Onderhoudskosten

Niets is zo vervelend als een auto die het begeeft. Daarom zijn onderhoud plegen en een autoverzekering afsluiten geen overbodige luxe en bovendien noodzakelijk voor veilig rijden. Laat dit, als het even kan, jaarlijks doen. Besparen op onderhoudskosten is op korte termijn gunstig voor je portemonnee maar is dit ook zo op lange termijn?

Wat is onderhoud?

Waar je vroeger prima zelf kon sleutelen aan je auto om klein onderhoud te plegen, is dat tegenwoordig wel anders met de komst van autosoftware die moet worden uitgelezen. Het is dus een stuk ingewikkelder geworden om simpele reparaties zelf uit te voeren. Neem het verwisselen van een koplampje, zelfs dat is een stuk lastiger.

Soorten onderhoud

Er zijn eigenlijk vier soorten onderhoud aan te merken bij een moderne auto. Zo heb je de vaste inspectie, reparatie aan slijtagedelen, kilometer gebonden vervanging en onvoorziene reparatie.

Vast onderhous

De vaste inspectie (apk) moet ieder jaar worden gedaan. De essentiële onderdelen worden gecontroleerd zoals verschillende vloeistoffen, de ophanging en de remmen. Doe dit ook voor je eigen veiligheid. Als je een apk te laat doet riskeer je zelfs een boete.

Slijtagedelen onderhoud

Er zijn ook onderdelen met een bepaalde levensduur, voorbeelden zijn de remschijven en de koppelingsplaat. Uiteraard afhankelijk van de intensiviteit waarmee je ze gebruikt.

Kilometergebonden onderhoud

Hierbij moeten de onderdelen dus na een bepaalde hoeveelheid kilometers vervangen worden, het beste voorbeeld hiervan is de distributieriem.

Onvoorziene reparatie

Helaas kan ook aan een (nieuwe) auto plotseling iets kapot gaan. Dit noemen we een onvoorziene reparatie. In sommige situaties vergroot je in feite het risico op een onvoorziene reparatie, denk hierbij aan een verkeerde brandstof tanken, waardoor je tank moet worden leeggepompt. Of doorrijden met een te lage bandenspanning waardoor de kans op een klapband wordt vergroot.

Onderhoudsmeldingen

Je kent ze wel, de symbolen op het dashboard van de auto. Meestal zijn ze groen van kleur. Maar als ze rood zijn is het foute boel en moet je zeker niet verder rijden. Bij oranje is het raadzaam door te rijden naar een garage. De storing wordt dan uitgelezen zodat kan worden ingeschat of er moet worden gerepareerd.

Onderhoudsboekje

Laat altijd een reparatie in het onderhoudsboekje van jouw auto zetten. Dit is niet alleen handig voor een eventuele volgende reparatie en eigen overzicht maar ook voor het verkopen van je auto is dit een bewijsstuk. Zo staat zwart op wit welk onderhoud er gepleegd is.

Wat kost onderhoud?

Uiteraard is dit afhankelijk van het soort onderhoud. Wil je alleen de prijs van een APK weten of moeten er onderdelen gerepareerd of vervangen worden? Check dan van te voren, online of via een offerte, de prijzen. Zo maak je in ieder geval een inschatting van de kosten.    

Kan ik onderhoud bij elke garage laten plegen?

Wat is wijsheid en wie kies je voor onderhoud aan je auto? Een bekwame garagist kan een inschatting maken van reparaties die nu nog niet noodzakelijk zijn maar wel op lange termijn. Hierdoor verklein je de kans op plotselinge pech of stilstaan langs de weg. Maak ook goede afspraken met de garagist en vraag hem om je op te bellen als er een reparatie moet worden gedaan. Zo kan je de kosten beter monitoren.

Merkenspecialisten

Hierbij heeft de garage brede expertise op het gebied van een bepaald merk. Uiteraard handig voor de specifieke kennis over verschillende onderdelen maar een merkenspecialist weet ook wat de opties zijn voor goedkopere alternatieven zoals revisie onderdelen.

Universele garages

In tegenstelling tot de merkenspecialist richten deze garages zich op allerlei verschillende automerken. Alle universele autogarages beschikken over een gedegen basiskennis van alle merken. Het uurtarief is wat lager en vaak is een universele garage wat kleinschaliger.

Bovaggarage

Een Bovaggarage moet je eigenlijk zien als een garage met een keurmerk. Vaak zit er drie maanden garantie op een reparatie. Nog steeds in twijfel? Bekijk dan garagereviews.

Wat zijn revisie onderdelen?

Revisie betekent nakijken en zo nodig herstellen. Een gereviseerd-onderdeel is dus eigenlijk een tweedehands onderdeel dat kan worden hersteld en daarna opnieuw kan worden gebruikt. Veel auto-onderdelen moeten regelmatig vervangen worden of zijn slijtagegevoelig zoals een dynamo. Zeker als je een wat oudere auto rijdt en deze wat onderhoudsgevoeliger is kan het interessant zijn om voor gereviseerde auto-onderdelen te kiezen. Een gereviseerd auto-onderdeel is namelijk een stuk voordeliger. De garagehouder kan ook, op jouw verzoek, op zoek gaan naar een gereviseerd auto-onderdeel. Houd er rekening mee dat dit wat extra tijd kost voor de garagist en daar zullen kosten voor in rekening worden gebracht. Je krijgt ook op gereviseerde onderdelen gewoon garantie, vaak zo’n drie maanden. Let hier dus op.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897