Print icon

Problemen met zorgverzekering

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een conflict krijgt met je zorgverzekeraar of dat je niet op tijd je verzekeringspremie kan betalen. In alle gevallen zijn er regels en oplossingen voor je problemen. Op deze pagina vind je meer informatie over de meest voorkomende problemen rondom studenten zorgverzekeringen.

Premieachterstand

Wanneer je niet op tijd je zorgverzekeringspremie betaalt krijg je te maken met de wanbetalersregeling. Deze is ingesteld om het aantal wanbetalers in Nederland te verminderen. De wanbetalersregeling volgt een aantal stappen, van het sturen van een aanmaning tot een procedure bij het CAK. Het officieel aanmelden als wanbetaler gebeurt nadat je 6 maanden je verzekeringspremie niet hebt betaald.

Meer informatie over de gevolgen van premieachterstand.

Onverzekerd zijn

Het is illegaal om geen zorgverzekering te hebben. Je riskeert een boete van het CAK en je bent daarnaast ook niet verzekerd voor zorgkosten. Zorg er daarom voor dat je altijd een zorgverzekering hebt. Vergeet ook niet wanneer je 18 wordt direct een studenten zorgverzekering af te sluiten.

Op de pagina “onverzekerd zijn” lees je meer over wat er gebeurt als je geen geldige verzekering hebt.

Klachten over zorgverzekeraar

Heb je problemen met je zorgverzekeraar? Probeer er altijd eerst met de verzekeraar zelf uit te komen. Wanneer dit niet lukt zijn er een aantal instanties waar je terecht kan met je klacht, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ). Afhankelijk van je klacht zal er een procedure of bemiddeling gestart worden.

Lees hier meer over het indienen van een klacht tegen een zorgverzekeraar.

Klachten over de zorgverlener

Niet alleen de zorgverzekeraar is een instelling waarmee je problemen kan krijgen, ook met een zorgverlener kan je in een conflict terechtkomen. Er zijn verschillende mogelijkheden om met je zorgverlener tot een oplossing te komen. Dit kan variëren van laagdrempelige oplossingen zoals bemiddeling tot procedures bij de kantonrechter.

Meer informatie over klachten over de zorgverlener.

Zorgverzekeringswet

Alle officiële zaken rondom zorgverzekeringen zijn vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze wet bevat onder andere de regels omtrent de dekking van het basispakket, de verzekeringsplicht van burgers en de acceptatieplicht van verzekeraar. Wanneer je problemen hebt met betrekking tot je zorgverzekering kan je via deze wet je rechten en plichten achterhalen.

Meer informatie over de Zorgverzekeringswet.

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer je er echt niet uitkomt met de verzekeraar of een zorgverlener kan je een procedure bij de rechtbank starten. In dat geval is het handig om een rechtsbijstandverzekering te hebben. De verzekeraar vergoedt dan de kosten voor juridische hulp tijdens een geschil of heeft advocaten in dienst die jou bijstaan.

Premie dubbel afgeschreven

Net overgestapt naar een nieuwe zorgverzekeraar? Dan kan het voorkomen dat zowel je oude als je nieuwe zorgverzekeraar de premie voor de maand januari van het nieuwe jaar afschrijven. In de meeste gevallen betekent dit dat je oude zorgverzekeraar door de hoge werkdruk in het overstapseizoen de opzegging nog moet verwerken. Wat nu?

Je hoeft gelukkig niets zelf te doen, zodra je opzegging wel goed is verwerkt krijg je het geld automatisch teruggestort. Je kan er voor kiezen een brief te schrijven of te bellen naar je verzekeraar om sneller je geld proberen terug te krijgen. Kan je echt niet wachten tot je oude verzekeraar het bedrag heeft teruggestort? In dat geval kan je de teveel betaalde premie via internetbankieren storneren. Je bank draait de betaling dan terug, let alvorens je storneert wel op of de verzekeraar niet reeds de teveel betaalde premie heeft teruggestort!

Meer informatie over premie dubbel afgeschreven.