Ziek in het buitenland

Studenten hebben het vaak niet breed. Toch willen de meeste studenten op vakantie of studeren in het buitenland. Wanneer je dit gaat doen, is het goed om te weten waar je aan moet denken wat betreft je zorgverzekering en voor het geval je onverhoopt ziek wordt over de grens. Ook is het verstandig om na te gaan waar je terecht kunt voor medische zorg of vaccinaties.

Waar moet ik aan denken als ik ziek word in het buitenland?

Ga je op vakantie naar het buitenland of studeren over de grens, dan ga je er natuurlijk niet vanuit dat je ziek wordt of een ongeval krijgt. Toch is het goed om hier wel op voorbereid te zijn, omdat anders de kosten flink op kunnen lopen als je medische hulp in het buitenland nodig blijkt te hebben. Waar moet je rekening mee houden en wat moet je doen als je een dokter nodig hebt in het buitenland? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Is het letsel levensbedreigend?

Wanneer je een ongeval hebt of ziek wordt in het buitenland, is de eerste vraag die gesteld moet worden: heb je spoedeisende hulp nodig of niet? Wanneer jij je in een levensbedreigende situatie bevindt, moet je direct het landelijke alarmnummer bellen. Binnen Europa is dit 112 en buiten Europa kun je dit het beste aan een lokale bewoner vragen. Het is natuurlijk het verstandigst als je dit nummer al voor vertrek kent en in je mobiele telefoon zet.

Daarnaast is het handig om voordat je naar het buitenland afreist het nummer van de alarmcentrale van je zorgverzekering in je telefoon te zetten. Zij kunnen je namelijk helpen bij het vinden van de juiste medische hulp als je niet weet waar je terecht kunt in het buitenland. Hiervoor zijn ze 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar.

Is de situatie niet-spoedeisend?

Ben je in het buitenland en voel je je niet zo lekker, maar is dit niet levensbedreigend dan kun je het beste bellen naar de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Zij kunnen je vertellen waar je het beste heen kan gaan. Op deze manier weet je dat je naar een betrouwbare zorgverlener gaat en dat de kosten vergoed zullen worden door je verzekeraar. Als dit laatste niet het geval is, zal je hier voor gewaarschuwd worden en kun je van te voren vragen wat de kosten zullen worden. Wel zo fijn, want zorg in het buitenland kan een dure aangelegenheid zijn. Zorg er daarnaast voor dat je je zorgverzekeringspas meeneemt naar je zorgverlener in het buitenland. Op deze pas (European Health Insurance Card) staan je verzekeringsgegevens en met deze pas heb je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in Europa.

Welke zorgkosten in het buitenland worden vergoed?

Heb je gebruik gemaakt van zorg in het buitenland, dan hangt het van je verzekering en het land waar je bent geweest af of dit vergoed wordt. Nederland heeft met een groot aan landen afspraken gemaakt  en in deze verdragslanden heb je recht op zorg uit het basispakket van het desbetreffende land. De kosten hiervan verrekenen de landen achteraf met elkaar. Dit geldt helaas niet voor alle ziekenhuizen en klinieken, om deze reden is het belangrijk dat je vooraf contact op te neemt met je zorgverzekeraar. Op deze manier kan je vervelende financiële verrassingen voorkomen. Krijg je toch een nota voorgeschoteld die je zelf moet betalen? Vraag dan altijd om de rekening hiervan en bewaar deze goed, want wellicht kan je deze declareren bij thuiskomst.

Welke kosten kan ik declareren?

Worden niet alle zorgkosten door je basisverzekering gedekt, dan kan het zomaar zijn dat je de kosten toch kan declareren. Dit kan wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt of een reisverzekering met medische kosten module. Ook in andere gevallen is dit soms mogelijk. Bewaar alle zorgnota’s die je in het buitenland hebt ontvangen om deze reden goed. Deze kan je bij thuiskomst opsturen naar je zorgverzekeraar, het verschilt per verzekeraar of dit digitaal kan of nog per post moet. Check dit bij je verzekeraar en vergeet niet om voordat je de originele nota op de post doet er nog even een kopietje van te maken.

Wil je zorgverzekeraar de medische kosten niet vergoeden? Dan kan je kijken of je reisverzekering de kosten dekt.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897