Reizen met een rolstoel

Ook als je in een rolstoel zit, hoef je natuurlijk niet thuis te blijven. Om optimaal te kunnen genieten van je reis is het wel van belang om je goed voor te bereiden. Zorg dat je weet wat de mogelijkheden zijn tijdens je reis en of je gebruik wilt maken van diensten die je van tevoren moet aanvragen. Daarnaast is het belangrijk dat je je verzekering goed hebt geregeld. In dit artikel vind je enkele tips.

Reizen met de trein

In de meeste treinen van de NS kun je met je rolstoel reizen. Er gelden wel een aantal voorwaarden waar je rolstoel aan moet voldoen. Zo mag een rolstoel niet breder zijn dan 70 cm en niet langer dan 150 cm. Kijk voor alle voorwaarden op de website van de NS. Ook om reisassistentie aan te vragen kun je op de website van de NS terecht. Wil je naar het buitenland met de trein? Ook met de meeste treinen van NS International kun je met je rolstoel reizen. In deze treinen, zoals de Thalys, Eurostar of ICE International, zijn er vaak speciale rolstoelplaatsen beschikbaar. Het is ook hier mogelijk om reisassistentie aan te vragen. Zorg wel dat je dit op tijd doet, want assistentie aanvragen in het buitenland kan iets meer tijd in beslag nemen. Ook voor internationale treinreizen gelden er voorwaarden voor je rolstoel. Kijk voor meer informatie op de website van NS International.

OV-Begeleiderskaart

Als je niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen, kun je een OV-Begeleiderskaart aanvragen. Met deze kaart reist er één begeleider gratis met je mee. Dit hoeft niet altijd dezelfde persoon te zijn. De OV-Begeleiderskaart geldt als vervoersbewijs voor je begeleider. Je moet dus zelf nog wel altijd een geldig vervoersbewijs kopen. De OV-begeleiderskaart is geldig in de meeste bussen, trams, metro’s en treinen. Voor meer informatie en het aanvragen van de kaart ga je naar de website van de OV-Begeleiderskaart.

Reizen met het vliegtuig

Als je als rolstoelgebruiker wilt reizen met het vliegtuig, kun je assistentie aanvragen voor op de luchthaven. Deze assistentie is gratis, maar moet je wel van tevoren aanvragen. De precieze procedure hangt af van het vliegveld. Kijk hiervoor dus op de websites van de vliegvelden die je aandoet tijdens je reis. Je eigen rolstoel moet tijdens het vliegen worden ingecheckt als afwijkende bagage. Op de luchthaven maak je dan gebruik van een rolstoel van het vliegveld of de luchtvaartmaatschappij. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de precieze voorwaarden. Deze kun je vinden op de website van het vliegveld of de luchtvaartmaatschappij.

Internationale parkeerkaart

Reis je liever met de auto naar het buitenland? Met je Nederlandse gehandicaptenparkeerkaart mag je ook in het buitenland parkeren op een parkeerplaats voor gehandicapten. De kaart is geldig in alle landen van de EU en ook in sommige andere landen in Europa. Het is wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de specifieke regels van het land waar je naartoe gaat.

Vergoeding voor vakantiereizen

Instellingen als de Zonnebloem en het Rode Kruis organiseren speciale vakantiereizen voor mensen met een beperking. Dergelijke reizen worden niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar soms wel vanuit aanvullende zorgverzekeringen. Je kunt dit nalezen in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Er kunnen wel voorwaarden verbonden zijn aan de vergoeding. Zoek dit goed uit voordat je een reis boekt.

Verzekering WMO-hulpmiddelen op vakantie

Hulpmiddelen die je langdurig nodig hebt, zoals een rolstoel, worden beschikbaar gesteld door de gemeente in navolging van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Vanzelfsprekend heb je deze hulpmiddelen ook nodig als je op vakantie gaat. Maar hoe zit het eigenlijk met de verzekering van WMO-hulpmiddelen op vakantie in eigen land of in het buitenland? Meestal is het hulpmiddel alleen verzekerd in de regio van de gemeente die het hulpmiddel beschikbaar heeft gesteld. Als je op vakantie gaat, is het dus verstandig om op zoek te gaan naar een reisverzekering die schade aan of verlies van je WMO-hulpmiddel vergoed.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897