Print icon

Eigen risico aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor schade die je mogelijk aan iemand anders of andermans spullen toebrengt. Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering kan je verzekeraar een eigen risico in rekening brengen bij schade of de optie bieden, tegen premiekorting, voor een eigen risico te kiezen. Waarom is het verstandig een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? En wat houdt het eigen risico in bij de aansprakelijkheidsverzekering? En tot slot: bij welke verzekeraars wordt bij schade dit eigen risico verplicht in rekening gebracht?

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Hoewel een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, kan het voorkomen dat je zelf voor hoge schadebedragen dient op te draaien. Als student ben je immers volop actief op vele fronten: studie, bijbaan, een druk sociaal leven, sport en andere hobby’s. Daarbij ben je ook veel onderweg van A naar B. Bij al deze activiteiten denk je misschien niet direct aan risico’s, maar toch kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Denk alleen al aan schade die je wellicht aanricht aan de inboedel van een andere student tijdens een feestje of de laptop van je medestudent waar je per ongeluk een blikje cola overheen stoot. Een aansprakelijkheidsverzekering is dan ook geen overbodige luxe voor een student.

Wat is het eigen risico bij de aansprakelijkheidsverzekering?

Het eigen risico bij de aansprakelijkheidsverzekering kan worden vergeleken met het eigen risico dat verplicht bij de basiszorgverzekering wordt gehanteerd. Het eigen risico is het deel van het schadebedrag dat eerst door jou als verzekerde zelf betaald dient te worden. Een voorbeeld: het eigen risico bij je aansprakelijkheidsverzekering bedraagt €100,-. Je komt tijdens het fietsen in botsing met een medestudent met de nodige schade aan zijn fiets. Het schadebedrag komt neer op €250,-. Het eigen risico dien je zelf te betalen van het schadebedrag, dat betekent dat je via de verzekering de resterende €150,- vergoed krijgt.

Welke aansprakelijkheidsverzekeraars hanteren een eigen risico?

Op dit moment zijn er slechts drie aansprakelijkheidsverzekeraars die verplicht een eigen risico hanteren bij het afsluiten van deze verzekering. Het gaat om HEMA, FBTO en Inshared die allen een verplicht eigen risico van €100,- in rekening brengen bij schade. Alleen bij FBTO kan je het eigen risico afkopen door 10% meer premie te betalen. Bij een derde van de aansprakelijkheidsverzekeraars kan je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dat betekent dat je bewust kiest voor een eigen risico en in ruil daarvoor korting krijgt op je premie voor de aansprakelijkheidsverzekering. Deze optie is onder meer mogelijk bij verzekeraars AEGON en Ditzo.

Is de premiekorting het eigen risico waard?

De premiebedragen per maand voor een aansprakelijkheidsverzekering variëren gemiddeld tussen de €2,50 en €5,- per maand. Hoewel het kortingspercentage relatief hoog kan zijn, is het bedrag erg laag en ligt de korting per jaar gemiddeld tussen de €6,- en €14,-. Op het moment dat je een keer schade hebt, is het natuurlijk vervelend dat je als gevolg van een gekozen eigen risico daar eerst zelf een deel van moet betalen. Deze afweging dien je als student zelf te maken. Hoewel de korting aantrekkelijk kan zijn is het belangrijk te bedenken dat je wel een spaarpotje moet hebben om het eigen risicobedrag bij schade te kunnen betalen.

Benieuwd naar de verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen met of zonder eigen risico? Bekijk hier de top 5 aansprakelijkheidsverzekeringen, selecteerde gewenste dekking en kies voor de optie wel of geen eigen risico voor een heldere vergelijking.