Print icon

Soorten aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn verschillende soorten en dekkingen van de studenten aansprakelijkheidsverzekering. Of je nu vaak pech hebt of gewoon liever het zekere voor het onzekere neemt, er is ongetwijfeld een verzekering die bij jou en jouw bezigheden past. Op deze pagina vind je een uitleg over alle soorten studenten aansprakelijkheidsverzekeringen en de bijbehorende dekkingen.

Ga direct naar de

en sluit binnen 5 minuten een studenten aansprakelijkheidsverzekering af!

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering

Met een studenten aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je in het dagelijks leven zonder opzet aan anderen aanricht. Je bent verzekerd voor een vooraf bepaald bedrag waaruit de verzekeraar bij een ongeluk een schadevergoeding uit zal keren. De aansprakelijkheidsverzekering is een van de belangrijkste vrijwillige verzekeringen om af te sluiten. Een ongeluk waarbij bijvoorbeeld letselschade ontstaat kan voor erg hoge doktersrekeningen zorgen.

Aansprakelijkheidsverzekering

De normale aansprakelijkheidsverzekering biedt een dekking voor schade die jij of je huisdier zonder opzet veroorzaakt. De schade die vergoed wordt kan uiteenlopen. Wat de verzekering bijvoorbeeld dekt:

  • Een schadevergoeding voor materiële schade
  • Een vergoeding voor een schadeonderzoek door experts
  • De kosten van een rechtszaak na aansprakelijkheid

Je bent meestal verzekerd voor een bedrag tussen de 500.000 euro en 2.500.000 euro. Wanneer je ouders een aansprakelijkheidsverzekering met gezinspolis hebben ben je hier als student waarschijnlijk nog op meeverzekerd.

Alles over de basisdekking van een aansprakelijkheidsverzekering

Aanvullende aansprakelijkheidsverzekering

De standaard aansprakelijkheidsverzekering dekt veel ongelukken in het dagelijks leven, maar niet alle gevallen. Er zijn een aantal uitzonderingen op de regel die meestal betrekking hebben tot een bepaalde activiteit. Zo kan de dekking in de volgende gevallen niet gelden:

  • Tijdens een risicovolle sport
  • Wanneer je aan het werk bent
  • In het buitenland

Voor deze situaties kan je een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering afsluiten via de verzekeraar of bijvoorbeeld de sportvereniging waar je bij bent aangesloten.

Ga naar de pagina aanvullende aansprakelijkheidsverzekering voor meer informatie

Collectieve aansprakelijkheidsverzekering

Een collectieve verzekering houdt in dat een grote groep dezelfde verzekering heeft afgesloten. Het gaat hierbij vaak om verenigingen en instanties. Ook de aansprakelijkheidsverzekering kan je vaak collectief afsluiten. Denk hierbij aan:

  • Een verzekering via je studentenvereniging
  • Verzekerd zijn via je sportvereniging
  • Tijdens je werk of stage verzekerd zijn via je werkgever

Wanneer je een collectieve aansprakelijkheidsverzekering afsluit krijg je vaak korting op de premie. Het kan daarom de moeite waard zijn om te controleren of jij je bij een collectief kan aansluiten.

Meer informatie over de collectieve aansprakelijkheidsverzekering

Wat is het verschil met een WA verzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) wordt vaak onterecht een WA verzekering genoemd. Een WA verzekering ben je verplicht om af te sluiten wanneer je een motorrijtuig, een vliegvoertuig of een vaartuig aanschaft en gaat gebruiken, terwijl een gewone aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is om af te sluiten. Dit is een vrijwillige verzekering die je afsluit om het risico op hoge kosten naar aanleiding van onbedoeld toegebrachte schade te beperken.

Lees meer over het verschil met de WA-verzekering

Aansprakelijkheidsverzekering voor studentenondernemers

Heb je plannen om tijdens je studententijd te beginnen met het starten van een eigen bedrijf of als ZZP-er aan de slag te gaan? Dan is het verstandig om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om financiële risico’s af te kunnen dekken. Handig wanneer je tijdens het verlenen van een dienst of het door jouw geproduceerde product schade veroorzaakt.

Lees hierover meer op onze pagina Aansprakelijkheidsverzekering voor studentenondernemers