Print icon

Overstappen

Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt maar je zou graag willen overstappen naar een andere verzekeraar, dan is het handig om te weten of, hoe en wanneer dat mogelijk is. Indien je bijvoorbeeld niet tevreden bent over je huidige verzekeraar, (hogere) pakketkorting kan krijgen bij een andere verzekeraar of om een andere reden wil overstappen, dan kan je daar op deze pagina meer informatie over vinden.

Waarom overstappen?

Het kan zijn dat je uiteindelijk flink wat geld op kan besparen door verzekeraars te vergelijken en over te stappen naar een andere verzekeraar. Om het vergelijken makkelijker te maken hebben wij onderzoek gedaan en een top 5 van aansprakelijkheidsverzekeringen samengesteld.

Ook als je niet tevreden bent over je huidige verzekeraar, om wat voor reden dan ook, kan je ervoor kiezen om je aansprakelijkheidsverzekering op te zeggen.

Een reden om over te stappen kan zijn om (meer) pakketkorting te verkrijgen. Verschillende verzekeraars bieden namelijk pakketkorting als je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit. Als je momenteel je aansprakelijkheidsverzekering bij een andere verzekeraar hebt afgesloten dan bijvoorbeeld je zorgverzekering, dan kan het handig zijn om te kijken of je korting kan krijgen als je alle / meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit.

Verder kan het ook zijn dat er een mogelijkheid blijkt te zijn dat je goedkoper een aansprakelijkheidsverzekering kan afsluiten via je studievereniging, sportclub of een andere organisatie of vereniging die collectiviteitskorting verstrekt.

Wanneer kan/mag je overstappen?

Na een contractperiode van 1 jaar mag je overstappen naar een aansprakelijkheidsverzekering van een andere verzekeraar. Hou wel in gedachte dat veel verzekeringsmaatschappijen een opzegtermijn van 1 maand hanteren. Ook handig om te weten is dat als je verzekeraar tussentijds (voor afloop van het 1 jarige contract) de premie verandert, bijvoorbeeld verhoogt, je het recht hebt om over te stappen.

Verzekeraars stellen je op de hoogte voor het aflopen van de verzekering en melden wanneer de verzekering afloopt en hoe je deze kan beëindigen. Als je niet of niet op tijd bent geïnformeerd door een verzekeraar over het aflopen van je aansprakelijkheidsverzekering, dan kan je het “Klachteninstituut Financiële Dienstverlening” hiervan op de hoogte brengen. Het is wel aan te raden om er zeker van te zijn dat je niet toevallig zelf verantwoordelijk bent geweest voor het niet ontvangen van deze informatie. Daarom is het belangrijk om adreswijzigingen of een nieuw e-mail adres snel door te geven aan je verzekeraar.

Hoe stap je over?

Zodra je verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen hebt vergeleken en besloten hebt dat je wilt overstappen, dan is het handig om eerst een aanvraag te doen bij je mogelijk nieuwe verzekeraar. Verzekeraars zijn bij een aansprakelijkheidsverzekering namelijk niet verplicht om je deze te verstrekken. Op het moment dat je in principe bevestiging hebt gekregen van je nieuwe verzekeraar, dan dien je schriftelijk je huidige aansprakelijkheidsverzekering op te zeggen. Dit hoeft maar een hele korte brief te zijn, maar ook kan je op internet verschillende voorbeeld brieven vinden, waarbij je slechts naam, adres, polisnummer, datum etc. dient aan te passen. Vervolgens zal je een bevestiging van je huidige verzekeraar ontvangen. Daarna kan je je nieuwe aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Het is aan te raden om wel goed op te letten dat je dezelfde afloopdatum van je huidige verzekering als startdatum van je nieuwe aansprakelijkheidsverzekering hanteert. Anders zou je namelijk een periode onverzekerd kunnen zijn of dubbel betalen.