Onverzekerd zijn
Voor bijna iedereen is het afsluiten van een zorgverzekering heel normaal. Je zoekt uit welke verzekeraar voor jou het voordeligst is, vraagt een offerte aan en sluit een verzekering af. Het is mogelijk dat je geen zorgverzekering hebt. Als dit het geval is, kan je hieronder meer informatie vinden over wat te doen als je onverzekerd bent.
Onverzekerd zijn is illegaal
Ben je ouder dan 18 jaar en woonachtig in Nederland, dan ben je volgens de wet verplicht tot het afsluiten van een Nederlandse (basis) zorgverzekering. Daarnaast ben je verplicht om de premie te betalen voor deze zorgverzekering. Sluit je geen basisverzekering af, dan ben je ook niet verzekerd tegen de zorgkosten die je maakt en riskeer je een hoge boete.
Waarom is onverzekerd zijn illegaal?
In Nederland zijn meer dan 150.000 mensen onverzekerd. Het probleem is dat een ziekenhuisopname veel duurder is dan de premie die je doorgaans aan je zorgverzekering betaalt. Deze ziekenhuiskosten worden dus verdeeld onder iedereen die woonachtig is in Nederland of die hier werkt. Dit heeft de overheid vastgelegd in de zorgverzekeringswet. Iedereen moet volgens deze wet een verzekering afsluiten. Dit noemt men ook wel solidariteit in de zorg. Mede door deze wet blijft voor iedereen de zorg betaalbaar.
Betalingsregeling
Mocht het zo zijn dat je geen basisverzekering kunt betalen en dus geen zorgverzekering af kunt sluiten, dan kan je zorgverzekeraar je hierbij helpen. Als dit het geval is kan je contact zoeken met je zorgverzekeraar. Deze biedt dan op basis van jouw inkomen een betalingsregeling aan.
Boete
Als je onverzekerd bent krijg je van het CAK (Centraal Administratie Kantoor) een brief toegestuurd. In deze brief staat vermeld dat je verplicht bent een zorgverzekering af te sluiten binnen een periode van 3 maanden. Indien je dit niet doet, krijg je een boete.
Heb je binnen 3 maanden na deze boete geen zorgverzekering, krijg je nog een tweede boete. De bedragen van deze boetes kunnen al snel oplopen naar bedragen van ongeveer € 350,- per boete.
Mocht je na 3 maanden na de tweede boete nog steeds geen zorgverzekering af hebben gesloten, dan sluit het CAK voor jou een zorgverzekering af. De premie die je hiervoor betaalt wordt vervolgens 12 maanden van je inkomsten ingehouden. Als je geen vaste inkomsten hebt, zul je een acceptgiro ontvangen. Tevens ben je verplicht de twee voorgaande boetes nog te betalen.
Zorgtoeslag
Als je niet genoeg geld verdient om jezelf te verzekeren, kun je hiervoor een zorgtoeslag aanvragen. Zorgtoeslag is er dan om je te helpen bij het betalen van een deel van de premie. Bij een laag inkomen heb je vaak recht op zorgtoeslag. De zorgtoeslag kun je online aanvragen bij de belastingdienst. Je kan snel en makkelijk hier je zorgtoeslag berekenen.
Uitzonderingen op de regel
Er zijn in Nederland enkele uitzonderingsgroepen, waarbij je niet verplicht bent om een basiszorgverzekering af te sluiten. Deze groepen zijn:
- Expats uit het buitenland.
- Mensen die in het buitenland werkzaamheden verrichten maar in Nederland verblijven
- Mensen die buiten Nederland geld ontvangen in de vorm van een uitkering of pensioen.
- Studenten uit het buitenland die tijdelijk in Nederland wonen om te studeren.
- Mensen die in Nederland asiel zoeken.
Verder zijn er nog twee groepen die volgens de wet een uitzondering op de regel vormen. Deze groepen zijn gemoedsbezwaren en militairen die actief in dienst zijn. Iemand met gemoedsbezwaren is ervan overtuigd dat verzekeren in strijd is met het lot van god. Hiermee wil hij duidelijk maken dat God het leven beheerst en er geen zaken per toeval gebeuren. Deze groep verzet zich ook vaak tegen het gebruik van inentingen en voorbehoedsmiddelen.