Alle zorgverzekeraars

In Nederland heb je de keuze uit 39 zorgverzekeraars die verdeeld zijn over 10 moederbedrijven. Al deze zorgverzekeraars bieden verschillende (doelgroep specifieke) verzekeringspakketten aan. Het maken van een keuze wordt je hierdoor niet makkelijk gemaakt. Welke zorgaanbieder en welke verzekering past nu bij mij? Om je te helpen bij het vinden van een antwoord op deze vragen hebben wij per Nederlandse zorgverzekeraar de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet.

Alle zorgverzekeraars

 • SVG Logo De Friesland
 • SVG Logo FBTO
 • SVG Logo ZieZo
 • SVG Logo Zilveren Kruis
 • SVG Logo Zorg en Zekerheid
 • SVG Logo asr
 • SVG Logo Just
 • SVG Logo OHRA
 • SVG Logo CZdirect
 • SVG Logo Salland
 • SVG Logo Menzis
 • SVG Logo Anderzorg
 • SVG Logo HEMA
 • SVG Logo Vink Vink
 • SVG Logo Nationale Nederlanden
 • SVG Logo De christelijke zorgverzekeraar
 • SVG Logo ONVZ
 • SVG Logo CZ
 • SVG Logo UnitedConsumers
 • SVG Logo Unive

Achmea

Achmea kent een rijke historie en werd in 1811 opgericht door een boer in het Friese plaatsje Achlum. Na talloze fusies werd het bedrijf uiteindelijk wat het nu is: de grootste verzekeraar van Nederland met een marktaandeel van zo’n 30 procent. Onder de paraplu van Achmea vallen verschillende zorgverzekeraars, waarvan Zilveren Kruis de grootste is.

Voor de wijze van duurzaam beleggen, krijgt Achmea van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie VBDO een score van:
3.5

Onder het Achmea concern vallen de volgende merken: De Friesland, FBTO, ZieZo, Zilveren Kruis, Studenten Goed Verzekerd en Interpolis.


Zorgverzekeraar De Friesland

De Friesland

Deze van oorsprong Friese organisatie is inmiddels in heel Nederland bekend. Je kunt er een basisverzekering afsluiten en deze aanvullen met een aanvullende en/of tandartsverzekering naar keuze. Handig is dat bijna alle verzekeringszaken online te regelen zijn. Als student kun je hier profiteren van een collectief voordeel.

De Friesland


Zorgverzekeraar FBTO

FBTO

FBTO bestaat al meer dan 50 jaar en is van oorsprong een verzekeringsmaatschappij uit het noorden van het land voor boeren en tuinders. FBTO is dan ook een afkorting voor Friese Boeren en Tuinders Onderlinge. Inmiddels is FBTO onderdeel van Achmea en een verzekeringsmaatschappij die zich onderscheidt door de eindeloze opties aan verschillende modules.

FBTO


Zorgverzekeraar ZieZo

Zilveren Kruis ZieZo

ZieZo is de compacte zorgverzekering van Zilveren Kruis. Je kunt bij ZieZo een duidelijke zorgverzekering afsluiten die voor een lage prijs de belangrijkste zaken dekt. Bijna alles wordt bij ZieZo online geregeld, er is een online chat, een handige app en een online apotheek.

ZieZo


Zorgverzekeraar Zilveren Kruis

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis heeft als ambitie om hoge kwaliteit te bieden tegen een lage prijs. Daarbij heeft deze zorgverzekeraar een speciale zorgverzekering voor studenten met een lagere premie. Je kan aanvullend voor verschillende pakketten kiezen om extra zorg te verzekeren.

Zilveren Kruis

Interpolis

Interpolis

Interpolis is een verzekeraar die focust op heldere communicatie. Ze willen verzekeren niet ingewikkelder maken dan het is. Interpolis heeft twee verschillende basiszorgverzekeringen en diverse aanvullende pakketten. Voor studenten is er een speciaal pakket met een scherpe premie.

ASR

Verzekeringsgroep ASR is in 1997 ontstaan, nadat Stad Rotterdam zowel Europesche Verzekeringen als De Amersfoortse overnam. Bij ASR willen ze met hun verzekeringen bijdragen aan een eerlijke en duurzame maatschappij. Je kunt bij deze verzekeraar verschillende zorgverzekeringen afsluiten onder de labels van De Amersfoortse.

Voor de wijze van duurzaam beleggen, krijgt de ASR van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie VBDO een score van:
4.5

Zorgverzekeraar asr

a.s.r. => ik kies zelf

a.s.r. biedt sinds 2011 zorgverzekeringen aan die je direct online kunt afsluiten, eerst onder de naam Ditzo en sinds 2023 onder het label a.s.r. => ik kies zelf. Het is bij de verzekeringen mogelijk om de verschillende aanvullende dekkingen aan en uit te zetten. Hierdoor kun je precies de dekking kiezen voor de zorg die je denkt nodig te hebben.

a.s.r.

Zorgverzekeraar Amersfoortse

De Amersfoortse

De Amersfoortse is onderdeel van ASR. Deze verzekeraar is wat duurder dan gemiddeld, maar hier staat tegenover dat er meer vergoed wordt vanuit aanvullende pakketten. Ook heb je bij deze verzekeraar 100% vrije zorgkeuze. Daarnaast bieden ze veel zorg op maat. Zo kun je als zelfstandig ondernemer coaching krijgen als je ziek bent, zodat je snel weer aan de slag kunt.

CZ

CZ is een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk en één van de grootste in Nederland met een marktaandeel van meer dan 20 procent. De verzekeraar werd in 1930 opgericht als Stichting Centraal Ziekenfonds. Het doel van CZ is om zorg betaalbaar en toegankelijk te houden voor iedereen. Je kunt bij deze verzekeraar kiezen uit vier verschillende zorgverzekeringen.

Voor de wijze van duurzaam beleggen, krijgt CZ van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie VBDO een score van:
2.2

Onder het CZ concern vallen de volgende merken: Just, OHRA, CZ en CDdirect.


Zorgverzekeraar Just

Just

Just is het op jongeren gerichte onderdeel van het Centraal Ziekenfonds (CZ).De premie van Just ligt lager omdat je alles online regelt. De verzekeraar zelf vindt dat je bij Just alleen verzekert wat écht noodzakelijk is. Hierbij willen ze het je zo gemakkelijk mogelijk maken en betrouwbaar en betaalbaar zijn.

Just


Zorgverzekeraar OHRA

OHRA

OHRA OHRA was van oorsprong een verzekeringsmaatschappij voor ambtenaren. Dit is nog terug te zien in de naam, want OHRA is een afkorting voor Onderlinge Ziektekostenverzekeringsfonds van Hoogere Rijksambtenaren. Inmiddels kan iedereen zich bij deze verzekeraar aanmelden en bieden ze services en pakketten rechtstreeks aan de klant aan.

OHRA

Zorgverzekeraar CZ

CZ

Bij deze zorgverzekering willen ze verder gaan dan de concurrentie. Dit resulteert in een online omgeving en een klantenservice die altijd voor je klaarstaat. CZ biedt verschillende basiszorgverzekeringen aan en speciaal voor jongeren heeft CZ een aanvullende zorgverzekering die goed past bij hun lifestyle.

CZ

Zorgverzekeraar CZdirect

CZdirect

Op zoek naar een voordelige, online zorgverzekering? Via CZdirect, de online zorgverzekering van grote zorgverzekeraar CZ, kan je tegen een lage premie een naturapolis afsluiten. Hoewel CZdirect met gecontracteerde zorgverleners werkt, heb je de keuze uit ruim 45.000 zorgprofessionals door het hele land. Online kan je praktisch alles regelen voor je zorgverzekering: van declaraties, het krijgen van advies tot het wijzigen van je zorgverzekering. Een interessante optie voor zowel jongeren als studenten!

CZdirect

DSW

DSW is een van de kleinste verzekeraars, maar heeft een uitstekende reputatie. De oprichter is afkomstig uit Schiedam. In eerste instantie richtte de verzekeraar zich daarom op het Westland, maar sinds 2015 richt de verzekeraar zich ook op Twente. Voor de mensen uit deze regio is een apart label opgericht, InTwente. DSW onderscheidt zich elk jaar door als eerste verzekeraar de nieuwe premies bekend te maken.

Zorgverzekeraar DSW

DSW

DSW is een transparante verzekeraar. Ze geven altijd exact aan hoe de premie is opgebouwd en over vergoedingen zijn ze net zo duidelijk. Het eigen risico is bij DSW altijd lager dan bij alle andere verzekeraars, ze betalen een gedeelte namelijk uit eigen zak. Voor studenten hebben ze daarnaast een lage premie.

Zorgverzekeraar CZ

inTwente

InTwente is een eigenzinnige verzekeraar speciaal voor de inwoners in en rondom Twente. Deze zorgverzekeraar maakt samen met DSW altijd als eerste de nieuwe premie bekend en vaak bieden ze een korting op het eigen risico. Bij InTwente focussen ze op goede en toegankelijke zorg in de omgeving. Voor studenten is er een speciale polis met een scherpe premie.

Zorgverzekeraar Stad Holland

Stad Holland

Stad Holland is een kleine zorgverzekeraar waarbij service hoog in het vaandel staat. Betrouwbaarheid heeft topprioriteit. De producten worden alleen via verzekeringsadviseurs aangeboden, zodat je altijd de beste hulp krijgt bij het kiezen van de juiste verzekering.

Eno

Eno is de kleinste verzekeringsgroep binnen Nederland. De verzekeraar kent wel een rijke historie, het bedrijf werd al in 1860 opgericht. Eno heeft als ambitie om als kleine verzekeraar een grootse bijdrage te leveren aan de zorg. Eno onderscheidt zich met het label HollandZorg, speciaal gecreëerd voor mensen die tijdelijk in Nederland komen wonen en werken.


Zorgverzekeraar Salland

Salland

Salland is een kleine en regionale zorgverzekeraar. Alleen als je bij hen in de regio woont, kun je bij Salland een verzekering afsluiten. De verzekeraar onderscheidt zich doordat je hier je eigen risico gespreid terug kan betalen en daarnaast krijg je diverse kortingen op zorgproducten en andere zaken, zoals uitjes of sportkleding.

Salland

Eucare

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel is de concurrentie niet op gang gekomen zoals de overheid had gehoopt. Eucare probeert hier verandering in te brengen, deze nieuwe speler op de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt is sinds begin 2019 actief in Nederland en richt zich via volmacht Aevitae op maatwerk verzekeringen.

Zorgverzekeraar Aevitae

Aevitae

Bij Aevitea staat de mens centraal en dit merk je in de verzekeringen en in het contact met de verzekeraar. Zelf zeggen ze alles net ‘aeven anders’ te willen doen. Bij zorgvragen krijg je persoonlijk advies en bij problemen proberen ze verder te kijken dan een ander. Dit alles om de beste zorg te kunnen bieden.

Menzis

Menzis wordt in 1836 door artsen, apothekers en tandartsen opgericht en heeft als doel iedereen het recht op zorg te geven. Menzis is inmiddels één van de grootste spelers binnen de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt en vooral actief in het noorden van Nederland. Onder Menzis vallen verschillende bekende namen zoals de zorgverzekering van HEMA en Anderzorg.

Voor de wijze van duurzaam beleggen, krijgt Menzis van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie VBDO een score van:
2.8

Onder het CZ concern vallen de volgende merken: Anderzorg, HEMA, Menzis en PMA.


Zorgverzekeraar Anderzorg

Anderzorg

Anderzorg richt zich met name op jongeren, je kan er tegen zeer lage prijs een zorgverzekering afsluiten. Al meer dan tien jaar op rij leveren ze één van de laagste premies. Je levert dan wel in op service, Anderzorg is vooral online bereikbaar en de bedoeling is dat je vooral zelf veel regelt.

Anderzorg


Zorgverzekeraar HEMA

HEMA

Naast de welbekende rookworst en heerlijke €2,- ontbijtjes kan je bij HEMA sinds 2014 ook een zorgverzekering afsluiten. Naast een basisverzekering kan je drie verschillende aanvullende- en/of drie verschillende tandartsverzekeringen afsluiten.

HEMA


Zorgverzekeraar Menzis

Menzis

Menzis is de op drie na grootste Nederlandse zorgverzekeraar. Bij Menzis heb je de keuze uit drie soorten basisverzekeringspolissen. Deze polissen kunnen naar wens worden uitgebreid met verschillende aanvullende verzekeringen die aansluiting zoeken bij verschillende zorgbehoeften.

Menzis

Zorgverzekeraar PMA

PMA

PMA is het grootste zorgcollectief van Nederland. PMA staat voor “Positive Mental Attitude” en biedt al jarenlang kortingen op verschillende verzekeringen. Je kunt hier zowel basiszorgverzekeringen als aanvullende zorgverzekeringen afsluiten.

Zorgverzekeraar VinkVink

VinkVink

VinkVink is een nieuwe, online verzekeraar. De pakketten zijn overzichtelijk en je ontvangt een scherpe premie bij deze verzekeraar. Je verzekeringszaken regel je zelf eenvoudig via de app.

VinkVink

Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden onderscheidt zich van andere verzekeraars, doordat zij uitgebreide pakketten aanbieden ter aanvulling op de basis zorgverzekering. NN kent maar liefst vijf verschillende aanvullende verzekeringen.

Voor de wijze van duurzaam beleggen, krijgt NN van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie VBDO een score van:
3.5


Zorgverzekeraar NN

Nationale Nederlanden

Bij Nationale Nederlanden kun je voor verschillende financiële dienstverleningen terecht. Of je nu wilt beleggen of een verzekering wil afsluiten, bij Nationale Nederlanden ben je aan het juiste adres. Sinds enkele jaren kun je ook een zorgverzekering bij hen afsluiten.

Nationale Nederlanden

De christelijke zorgverzekeraar

De christelijke zorgverzekeraar is, de naam zegt het al, een zorgverzekeraar met een christelijke inslag. Bij De christelijke zorgverzekeraar kun je kiezen uit 2 basisverzekeringen. De verzekeraar helpt bij het vinden van (christelijke) zorgverleners. Zo brengen ze geloof, zorg en hulp samen.


Zorgverzekeraar De christelijke zorgverzekeraar

De christelijke zorgverzekeraar

De christelijke zorgverzekeraar, voorheen bekend onder de naam Pro Life, heeft zich lang onderscheiden van andere verzekeraars door vormen van zorg die niet in overeenstemming zijn met het christelijke geloof uit te sluiten. Vanaf 2023 bevatten de vergoedingen bij De christelijke zorgverzekeraar geen uitsluitingen meer. Alle zorg die standaard via een basisverzekering wordt aangeboden, zal ook in de basisverzekering van De christelijke zorgverzekeraar zitten.

De christelijke zorgverzekeraar

ONVZ

ONVZ onderscheidt zich van alle andere verzekeraars, doordat zij zich als enige richten op zorgverzekeringen en niets anders. Deze kleine verzekeraar heeft zich duidelijk gespecialiseerd en biedt dan ook uitgebreide aanvullende zorgverzekeringen om het complete pakket aan te kunnen bieden.

Voor de wijze van duurzaam beleggen, krijgt ONVZ van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie VBDO een score van:
2.0

Onder het CZ concern vallen de volgende merken: ONVZ, PNOzorg en VvAA.


Zorgverzekeraar ONVZ

ONVZ

Zorgverzekeraar ONVZ is opgericht in 1933. De basiszorgverzekering van deze verzekeraar is een restitutiepolis: dat betekent dat je zelf alle vrijheid hebt om te kiezen bij welke zorgverlener je een behandeling wilt ondergaan. Je bent dus niet gebonden aan gecontracteerde zorg. Naast het basispakket kan je kiezen uit ruim zes aanvullende zorgverzekeringen en vijf tandartsverzekeringen.

ONVZ

Zorgverzekeraar VvAA

VvAA

VvAA is een zorgverzekering voor mensen die werkzaam zijn in de zorg. Ook (para) medische studenten kunnen bij VVAA een zorgverzekering afsluiten. Speciaal voor hen zijn er aantrekkelijke kortingen en aanvullende pakketten met dekkingen die aansluiten bij het leven van een student.

VGZ

Bijna 300 jaar terug werd VGZ opgericht uit een solidariteitsgedachte van Nijmeegse timmerlieden. Onder de naam Stichting Volksgezondheidszorg Zuid Nederland richtten zij een coöperatie op. Vandaag de dag is deze coöperatie uitgegroeid tot de tweede zorgverzekeraar van Nederland. Ze bieden via maar liefst 13 verschillende labels verzekeringen aan en hebben geen winstoogmerk.

Voor de wijze van duurzaam beleggen, krijgt VGZ van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie VBDO een score van:
1.8

Onder het CZ concern vallen de volgende merken: VGZ, Bewuzt, United Consumers, Univé, Zekur, IZA, IZZ en UMC.


Zorgverzekeraar Bewuzt

Bewuzt

Bewuzt is het jongerenonderdeel van verzekeraar VGZ. Bewuzt richt zich dus met vergoedingen en premies op studenten. Tegen een lage premie verzeker jij precies die zaken die voor jongeren belangrijk zijn. Je kunt al je verzekeringszaken ook online regelen.

Bewuzt


Zorgverzekeraar United Consumers

United Consumers

United Consumers – Het zorgcollectief van United Consumers biedt onder de vleugels van zorgverzekeraar VGZ tot wel 10% collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering. De belangenorganisatie zet zich in voor de verlaging van de vaste lasten van de Nederlandse consument: de korting op de VGZ zorgverzekeringen is één van deze initiatieven. Je hebt de keuze uit drie typen basisverzekeringen, afhankelijk van de gewenste vrije zorgkeuze.

United Consumers


Zorgverzekeraar VGZ

VGZ

VGZ is de op een na grootste verzekeraar van Nederland. Onderdeel van VGZ is bijvoorbeeld Bewuzt en de verzekeraar is ook gerelateerd aan Univé. De verzekeraar biedt een basiverzekering en een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen aan.

VGZ


Zorgverzekeraar Unive

Univé

Univé is een van de grootste aanbieders van zorgverzekeringen in Nederland. Als coöperatieve organisatie werkt Unive zonder winstoogmerk, dus de klanten zijn tegelijkertijd leden. De leden staan bij Univé centraal, wat is terug te zien in de diensten en producten die Unive aanbiedt.

Unive


Zorgverzekeraar Zekur

Zekur

ZEKUR is het budget label van zorgverzekeraar Univé. Bij ZEKUR willen ze terug gaan naar de essentie van verzekeren, dit resulteert onder meer in een lage premie. Naast een zorgverzekering kan je er ook terecht voor verzekeringsbundels op het gebied van onder meer wonen of rijden.

ZEKUR

Zorgverzekeraar iza

IZA

IZA is van oorsprong de verzekeraar voor medewerkers bij de overheid. Sinds de privatisering van de zorg kan iedereen zich bij IZA verzekeren. Traditiegetrouw krijgen ambtenaren korting, voor studenten zijn er geen aparte regelingen. Wel proberen ze verschillende pakketten aan te bieden voor verschillende levensfases.

Zorgverzekeraar izz

IZZ

IZZ is opgericht vanuit de zorg en voor medewerkers binnen de zorg. Of je nu arts bent of administratief medewerker in een ziekenhuis, IZZ is de zorgverzekeraar waar je terecht kunt. Ze bieden verschillende pakketten aan met korting voor zorgmedewerkers.

Zorgverzekeraar umc

UMC

UMC is de zorgverzekeraar voor iedereen die werkt bij een Universitair Medisch Centrum. Deze zorgverzekeraar is dus niet voor iedereen geschikt. Gezinsleden van degene die werkzaam zijn bij een Universitair Medisch Centrum kunnen zich wel aanmelden bij het UMC. Voor iedere verzekerde is er een scherpe premie en vrije keus in zorgverleners.


Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Zorg en Zekerheid

Zorg en Zekerheid (ZZ) is een fusie van verschillende ziekenfondsen uit de regio Leiden en op deze regio focust deze zorgverzekeraar zich nog steeds. Zorg en Zekerheid beoogt betaalbare verzekeringen op de markt te zetten en toegankelijk te zijn voor haar verzekerden.

Zorg & Zekerheid

Expertise

Gezicht linda van Reenen - ZorgexpertWij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Linda van Reenen heeft de informatie op deze pagina gecontroleerd. Zij is specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo uitgebreid mogelijk te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897