Tips & Veelgestelde vragen

Wanneer je een mobile of buitenshuisverzekering wilt afsluiten is het belangrijk verzekeraars goed op dekking, premie en de polisvoorwaarden te vergelijken. De polis staat echter vaak vol met specifieke termen & begrippen. Hierdoor kan je na het lezen nog vragen hebben over de dekking van de mobile of buitenshuisverzekering. Je vindt hier antwoorden op veelgestelde vragen, een uitleg van veel voorkomende begrippen en andere tips bij het afsluiten van de buitenshuisverzekering.

Bespaartips

Wanneer je voor je studie een nieuwe laptop moet kopen is dit een hele investering. Ook een abonnement voor je smartphone kost je vaak maandelijks een flink bedrag. Het is daarom natuurlijk mooi meegenomen wanneer je niet te veel geld kwijt bent aan je buitenshuisverzekering. Denk daarom bij het afsluiten van een studenten mobile of buitenshuisverzekering eens aan de volgende bespaartips:

  • Kies een aanbieder die leeftijds- of studentenkorting biedt;
  • Zorg dat het verzekerd bedrag van je inboedelverzekering en maximale vergoeding voor apparaten goed aansluit op je waardevolle mobiele spullen;
  • Controleer of er een eigen risico geldt voor je buitenshuisverzekering bij je inboedelverzekering.

Vergelijk mobile of buitenshuisverzekeringen

Er zijn geen wettelijke richtlijnen voor de prijzen die verzekeraars kunnen vragen voor hun buitenshuisverzekering. Ook de inhoud van de dekking is niet aan verplichtingen gebonden. De inhoud en de prijzen van alle studenten mobile of buitenshuisverzekeringen verschillen dus. Door aanbieders met elkaar te vergelijken kan je eenvoudig de goedkoopste optie kiezen met de meest passende dekking. Kijk ook eens naar onze Top 5 buitenhuisverzekeringen bij je inboedelverzekering voor een vergelijking van buitenshuisverzekeringen.

Heb jij een mobile of buitenshuisverzekering gekozen op basis van goed onderzoek? Dan heb je waarschijnlijk dit jaar een lage premie betaald voor een goede dekking. Je zou denken dat het dan de komende jaren ook wel goed zit met die verzekering, maar dat is niet zo. Veel verzekeraars bepalen ieder jaar hun premie en voorwaarden opnieuw. Zo kan er ineens een verzekeraar zijn met een veel goedkopere aanbieding. Neem dus ieder jaar opnieuw de tijd om je studenten inboedelverzekering met buitenshuisdekking te vergelijken.

Andere verzekeringen

Je elektronische apparaten vallen onder je inboedel. Het kan daarom zijn dat je met een andere verzekering die je al hebt al een dekking hebt voor je apparatuur. Controleer of je de volgende verzekeringen al hebt en of deze de juiste dekking bieden:

  • De inboedelverzekering. Deze is alleen geschikt wanneer je de apparaten niet mee neemt buitenshuis. Kies daarom voor een aanvullende dekking buitenshuis bij deze verzekering;
  • De reisverzekering. Deze is alleen geschikt wanneer je waardevolle spullen/bagage specifiek voor op vakantie wilt verzekeren.

Veelgestelde vragen

Veel verzekeraars verschillen in de voorwaarden die ze stellen voor het afsluiten van een verzekering of het uitkeren van een vergoeding. Het kan daarom goed zo zijn dat jij tijdens het vergelijken van verzekeraars of het lezen van polisvoorwaarden tegen wat vragen oploopt. De antwoorden op de veelgestelde vragen geven je waarschijnlijk de informatie die je zoekt. De lijst is zorgvuldig samengesteld op basis van vragen die andere studenten al eerder gesteld hebben. Hieronder vind je antwoorden op de veelgestelde vragen over laptop-, iPhone- en tabletverzekeringen.

Waarom moet ik mijn laptop, iPhone of tablet verzekeren?

Laptops zijn dure, draagbare apparaten die door het vele vervoeren kwetsbaar zijn voor schade en diefstal. Om bij schade niet met een onverwachte en hoge kostenpost te zitten, kun je de apparatuur laten verzekeren.

Hoeveel kost een laptop-, tablet- of iPhone verzekering?

Hoeveel je maandelijks kwijt bent aan je premie is afhankelijk van je inboedelverzekeraar en de kosten van een aanvullende mobile of buitenshuisdekking. De premie ligt gemiddeld rond de 5 euro per maand.

Wat moet ik doen als mijn telefoon, laptop of tablet is gestolen?

Bij diefstal moet je aangifte doen bij de politie. Om een schadevergoeding te krijgen bij gevallen van diefstal is altijd een officieel aangiftebewijs nodig.

Wie bepaalt of mijn kapotte mobiele telefoon, tablet of laptop gerepareerd of vervangen wordt?

Je inboedelverzekeraar neemt jouw schadezaak in behandeling en laat het apparaat controleren. Aan de hand hiervan bepaalt jouw verzekeraar of het apparaat gerepareerd of vervangen kan worden en wat voor vergoeding jij hiervoor krijgt.

Wordt mijn laptop, telefoon of tablet verzekerd door mijn reisverzekering?

Ja, deze verzekering dekt ook schade aan je laptop, telefoon of tablet. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Via je reisverzekering wordt vaak niet de nieuwwaarde van je toestel vergoed. Ook geldt deze verzekering alleen op vakantie.

Ben ik met een laptop-, iPhone- of tabletverzekering in het buitenland verzekerd?

Dat is mogelijk, dit is afhankelijk van het dekkingsgebied van je buitenshuisverzekering bij je inboedelverzekering. Deze informatie vind je terug in de polisvoorwaarden of op de verzekeringskaart.

Wanneer en hoe kan ik een laptop-, iPhone- of tabletverzekering afsluiten?

Een laptop-, iPhone- of tabletverzekering kan je online afsluiten, eenvoudig als aanvullende dekking bij je inboedelverzekering. In onze top 5 inboedelverzekeringen vind je een handig overzicht van verzekeraars en kan je de optie ‘buitenshuisdekking’ aanvinken.

Kan ik een laptop-, iPhone- of tabletverzekering tussendoor opzeggen?

Doorgaans is er een bedenktijd van twee weken na aanvraag van de verzekering. Binnen deze periode kun je de verzekering nog kosteloos opzeggen. Daarna zijn er kosten verbonden aan het tussentijds opzeggen. Dit geldt totdat de verzekeringstermijn is afgelopen, meestal is dit een jaar. Enkele verzekeringen bieden dagelijks gratis opzeggen als extra service.

Begrippenlijst

De polis van de mobile of buitenshuisverzekering staat vol met voorwaarden en kleine letters. Verzekeraars gebruiken veel vaktermen om deze voorwaarden te beschrijven. Wellicht ben je er een paar tegengekomen die je niet begreep? In onze begrippenlijst vind je een overzicht van de meest gebruikte termen met een duidelijke uitleg. Na het lezen van deze begrippen weet jij precies hoe je buitenshuis- of mobile verzekering in elkaar steekt. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste begrippen die te maken hebben met een PC, laptop, tablet of iPhone verzekering.

Betalingsperiode

De tijden waarop je de premie voor je verzekering dient te betalen. Dit kan maandelijks, periodiek of jaarlijks.

Brandschade

Schade aan je laptop, tablet of andere apparaten veroorzaakt door brand. Deze schade dient te zijn ontstaan zonder opzet.

Waterschade

Schade aan je laptop, tablet of andere elektronische apparaten welke veroorzaakt is door vrijkomend water.

Eigen risico

Een deel van de kosten van schade aan je laptop, tablet of andere waardevolle spullen welke je zelf dient te betalen. Je betaalt dus een gedeelte van de rekening zelf en het andere gedeelte betaalt de verzekeraar voor jou.

Reparatiekosten

De kosten die gepaard gaan met het repareren van de apparatuur. Hierbij behoort ook het arbeidsloon van de reparateur.

Schadebehandelaar

De persoon die de meldingen van schades in behandeling neemt en beoordeelt voor je verzekeraar.

Slijtage

Geleidelijke achteruitgang van je apparatuur welke ontstaat door het op een normale wijze gebruiken van je apparaat.

Vervangingskosten

Kosten die gepaard gaan met het vervangen van onderdelen van je apparaat. In deze kosten zij ook de arbeidskosten meegenomen.

Verzekerde som

Het bedrag waarvoor je laptop, tablet of andere waardevolle spullen zijn verzekerd. Dit is het maximale bedrag dat je vergoed kunt krijgen wanneer er schade ontstaat.

Tips bij het afsluiten van de buitenshuis- of mobile verzekering

  • Vergelijk goed de premievoorwaarden van de verschillende aanbieders van iPhone, tablet of laptopverzekeringen. Sommige aanbieders keren alleen uit onder zeer strikte voorwaarden, bij andere verzekeraars is dit veel ruimer. Daarnaast hebben sommige aanbieders een eigen risico en andere aanbieders hebben dit niet.
  • Als je waardevolle spullen gestolen worden of je bent beroofd, vergeet dan niet om aangifte te doen bij de politie. De verzekeringsmaatschappij kan naar een proces verbaal vragen wanneer je een claim indient.