Overstappen autoverzekering

Ondanks dat het verplicht is om een WA-verzekering te hebben, is het wel mogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar. Je moet er alleen voor zorgen dat je altijd verzekerd bent en niet in een onverzekerde auto rijdt. Op deze pagina lees je precies hoe je kunt overstappen.

Opzeggen autoverzekering

Er zijn een aantal redenen waarom je ervoor kan kiezen om je huidige autoverzekering op te zeggen, namelijk:

  • Je hebt je auto verkocht
  • Je hebt een nieuwe auto gekocht
  • Je wilt een andere verzekeraar

Alleen wanneer je jouw auto verkoopt hoef je geen nieuwe WA-verzekering af te sluiten. Wanneer je overstapt is het verplicht om na het stopzetten naar een andere verzekeraar over te stappen. Lees meer over het opzeggen van je autoverzekering.

Uitzonderingen opzegtermijn

Het is alleen mogelijk om voor het einde van de contractperiode over te stappen wanneer de verzekeraar de premie verhoogt of de polisvoorwaarden zo verandert dat het voor jou nadelig is. Je bent dan ook niet gebonden aan de opzegtermijn. Onthoud echter wel dat het niet verstandig is om de verzekering op te zeggen wanneer je nog geen nieuwe verzekeraar hebt gevonden.

Stilzwijgend verlengen contract

Na de contractvervaldatum is het iedere maand mogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar. Je hoeft dus niet lang van te voren aan te geven dat je de verzekering wilt stopzetten. Het stilzwijgend verlengen van de autoverzekering met bijvoorbeeld nog een jaar is namelijk niet meer toegestaan. Het overstappen naar een andere verzekeraar is dus een stuk eenvoudiger geworden.

Hoe een nieuwe verzekering aanvragen?

Een nieuwe autoverzekering kan je eenvoudig online aanvragen. Je hebt hiervoor wel wat gegevens over je auto nodig, zoals de meldcode. Een meldcode is een code die door de verzekeraar gebruikt wordt om je aan te melden bij de database waar alle verzekerden in staan. Deze meldcode is terug te vinden op het kentekenbewijs van het voertuig en bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. Houd daarom altijd je autopapieren bij de hand. Wees je er ook altijd bewust van dat autoverzekeraars geen acceptatieplicht hebben. Je kan dus geweigerd worden door een verzekeraar.

Om de keuze makkelijker te maken hebben wij onderzoek gedaan en op basis daarvan een top 5 van studenten autoverzekeringen samengesteld.

Voorlopige dekking nieuwe verzekeraar

Wanneer je online een nieuwe autoverzekering hebt aangevraagd krijg je soms eerst een voorlopige dekking. Vaak gebeurt dit wanneer je de verzekering via een website afsluit die als tussenpersoon handelt. De voorlopige dekking wordt afgegeven op basis van de gegevens die je hebt ingevuld en de voorwaarden die de autoverzekeraar stelt. Wanneer je de gegevens naar waarheid hebt ingevuld zal de voorlopige dekking dus bijna altijd omgezet worden in een normale dekking. Tevens ben je ook tijdens de voorlopige dekking al verzekerd.

Schadevrije jaren overstappen

Wanneer je een jaar lang schadevrij rijdt krijg je een schadevrij jaar toegekend die jou korting op je premie oplevert. Ook wanneer je tussentijds van verzekeraar overstapt blijven deze gegevens bewaart. Verzekeraars hebben namelijk een gezamelijk systeem (Roydata) waarin alle schadevrije maanden worden genoteerd. De nieuwe verzekeraar mag echter bij het berekenen van de premie zelf kiezen of bijvoorbeeld 10 schadevrije maanden omgezet worden in 1 of 0 schadevrije jaren. Houd hier daarom rekening mee!

Autoverzekering opschorten

Het is ook mogelijk om je autoverzekering niet meteen helemaal stop te zetten, maar slechts tijdelijk op te schorten. Dit kan voordelig zijn wanneer je nu je auto verkoopt, maar van plan bent om binnen een korte periode weer een andere auto te kopen. Je hoeft dan alleen nog maar de andere auto op je verzekering in te schrijven en behoudt je schadevrije jaren voor drie jaar. Wanneer je de verzekering opzegt behoud je de schadevrije jaren slechts een jaar. Natuurlijk betaal je voor de maanden dat je geen auto hebt ook geen premie.

Overstappen na schade

Als je schade hebt gereden en daardoor een negatief aantal schadevrije jaren (een malus) hebt opgebouwd, is het beter om je verzekering niet stop te zetten. Wanneer je in dat geval je autoverzekering beëindigt wordt dit geregistreerd. Het is daarna erg moeilijk om op een bepaald moment weer een nieuwe verzekering af te sluiten. Wanneer je tijdelijk geen auto hebt is het daarom verstandiger de autoverzekering op te schorten.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897