Waarom een reisverzekering?

Vaak zit je met de vraag of je wel of geen reisverzekering af moet sluiten. Je bent meer bezig met het plannen van de vakantie dan met de kans dat er vervelende dingen kunnen gebeuren tijdens jouw vakantie.

Verder kan je jezelf afvragen of je niet dubbel verzekerd bent en of je de verzekering in dat geval eigenlijk wel nodig hebt. Hieronder vind je meer informatie over de reisverzekering om deze vragen te beantwoorden.

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering sluit je af om jezelf te dekken tegen onvoorziene uitgaven die je tegen kunt komen tijdens jouw vakantie. Dit kan materiële en- /of letselschade zijn die je tijdens je verblijf in het buitenland oploopt. Het bedrag dat jouw verzekeraar in het geval van schade zal uitkeren is vaak vele malen hoger dan de premie die jij betaalt.

Risico’s tijdens je reis

Als je in het buitenland verblijft, zijn de risico’s vaak groter dat je iets overkomt dan wanneer je in Nederland blijft. Je komt in een nieuwe omgeving, andere cultuur en er gelden andere regels en wetten. Zo kan het autoverkeer heel anders zijn dan je gewend bent. Daarbij is de kans dat je ziek wordt, bijvoorbeeld een voedselvergiftiging oploopt, door het gebrek aan hygiëne aanzienlijk groter. Ook kun je vervelende infecties oplopen als gevolg van een insectenbeet.

Het is mogelijk dat je hiervoor naar een dokter of naar het ziekenhuis moet om je te laten behandelen. De vraag is of je in het buitenland wel goed wordt behandeld en of deze artsen wel weten wat ze doen. In deze situaties kan je 24 uur per dag overal ter wereld de hulp inroepen van de alarmcentrale van je verzekeraar. Deze bieden op dat moment deskundige hulp.

Wat valt er binnen een reisverzekering

De belangrijkste zaken die gedekt zijn als je een reisverzekering afsluit zijn hieronder beschreven:

  • Schade en-/of diefstal van bagage
  • Schade aan jouw vakantie accommodatie
  • Hulpverlening in het buitenland
  • Onvoorziene kosten in het buitenland
  • Telefoonkosten vanuit het buitenland

Schade en-/of diefstal van bagage

Als jouw bagage beschadigd raakt of je bagage wordt gestolen tijdens jouw reis, dan is dit gedekt door jouw reisverzekering.

Schade aan accommodatie Mocht je onbedoeld schade veroorzaken aan je verblijfadres doordat je bijvoorbeeld een lamp omstoot of enkele glazen breekt, dan worden deze kosten vergoed door je verzekeraar.

Hulpverlening in het buitenland

Je kunt tijdens jouw verblijf in het buitenland bellen met de alarmcentrale van jouw verzekeraar in geval van ziekte, een ongeval of als je onverwachts terug wil door familieomstandigheden. De verzekeraar staat je dan bij en regelt eventuele hulp voor je.

Onvoorziene kosten in het buitenland

Hiermee zijn de kosten gedekt voor medische hulp in het buitenland of de repatriëring naar Nederland. Met repatriëring wordt bedoeld dat je de kosten van een terugkeer naar Nederland vergoed krijgt wanneer je ziek of gewond bent of in het geval van het vervoer van een stoffelijk overschot.

Telefoonkosten vanuit het buitenland

Mocht je iets overkomen, dan ben je vaak veel aan het bellen met je zorgverzekeraar en de alarmcentrale. Deze kosten kun je terugvragen als je een reisverzekering af hebt gesloten.

Aandachtspunten bij een reisverzekering

Tijdens het afsluiten van een reisverzekering zijn er nog een aantal zaken belangrijk voor het type reisverzekering dat je afsluit.

Denk hierbij aan zaken als:

  • Hoe lang ga je op reis? De periode van de reis en hoe vaak je jaarlijks op vakantie gaat heeft effect op de reisverzekering die je afsluit. Je kunt namelijk kiezen tussen een kortlopende, een doorlopende en een globetrotter verzekering.
  • Het verschil tussen deze verzekeringen is de premie die je betaalt en het aantal dagen dat je opeenvolgend verzekerd bent. Als je over het maximum aantal dagen heen gaat ben je vaak de gehele vakantie niet gedekt. In dat geval biedt een globetrotterverzekering een uitkomst omdat je met deze verzekering maximaal 2 jaar achter elkaar verzekerd kan zijn.

Aanvulling op je zorgverzekering

De zorgverzekering die je in Nederland afsluit dekt vaak medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Op het moment dat je hier overheen gaat, zijn de kosten voor jouw rekening. Als je een reisverzekering afsluit worden deze kosten wel vergoed. Denk hierbij aan hogere medische kosten in het buitenland en aan zaken als een gipsvlucht of een reddingsoperatie.

Europa of Werelddekking

Kijk voordat je op reis gaat altijd goed of de reisverzekering een dekking heeft voor jouw vakantiebestemming.

Reisverzekering afsluiten

Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten als je voor een bepaalde periode naar het buitenland gaat. Het is namelijk niet nodig om tijdens jouw verblijf financiële risico’s te lopen als je jezelf al voor een paar euro per dag kunt verzekeren. Om de keuze makkelijker te maken hebben wij een top 5 samengesteld van reisverzekeringen voor studenten.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897