Print icon

Autohulpdekking

Als student wil je natuurlijk optimaal en zorgeloos van je vakantie genieten. In aanvulling op je zorgverzekering en autoverzekering is het daarom belangrijk een goede reisverzekering af te sluiten. Maar biedt de basisdekking van zo’n reisverzekering wel voldoende dekking voor de zaken die jij belangrijk vindt? In dit artikel gaan we specifiek in op de aanvullende autohulpdekking.

Autohulpdekking

Je kan ervoor kiezen autohulpdekking, ook wel automobilistenhulp genoemd, als aanvullende reisverzekering af te sluiten. Als je met de auto op vakantie gaat en je hebt inderdaad pech, dan is het fijn om te weten dat je tegen dergelijke risico’s bent verzekerd.

Praktijkvoorbeelden

Je kan namelijk je reisverzekering uitbreiden met tal van aanvullende dekkingen die je reis een stuk aangenamer en zorgelozer maken. Als je bijvoorbeeld een leuke roadtrip gaat maken is het belangrijk dat je niet aan de kant van de weg komt te staan zonder autohulpdekking. Met deze aanvullende reisverzekering worden bijvoorbeeld de kosten van het terughalen van je kapotte auto naar Nederland vergoed.

Stel je voor dat je dat allemaal zelf zou moeten betalen, om het nog maar niet te hebben over de kosten van extra verblijf. Om niet voor dergelijke onaangename verrassingen te komen staan, wordt in dit artikel ingegaan op de mogelijkheid tot het afsluiten van extra autohulpdekking bij je reisverzekering. Eerst zal worden ingegaan op de basisdekking van een gemiddelde reisverzekering.

Basisdekking van je reisverzekering

De basisdekking van je reisverzekering is afhankelijk van de verzekeraar waarbij je verzekert bent. In het algemeen valt onder de basisdekking van je reisverzekering:

 • (Gedeeltelijke) bagagedekking
 • Persoonlijke hulpverlening
 • Buitengewone kosten

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze pagina over de basisdekking van een doorlopende reisverzekering.

Aanvullende dekking autohulp

Het onderstaande geeft in het algemeen weer welke zaken binnen het pakket autohulpdekking worden vergoed. Elke verzekeraar hanteert verschillende voorwaarden waardoor de precieze dekking kan variëren. Wil je precies weten welke dekking de aanvullende verzekering biedt, kijk dan in de polisvoorwaarden van de verzekeraar naar keuze.

Autohulpdekking is niet alleen gericht op personenauto’s, ook je motor, scooter of camper valt hieronder.

De volgende zaken komen in het algemeen voor vergoeding in aanmerking:

 • Indien je auto wordt gerepareerd langs de weg, krijg je het uurloon van de reparateur vergoed.
 • Huurkosten van vervangend vervoer indien met het huidige vervoersmiddel niet meer door kan worden gereden.
 • Indien je vervoersmiddel moet worden teruggehaald naar Nederland, worden deze kosten vergoed.
 • Indien nieuwe onderdelen ter reparatie moeten worden opgestuurd, worden deze kosten vergoed.
 • Indien je noodzakelijkerwijs langer moet verblijven in verband met bijvoorbeeld de reparatie van je vervoersmiddel, worden deze kosten vergoed.

Je krijgt geen vergoeding voor:

 • De aanschafprijs van mogelijke nieuwe onderdelen aan je vervoersmiddel.

Reisverzekeraars

Om je een voorbeeld te geven van wat er precies wordt vergoed en in hoeverre, hebben we van de verzekeraars OHRA en FBTO de aanvullende autohulpdekking onder de loep genomen.

OHRA

Bij OHRA kan je voor één auto of motor aanvullende autohulpdekking afsluiten. Zowel in Nederland als in het buitenland biedt OHRA je vervangend vervoer en zorgt het voor de afvoer van je kapotte voertuig. Verder biedt het je in het buitenland:

 • Het toezenden van onderdelen ter reparatie.
 • Het vergoed reparatie langs de weg tot een maximum van €250.
 • Het vergoed eventuele extra verblijfskosten, maximaal 10 dagen tot €75,- per dag.

FBTO

 • Ook bij FBTO worden de onderdelen ter reparatie gratis toegezonden.
 • Indien je auto niet gerepareerd kan worden, worden de kosten voor het terughalen van de auto naar Nederland vergoed.
 • Vergoeding van eventuele extra verblijfskosten tot een maximum van €75,- per dag.
 • Vergoeding van noodreparatie van niet langer dan 48 uur. Daarna wordt maximaal €150,- per dag tot een maximum van 20 dagen vergoed.