Begrippenlijst autoverzekering

Afschrijving

Als een auto ouder wordt, neemt deze af in waarde. Verzekeraars hanteren bij het afsluiten van een autoverzekering voor auto’s van jonger dan 1 jaar de nieuwwaarde van de auto. Na 3 jaar hanteert de verzekeraar de dagwaarde van de auto. In de periode ertussen wordt een graduele waardevermindering opgesteld die verschillend is per auto en per verzekeraar.

All-Risk

De All Risk autoverzekering is de meest uitgebreide autoverzekering die je af kunt sluiten. Deze verzekering wordt ook wel de WA volledig casco genoemd. De meeste schade aan je auto wordt met deze verzekering vergoed. Ook betaal je voor deze autoverzekering de hoogste premie.

Beperkt casco

Tussen een WA autoverzekering en een All Risk verzekering zit de WA beperkt casco verzekering. Deze verzekering biedt als extra dat enkele schade aan het eigen motorvoertuig vergoed wordt.

Bonus-malussysteem

Het bonus-malussysteem berekent of je een korting ontvangt op de te betalen premie. De korting die je kunt ontvangen is opgebouwd op basis van het door jou opgebouwde aantal schadevrije jaren.

Chassisnummer

Een chassisnummer of een voertuigidentificatienummer (VIN) en is een uniek identificatienummer dat elk voertuig wat zich op de weg bevindt en verplaatst dient te hebben. Dit nummer kan ingeslagen zijn in het chassis van het voertuig of op een plaatje dat bevestigd is op het voertuig.

Dagwaarde

Met de dagwaarde wordt de waarde bedoeld die nodig is om een gelijkwaarde auto aan te kunnen schaffen in het geval dat de auto niet meer te reparen is. Dit wordt gezien als de waarde die jouw auto op dat moment nog heeft in de markt. Afhankelijk van het aantal kilometers en de staat van de auto wordt de waarde uiteindelijk bepaald.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen in geval van schade. Indien je een eigen risico van €200 afspreekt en de schade bedraagt €500, dan ontvang je een vergoeding van €300. Wel heeft het claimen van schade invloed op het bonus-malussysteem.

Groene kaart

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs wat uitgegeven wordt door verzekeringsmaatschappijen. Deze kaart is het bewijs van verzekering van jouw voertuig in heel Europa.

Kentekenbewijs

Met het kentekenbewijs wordt het papieren gedeelte van het kenteken bedoeld.

Meldcode

Deze code heb je nodig bij het afsluiten van een verzekering. De meldcode kun je terugvinden op het kentekenbewijs van het voertuig en bestaat uit de laatste 4 cijfers van je chassisnummer.

Molestschade

De term molestschade is bedoeld voor schade die verzekeraars niet kunnen dekken. Dit kan schade zijn die is ontstaan door bijvoorbeeld rellen en oorlog.

Roy-data

Roy-data is een systeem waar alle opgebouwde schadevrije jaren van een verzekerde in opgeslagen staan. Alle landelijke verzekeraars kunnen, op het moment dat je een nieuwe autoverzekering afsluit, hierin opzoeken hoeveel schadevrije jaren je al op hebt gebouwd.

WA-verzekering

De WA autoverzekering is de in Nederland wettelijk verplichte verzekering die je af dient te sluiten voor je motorvoertuig. De WA autoverzekering dekt enkel de schade die jij veroorzaakt aan derden.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897