Dekking autoverzekering

Indien je op het punt staat een autoverzekering af te sluiten, of er misschien net eentje hebt afgesloten, is het niet altijd even transparant wat er precies gedekt wordt door je verzekering. In hoeverre biedt je autoverzekering bijvoorbeeld dekking in het buitenland? En tot op welke hoogte worden de kosten van ruitreparatie- of vervanging vergoed? Daarnaast worden ingewikkelde begrippen die bepaalde dekkingen beschrijven uit de polisvoorwaarden uitgelicht.

Dekking in het buitenland

Je besluit met je vrienden een kleine rondreis te maken door Oost-Europa. In hoeverre biedt je autoverzekering dekking tegen schadegebeurtenissen die zich over de Nederlandse grens voordoen? Dit is afhankelijk van de autoverzekering die je hebt afgesloten in Nederland. Je bent via je WA-verzekering in ieder geval verzekerd tegen schade je in het verkeer aan anderen toebrengt. Heb je een uitgebreidere WA verzekering, dan geldt over het algemeen ook deze dekking in het buitenland. Op je groene kaart, een internationaal verzekeringsbewijs wat je krijgt bij het afsluiten van je autoverzekering, staat aangegeven in welke landen je Nederlandse WA-verzekering geldig is.

Lees meer over dekking in het buitenland

Aanschafwaarderegeling

Stel je voor: je rijdt je auto total loss. Op het moment dat je een nieuwe auto hebt aangeschaft, krijg je via de meeste autoverzekeringen de nieuwwaarde vergoed. Is je auto echter tweedehands en tussen de één en vijf jaar oud? Dan kan je voor de zure verrassing te komen staan dat je in plaats van de aanschafwaarde de dagwaarde van je auto vergoed krijgt. De dagwaarde vertegenwoordigt de waarde van je auto op dat moment, met de gereden kilometers en afschrijving daarin verdisconteerd. De Nederlandse autoverzekeraars hebben derhalve de aanschafwaarderegeling in het leven geroepen. In een periode van pak en beet een jaar na aanschaf krijg je, in geval je auto total loss raakt of wordt gestolen, de aanschafwaarde vergoed, het bedrag wat je bij aankoop voor je auto hebt betaald.

Lees meer over de aanschafwaarderegeling

Reparatie ruitschade

In het geval dat je ruit beschadigd is geraakt, rijst de vraag of reparatie nog mogelijk is. Op het moment dat je ruit behoorlijk gebarsten is of zelfs gedeeltelijk of geheel is gebroken, komt vervanging in beeld. Reparatie wordt door de meeste autoverzekeraars volledig vergoed mits je de WA Beperkt Casco of Volledig Casco (Allrisk) variant hebt afgesloten van de basisverzekering. In de regel geldt bij de reparatie van een autoruit geen eigen risico (of dient slechts een deel van het eigen risico te worden betaald). Dit geldt ook voor vervanging, echter dien je bij vervanging wel eigen risico te betalen. Het eigen risico bedraagt ongeveer €125-150. Indien je de ruit bij een gecontracteerd bedrijf laat vervangen, krijg je bij de meeste autoverzekeraars 50% korting op het eigen risico.

Lees meer over de reparatie van ruitschade

Borgstelling

In de polisvoorwaarden van je autoverzekering kan je het begrip borgstelling tegenkomen. Op het moment dat je in het buitenland betrokken raakt bij een zeer ernstig ongeluk, kan het zijn dat de politie ter plaatse besluit je direct een straf op te leggen indien de omstandigheden daar aanleiding toe geven. Het gevolg van deze straf kan zijn dat je auto of rijbewijs wordt ingevorderd. In het allerergste geval kan je zelfs in de cel worden geplaatst. In dergelijke gevallen kan je autoverzekeraar borg staan om je uit deze nare situatie te ‘bevrijden’. Je verzekeraar betaalt een voorschot op de borgsom, tot een bepaald maximum, om er voor te zorgen dat je je auto of rijbewijs terug krijgt dan wel wordt vrijgelaten uit de cel. Je dient deze waarborgsom nadien aan je verzekeraar terug te betalen.

Lees meer over de borgstelling

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897