergoed. Bij een wat ouder product wordt vaak de dagwaarde vergoed. De dagwaarde is de waarde van het product op dat moment. Bij schade wordt ook bekeken of reparatie van het product tot de mogelijkheden behoort. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden.

Welke schade is van vergoeding uitgesloten?

Niet alle schade die buitenshuis aan een product wordt toegebracht komt voor vergoeding in aanmerking. Over het algemeen sluiten de verzekeraars de volgende gevallen van schade uit van vergoeding:

 • De schade is opzettelijk veroorzaakt;
 • Je bent onvoldoende zorgvuldig omgegaan met het product;
 • Slijtageschade, zoals krassen of schrammen;
 • Verhuur of lease van je eigendommen;
 • Weer- en milieuschade als gevolg van geleidelijk inwerking van vocht of licht;
 • Schade aan bepaalde eigendommen, sommige verzekeraars sluiten bepaalde producten uit van vergoeding, bijvoorbeeld je fiets. Raadpleeg hiervoor in de polisvoorwaarden.

Per verzekeraar blijven echter verschillen bestaan. We blijven daarom benadrukken hoe belangrijk het is buitenshuisverzekeringen te vergelijken alvorens deze af te sluiten. Op die manier sluit je een verzekering af die het beste bij je past en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Buitenlanddekking

Bij een aantal verzekeraars is de dekking van de buitenshuisverzekering beperkt tot Nederlands grondgebied. Reis je regelmatig naar het buitenland of ga je voor een bepaalde periode studeren, stage lopen of werken in het buitenland? Controleer in dat geval of je huidige buitenshuisverzekering geldig is in het buitenland. Heb je nog geen buitenshuisverzekering? Bekijk onze top 5 inboedelverzekeringen met buitenshuisdekking om te checken of jouw verzekeraar werelddekking biedt.

Niet alleen is het belangrijk te checken of je buitenshuisverzekering buitenlanddekking biedt, ga ook na of:

 • Je buitenshuisverzekering ook dekking biedt in geval van verlies van eigendommen;
 • Er een eigen risico geldt.

Buitenshuisverzekering in studenten voordeelpakket

Een buitenshuisverzekering sluit je vaak af in aanvulling op je inboedelverzekering, waarmee je je spullen binnenshuis beschermt tegen schade als gevolg van onder meer diefstal of brandschade. Een manier om extra te besparen op je verzekeringen is deze in een combinatiebundel af te sluiten: al je verzekeringen, waaronder de inboedel-, aansprakelijkheids- en buitenshuisverzekering in één klap geregeld in pakketvorm speciaal gericht op studenten. Meer weten over het verschil tussen de buitenshuisverzekering en een inboedelverzekering? Check dan onze pagina over het verschil met de inboedelverzekering!

Bekijk op deze pagina de alles-in-1 studentenpakketten

Buitenshuisverzekering afsluiten

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om een buitenshuisverzekering af te sluiten moet je natuurlijk nog op zoek naar de beste aanbieder. Jaarlijks vergelijken wij alle aanbieders van buitenshuisverzekeringen met elkaar op premie, polisvoorwaarden en dekkingen. Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het vergelijken en afsluiten van een buitenshuisverzekering?
Naast de maximale vergoeding zijn er nog meer zaken waarop buitenshuisverzekeringen van elkaar kunnen verschillen. Andere aandachtspunten bij het afsluiten van een buitenshuisverzekering zijn:

 • Let er ten eerste goed op of er nog voorwaarden gelden bij het opzeggen & overstappen naar een andere inboedelverzekering met buitenshuisdekking. Zo kan er bijvoorbeeld een opzegtermijn gelden;
 • Het eigen risico. Sommige verzekeringen hanteren een eigen risico. Dit is een deel van het schadebedrag dat je eerst zelf dient te betalen en is bij sommige verzekeraars verplicht;
 • Soms kun je de buitenshuisverzekering alleen afsluiten in combinatie met de inboedelverzekering van dezelfde verzekeraar;
 • De hoogte van de premie. De meeste buitenshuisverzekeringen kosten een paar euro per maand;
 • Het dekkingsgebied. Sommige buitenshuisverzekeringen dekken wereldwijd, terwijl anderen alleen binnen Nederland vergoeden;
 • Is verlies van mijn eigendom ook gedekt? Sommige verzekeraars vergoeden de schade als gevolg van verlies niet.

Op onze pagina tips & veelgestelde vragen vind je aanvullende informatie en tips om te besparen op je buitenshuisverzekering.

iPhone-, tablet- of laptopverzekering

Hoe zit het met de dekking voor smartphones, tablets of laptops in de buitenshuisverzekering?

Smartphone verzekering

Met een mobile verzekering of buitenshuisverzekering ben je verzekerd tegen diefstal, beschadiging of verlies van je mobiele apparaten. Meestal ben je zowel binnenshuis als buitenshuis verzekerd tegen deze gebeurtenissen. In sommige gevallen zelfs in het buitenland. Ook is je apparaat meestal verzekerd tegen vocht als je bijvoorbeeld koffie of cola over je laptop laat vallen. Je kunt ervoor kiezen om alleen je laptop of smartphone te verzekeren of om al je mobiele apparaten in een pakket te laten dekken.

Studenten iPhoneverzekering

De garantie van een iPhone dekt alleen technische defecten. Het is echter ook belangrijk dat je gedekt bent voor schade aan en diefstal van je smartphone, aangezien dit de meest voorkomende schadeclaims zijn. Een studenten iPhoneverzekering verzekert je voor al deze zaken, ook wanneer je onderweg bent. Zo voorkom je dat je straks zelf op moet draaien voor de dure reparatiekosten van je telefoon.

Lees hier meer over de Smartphone & iPhone dekking

Studenten iPad- of tabletverzekering

Een tablet kost al snel honderden euro`s. Een studenten Ipad- of tabletdekking via je buitenshuisverzekering dekt schade aan jouw kostbare tablet of iPad. De voordelen van een tabletverzekering zijn:

 • Bij beschadiging of diefstal van je tablet ben je verzekerd voor de onkosten;
 • In tegenstelling tot met een inboedelverzekering is je tablet ook buitenshuis verzekerd

Controleer wel altijd de voorwaarden van de verzekeraar voor het uitkeren van een schadevergoeding en vergelijk voor je een verzekering afsluit een aantal aanbieders. Zo voorkom je dat je teveel betaalt voor een verzekering die weinig dekt.

Lees meer informatie over de tablet & iPad dekking in de buitenshuisverzekering.

Studenten laptopverzekering

Als student is het bijna onvermijdelijk dat je een goede laptop moet aanschaffen. Je hebt deze nodig om thuis, tijdens college of in de bibliotheek aan opdrachten te werken. Doordat je de laptop veel meeneemt is de kans op schade of diefstal ook groter. Voor deze onverwachte kostenposten kan je een laptopverzekering afsluiten. De studenten laptopverzekering dekt je tegen onverwachte schade aan je laptop. De hoogte van de premie is afhankelijk van de verzekeraar en de specifieke voorwaarden met betrekking tot de buitenshuisverzekering.

Meer informatie over de dekking van je laptop & computer in de buitenshuisverzekering.

Bespaartips

Wanneer je voor je studie een nieuwe laptop moet kopen is dit een hele investering. Ook een abonnement voor je smartphone kost je vaak maandelijks een flink bedrag. Het is daarom natuurlijk mooi meegenomen wanneer je niet te veel geld kwijt bent aan je buitenshuisverzekering. Denk daarom bij het afsluiten van een studenten mobile of buitenshuisverzekering eens aan de volgende bespaartips:

 • Kies een aanbieder die leeftijds- of studentenkorting biedt;
 • Zorg dat het verzekerd bedrag van je inboedelverzekering en maximale vergoeding voor apparaten goed aansluit op je waardevolle mobiele spullen;
 • Controleer of er een eigen risico geldt voor je buitenshuisverzekering bij je inboedelverzekering.

Vergelijk mobile of buitenshuisverzekeringen

Er zijn geen wettelijke richtlijnen voor de prijzen die verzekeraars kunnen vragen voor hun buitenshuisverzekering. Ook de inhoud van de dekking is niet aan verplichtingen gebonden. De inhoud en de prijzen van alle studenten mobile of buitenshuisverzekeringen verschillen dus. Door aanbieders met elkaar te vergelijken kan je eenvoudig de goedkoopste optie kiezen met de meest passende dekking. Kijk ook eens naar onze Top 5 buitenhuisverzekeringen bij je inboedelverzekering voor een vergelijking van buitenshuisverzekeringen.

Heb jij een mobile of buitenshuisverzekering gekozen op basis van goed onderzoek? Dan heb je waarschijnlijk dit jaar een lage premie betaald voor een goede dekking. Je zou denken dat het dan de komende jaren ook wel goed zit met die verzekering, maar dat is niet zo. Veel verzekeraars bepalen ieder jaar hun premie en voorwaarden opnieuw. Zo kan er ineens een verzekeraar zijn met een veel goedkopere aanbieding. Neem dus ieder jaar opnieuw de tijd om je studenten inboedelverzekering met buitenshuisdekking te vergelijken.

Andere verzekeringen

Je elektronische apparaten vallen onder je inboedel. Het kan daarom zijn dat je met een andere verzekering die je al hebt al een dekking hebt voor je apparatuur. Controleer of je de volgende verzekeringen al hebt en of deze de juiste dekking bieden:

 • De inboedelverzekering. Deze is alleen geschikt wanneer je de apparaten niet mee neemt buitenshuis. Kies daarom voor een aanvullende dekking buitenshuis bij deze verzekering;
 • De reisverzekering. Deze is alleen geschikt wanneer je waardevolle spullen/bagage specifiek voor op vakantie wilt verzekeren.

Begrippenlijst

De polis van de mobile of buitenshuisverzekering staat vol met voorwaarden en kleine letters. Verzekeraars gebruiken veel vaktermen om deze voorwaarden te beschrijven. Wellicht ben je er een paar tegengekomen die je niet begreep? In onze begrippenlijst vind je een overzicht van de meest gebruikte termen met een duidelijke uitleg. Na het lezen van deze begrippen weet jij precies hoe je buitenshuis- of mobile verzekering in elkaar steekt. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste begrippen die te maken hebben met een PC, laptop, tablet of iPhone verzekering.

Betalingsperiode

De tijden waarop je de premie voor je verzekering dient te betalen. Dit kan maandelijks, periodiek of jaarlijks.

Brandschade

Schade aan je laptop, tablet of andere apparaten veroorzaakt door brand. Deze schade dient te zijn ontstaan zonder opzet.

Waterschade

Schade aan je laptop, tablet of andere elektronische apparaten welke veroorzaakt is door vrijkomend water.

Eigen risico

Een deel van de kosten van schade aan je laptop, tablet of andere waardevolle spullen welke je zelf dient te betalen. Je betaalt dus een gedeelte van de rekening zelf en het andere gedeelte betaalt de verzekeraar voor jou.

Reparatiekosten

De kosten die gepaard gaan met het repareren van de apparatuur. Hierbij behoort ook het arbeidsloon van de reparateur.

Schadebehandelaar

De persoon die de meldingen van schades in behandeling neemt en beoordeelt voor je verzekeraar.

Slijtage

Geleidelijke achteruitgang van je apparatuur welke ontstaat door het op een normale wijze gebruiken van je apparaat.

Vervangingskosten

Kosten die gepaard gaan met het vervangen van onderdelen van je apparaat. In deze kosten zij ook de arbeidskosten meegenomen.

Verzekerde som

Het bedrag waarvoor je laptop, tablet of andere waardevolle spullen zijn verzekerd. Dit is het maximale bedrag dat je vergoed kunt krijgen wanneer er schade ontstaat.

Tips bij het afsluiten van de buitenshuis- of mobile verzekering

 • Vergelijk goed de premievoorwaarden van de verschillende aanbieders van iPhone, tablet of laptopverzekeringen. Sommige aanbieders keren alleen uit onder zeer strikte voorwaarden, bij andere verzekeraars is dit veel ruimer. Daarnaast hebben sommige aanbieders een eigen risico en andere aanbieders hebben dit niet.
 • Als je waardevolle spullen gestolen worden of je bent beroofd, vergeet dan niet om aangifte te doen bij de politie. De verzekeringsmaatschappij kan naar een proces verbaal vragen wanneer je een claim indient.

FAQ Buitenshuisverzekering

Veel verzekeraars verschillen in de voorwaarden die ze stellen voor het afsluiten van een verzekering of het uitkeren van een vergoeding. Het kan daarom goed zo zijn dat jij tijdens het vergelijken van verzekeraars of het lezen van polisvoorwaarden tegen wat vragen oploopt. De antwoorden op de veelgestelde vragen geven je waarschijnlijk de informatie die je zoekt. De lijst is zorgvuldig samengesteld op basis van vragen die andere studenten al eerder gesteld hebben. Hieronder vind je antwoorden op de veelgestelde vragen over laptop-, iPhone- en tabletverzekeringen.

Waarom moet ik mijn laptop, iPhone of tablet verzekeren?

Laptops zijn dure, draagbare apparaten die door het vele vervoeren kwetsbaar zijn voor schade en diefstal. Om bij schade niet met een onverwachte en hoge kostenpost te zitten, kun je de apparatuur laten verzekeren.

Hoeveel kost een laptop-, tablet- of iPhone verzekering?

Hoeveel je maandelijks kwijt bent aan je premie is afhankelijk van je inboedelverzekeraar en de kosten van een aanvullende mobile of buitenshuisdekking. De premie ligt gemiddeld rond de 5 euro per maand.

Wat moet ik doen als mijn telefoon, laptop of tablet is gestolen?

Bij diefstal moet je aangifte doen bij de politie. Om een schadevergoeding te krijgen bij gevallen van diefstal is altijd een officieel aangiftebewijs nodig.

Wordt mijn laptop, telefoon of tablet verzekerd door mijn reisverzekering?

Ja, deze verzekering dekt ook schade aan je laptop, telefoon of tablet. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Via je reisverzekering wordt vaak niet de nieuwwaarde van je toestel vergoed. Ook geldt deze verzekering alleen op vakantie.

Kan ik een laptop-, iPhone- of tabletverzekering tussendoor opzeggen?

Doorgaans is er een bedenktijd van twee weken na aanvraag van de verzekering. Binnen deze periode kun je de verzekering nog kosteloos opzeggen. Daarna zijn er kosten verbonden aan het tussentijds opzeggen. Dit geldt totdat de verzekeringstermijn is afgelopen, meestal is dit een jaar. Enkele verzekeringen bieden dagelijks gratis opzeggen als extra service.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897