Waarde van inboedel bepalen

Wanneer je een verzekering gaat afsluiten die jouw huis of inboedel verzekert is het natuurlijk belangrijk dat de verzekering wel precies de waarde van jouw spullen dekt. Om te voorkomen dat je onder- of oververzekerd bent moet je van te voren de waarde van je inboedel bepalen. Op deze pagina lees je precies hoe je deze waarde bepaalt.

Inboedelwaardemeter

Als je wilt weten voor welk bedrag je jouw inboedel dient te laten verzekeren moet je de waarde van je inboedel bepalen. Om de waarde van je inboedel vast te stellen kan je gebruik maken van een inboedelwaardemeter. Dit is een berekening die je online kan doen bij je inboedelverzekeraar. Je dient hiervoor een aantal gegevens in te vullen, zoals:

  • Je leeftijd
  • Samenstelling van je huishouden
  • Hoe groot je woning is
  • Wat je verdient
  • Hoeveel je woning waard is
  • Mogelijke bijtellingen aan dure sieraden of audiovisuele- en computerapparatuur

Vervolgens wordt via het systeem de waarde van jouw inboedel berekend. Het is aan te raden om iedere paar jaar de inboedelwaardemeter opnieuw in te vullen. Tot slot zijn er inboedelverzekeraars die bij het bepalen van de waarde van je inboedel gebruik maken van inboedelindex. Deze waarde-indexcijfers worden als hulpmiddel via het Verbond van Verzekeraars aangeleverd (op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek).

Meer informatie over de inboedelwaardemeter

Verzekerde som

Wanneer je een inboedelverzekering of opstalverzekering afsluit moet je een bepaald maximumbedrag vast laten leggen. Dit bedrag wordt de verzekerde som genoemd. Als er schade aan je woning of inboedel is geconstateerd, is de verzekerde som het bedrag dat je maximaal vergoed krijgt. Daarnaast gebruikt de verzekeraar de verzekerde som om de hoogte van je maandelijkse premie te bepalen. Doorgaans dekt de verzekerde som de gehele waarde van je inboedel.

Lees meer over de verzekerde som

Taxateur

Naast het gebruik van de inboedelwaardemeter is het ook mogelijk om de waarde van je inboedel te bepalen door een taxatie. Een taxateur komt dan langs om een officieel rapport op te stellen waarin precies de waarde van jouw inboedel beschreven staat. Je kan dit vervolgens aan de verzekeraar laten zien. Met de informatie uit dit rapport voorkom je dat je over- of onderverzekerd bent. Aan het laten taxeren van je inboedel zijn wel kosten verbonden.

Premie

De waarde van je inboedel berekenen is niet alleen noodzakelijk om de hoogte van je dekking te bepalen. Daarnaast wordt deze waarde ook door verzekeraars gebruikt om je premie te berekenen. Op basis van de waarde van je inboedel weet de verzekeraar immers wat voor bedrag er bij schade maximaal uitgekeerd kan worden. Het is daarom belangrijk om de waarde van je inboedel altijd naar eerlijkheid te berekenen.

Kostbaarhedenverzekering

Wanneer je veel waardevolle spullen hebt kan het de moeite waard zijn om naast een inboedelverzekering ook een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. De kostbaarhedenverzekering dekt ook je dure apparatuur en andere waardevolle inboedel. Het verschil is echter dat de kostbaarhedenverzekering vaak een hoger maximumbedrag verzekert en daarnaast ook buitenshuis je spullen dekt.

Ga voor meer informatie naar de pagina kostbaarhedenverzekering

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897