Praktische informatie

De aansprakelijkheidsverzekering is een belangrijke verzekering die een groot deel van de Nederlanders daarom ook heeft afgesloten. Wanneer je gebruik moet maken van de aansprakelijkheidsverzekering kom je in een procedure terecht van claims en uitkeringen. Maar hoe pak je het schade stellen precies aan? En heb je eigenlijk een speciale aansprakelijkheidsverzekering nodig wanneer je een bijbaantje hebt en daar schade kunt veroorzaken? Op deze vragen krijg je via de volgende artikelen antwoord. Lees nu alle praktische informatie omtrent de aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijk stellen

Heeft iemand anders schade veroorzaakt aan jouw spullen? Ook dan kun je maken krijgen met de aansprakelijkheidsverzekering, maar dan die van de tegenpartij. Je dient dan die persoon aansprakelijk te stellen en via de juiste documentatie een geldige claim in te dienen. Dit houdt meestal onder andere in het leveren van bewijs en aankoopbonnen. Je leest hier precies hoe dat in zijn werk gaat en welke stappen je moet ondernemen.
Heeft degene die jij aansprakelijk wilt stellen geen aansprakelijkheidsverzekering? Het wordt dan waarschijnlijk lastiger om je recht te krijgen, maar ook voor dat geval vind je hier handige tips.

Bekijk alle informatie over iemand aansprakelijk stellen

Bijbaan en aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je een bijbaantje hebt, stage loopt of fulltime werkt tussen je studie door, dan kan je per ongeluk schade veroorzaken tijdens je werkzaamheden. Dit kan iets kleins zijn zoals een kapotte printer, maar wanneer je bijvoorbeeld privéchauffeur bent kan de schade hoog oplopen. Niet alle particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen dekken de kosten van schade die tijdens werkzaamheden wordt aangericht. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden van je verzekering. Wel zijn werknemers vaak collectief verzekerd voor schadegevallen van werknemers. Het is wel verstandig om dit te controleren voordat je aan de slag gaat.

Lees meer informatie over de Aansprakelijkheidsverzekering tijdens een bijbaan

Dekking in het buitenland

Je hebt een Nederlandse aansprakelijkheidsverzekering en je vraagt je af of deze ook geldig is in het buitenland? In veruit de meeste gevallen biedt je Nederlandse aansprakelijkheidsverzekering gewoon dekking in het buitenland, of je nu op vakantie bent of voor een langere tijd in het buitenland verblijft. Het kan echter zijn dat je bij bepaalde verzekeraars een lagere dekking krijgt op het moment dat je naar een continent gaat waar een hoge claimcultuur heerst, bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Canada.

Lees meer over dekking in het buitenland.

Dieren en aansprakelijkheid

Wanneer je een huisdier hebt ben jij automatisch wettelijk verantwoordelijk voor de acties van het dier. Dit houdt in dat jij verantwoordelijk gesteld kan worden wanneer jouw hond ergens schade aanricht of iemand bijt. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je hier automatisch voor verzekerd. Voorwaarde voor deze verzekering is wel dat het echt om een huisdier gaat en geen dier waar je economisch belang bij bent.

Lees meer informatie over dieren en aansprakelijkheid

Eigen risico aansprakelijkheidsverzekering

Bij sommige aansprakelijkheidsverzekeringen geldt een verplicht eigen risico. Dat houdt in dat je zelf voor een bepaald deel van de schade opdraait. Bij andere verzekeraars kan je bovendien kiezen voor een vrijwillig eigen risico voor extra korting op de premie.

Lees meer informatie over het eigen risico aansprakelijkheidsverzekering

Procedure aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je schade hebt veroorzaakt aan iemands spullen of wanneer iemand door jouw toedoen zelfs lichamelijk gewond is geraakt, dan is het belangrijk om de volgende stappen te ondernemen:

  • Maak wanneer mogelijk foto`s van de schade en de situatie waarin deze ontstaan is
  • Neem direct contact op met je verzekeraar
  • Laat alle officiële correspondentie schriftelijk verlopen
  • Bewaar deze correspondentie en andere schriftelijke bewijzen

Het bedrag dat vervolgens uitgekeerd wordt is afhankelijk van de schade die er is vastgesteld en wordt bepaald door de verzekeringsmaatschappij. Wanneer het immateriële schade betreft kan de procedure langer duren.

Lees meer tips over wat te doen bij schade op de pagina procedure aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Wil je geen claim aan je broek krijgen omdat je per ongeluk iets kapot gemaakt hebt of iemand verwond hebt? Dan is het belangrijk dat je een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt. Er is een groot aantal verzekeraars dat een aansprakelijkheidsverzekering aanbiedt. Vaak betaal je slechts een paar euro per maand aan premie. Op de pagina Top 5 Aansprakelijkheidsverzekering vind je een overzicht van goede en goedkope pakketten die je direct kunt afsluiten.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897